Trwa ładowanie...
d21d56a
d21d56a

Smażone pierogi ruskie z boczkiem

Przepis

Pyszne i chrupiące pierogi z wędzonym boczkiem i dużą ilością pieprzu. Czym się różnią od tradycyjnych ruskich? Zamiast je gotować, smażymy. Efekt jest przepyszny. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

2.6
(5 głosów)
Oceń:
d21d56a
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Smażone pierogi ruskie z boczkiem
Krylowa Kuchnia
Smażone pierogi ruskie z boczkiem
Składniki

Na ciasto:

  • 400 g mąki
  • 1 żółtko
  • 2 kopiate łyżki masła
  • gorąca woda

Na farsz:

  • 150 g twarogu półtłustego
  • 500 g ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 200 g surowego wędzonego boczku
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól i sporo pieprzu

Ponadto:

  • olej do smażenia
Przepis

Ziemniaki obrać, ugotować, zgnieść, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Ser również przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w kosteczkę i przesmażyć na patelni. Cebulę i czosnek drobno posiekać i przesmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku. Wszystkie składniki farszu wymieszać i dobrze doprawić. Farsz powinien być dość pikantny.

Mąkę zaparzamy wodą, dodajemy żółtko i masło, wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasta wykrawamy kółka i nadziewamy sporą ilością farszu. Bardzo dobrze zawijamy brzegi. Smażymy w gorącym oleju na rumiano, co jakiś czas obracając.

Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia

Smażone pierogi ruskie z boczkiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d21d56a

Podziel się opinią

6
Share
d21d56a
d21d56a

d21d56a
d21d56a
d21d56a