Smażona ryba marynowana
Ryba w zalewie to przykład tego, jak gotować i nie marnować. Jeśli po świętach zostały ci kawałki panierowanej ryby, przygotuj octową zalewę.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg filetów rybnych
- 1/3 szkl. mąki
- 2 jajka
- 1/2 szkl. bułki tartej
- olej do smażenia
Zalewa:
Przepis
Filety rybne opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem usmaży obtoczone w mące jajku i bułce. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki, dodać pozostałe składniki zalewy. Gotować w 2 szkl. wody ok. 20 minut.Odstawić do ostygnięcia. Ryby ułożyć w pojemniku (słoiku, dużej misie). Zalać ostudzonym wywarem i odstawić na 3-4 dni.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl