Smażone pierogi ruskie z boczkiem
Pyszne i chrupiące pierogi z wędzonym boczkiem i dużą ilością pieprzu. Czym się różnią od tradycyjnych ruskich? Zamiast je gotować, smażymy. Efekt jest przepyszny. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Na ciasto:
- 400 g mąki
- 1 żółtko
- 2 kopiate łyżki masła
- gorąca woda
Ponadto:
- olej do smażenia
Ziemniaki obrać, ugotować, zgnieść, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Ser również przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w kosteczkę i przesmażyć na patelni. Cebulę i czosnek drobno posiekać i przesmażyć na tłuszczu wytopionym z boczku. Wszystkie składniki farszu wymieszać i dobrze doprawić. Farsz powinien być dość pikantny.
Mąkę zaparzamy wodą, dodajemy żółtko i masło, wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasta wykrawamy kółka i nadziewamy sporą ilością farszu. Bardzo dobrze zawijamy brzegi. Smażymy w gorącym oleju na rumiano, co jakiś czas obracając.
Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia
src="https://d.wpimg.pl/798881416-192184521/ciasto.JPG"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze