Smalec zdrowszy od masła? Naukowcy obalają popularny mit

Wraz ze wzrostem popularności takich olejów jak kokosowy, z orzechów makadamia czy nawet z awokado, smalec odszedł do lamusa. Okazuje się jednak, że całkiem niesłusznie, bo to jeden ze zdrowszych tłuszczów.

Smalec pozytywnie wpływa na pracę serca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marta Dragan
oprac.  Marta Dragan

Dietetyk Jo Travers z Brytyjskiego Stowarzyszenia Dietetycznego w programie "Food Unwrapped" stwierdził, że smalec (robiony ze świńskiego tłuszczu), zawiera tak zwane "dobre" tłuszcze znane jako tłuszcze jednonienasycone. Ostatnie badania wykazały, że wspomniane tłuszcze pomagają w obniżeniu poziomu "złego" cholesterolu. Co więcej, spożywanie zdrowych nienasyconych tłuszczów może pozytywnie wpływać na pracę serca - tak wynika z najnowszych badań.

Travers sugeruje nawet, że smalec może być zdrowszy niż masło. - Smalec ma dość dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na stan serca - wyjaśnił Matt Tebbutt, prezenter w programie "Food Unwrapped". - Smalec zawiera tych tłuszczów nawet więcej niż masło - dodał.

- Różnica między smalcem i masłem polega na tym, że smalec zawiera 50 proc. jednonienasyconych tłuszczów, podczas gdy masło ma około 32 proc. Sugerowałoby to, że otrzymasz nieco więcej niezbędnych tłuszczów ze smalcu - wyjaśnił dietetyk Harley Street.

Matt Tebbutt podkreślił, że warto włączyć smalec do codziennej diety. Dietetyk jednak wyjaśnił, że nie wszystkie smalce można uznać za zdrowe. Podczas gdy czysty smalec nie zawiera tłuszczów trans (rodzaj tłuszczów z grupy nienasyconych), to skład produktów, które są komercyjnie produkowane i dostępne w supermarketach może budzić wątpliwości. - Należy zwracać uwagę na to, co jest napisane na etykietach. Jeśli jest mowa o uwodornieniu, należy zrezygnować z zakupu - dodał. Tebbutt zaleca zakup wysokiej jakości smalcu z gospodarstwa, które hoduje świnie z wolnego wybiegu.

NHS (National Health Service - Państwowa Służba Zdrowia) zaleca stosowanie zdrowszych alternatyw. Zdaniem NHS należy ograniczać spożywanie żywności o dużej zawartości tłuszczów nasyconych. Zamiast masła, smalcu czy ghee (rodzaj masła klarowanego) lepiej użyć mniejszej ilości oleju roślinnego lub innego o zmniejszonej zawartości tłuszczów.

Zobacz też: Gęsi smalec - dlaczego warto go jeść?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇