Smażona ryba marynowana

Ryba w zalewie to przykład tego, jak gotować i nie marnować. Jeśli po świętach zostały ci kawałki panierowanej ryby, przygotuj octową zalewę.

Smażona ryba marynowanaSmażona ryba marynowana

Składniki

  • 1 kg filetów rybnych
  • 1/3 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. bułki tartej
  • olej do smażenia

Zalewa:

  • 2 szkl. wody
  • 3 liście laurowe
  • 1 szkl. octu
  • 6 łyżeczek cukru
  • 3 łyżeczki soli, 6 ziarenek pieprzu
  • marchew, pietruszka, cebula

Przepis

Filety rybne opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem usmaży obtoczone w mące jajku i bułce. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki, dodać pozostałe składniki zalewy. Gotować w 2 szkl. wody ok. 20 minut.Odstawić do ostygnięcia. Ryby ułożyć w pojemniku (słoiku, dużej misie). Zalać ostudzonym wywarem i odstawić na 3-4 dni.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości