Smalec zdrowszy od masła? Naukowcy obalają popularny mit

Wraz ze wzrostem popularności takich olejów jak kokosowy, z orzechów makadamia czy nawet z awokado, smalec odszedł do lamusa. Okazuje się jednak, że całkiem niesłusznie, bo to jeden ze zdrowszych tłuszczów.

Smalec pozytywnie wpływa na pracę serca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marta Dragan
oprac.  Marta Dragan

Dietetyk Jo Travers z Brytyjskiego Stowarzyszenia Dietetycznego w programie "Food Unwrapped" stwierdził, że smalec (robiony ze świńskiego tłuszczu), zawiera tak zwane "dobre" tłuszcze znane jako tłuszcze jednonienasycone. Ostatnie badania wykazały, że wspomniane tłuszcze pomagają w obniżeniu poziomu "złego" cholesterolu. Co więcej, spożywanie zdrowych nienasyconych tłuszczów może pozytywnie wpływać na pracę serca - tak wynika z najnowszych badań.

Travers sugeruje nawet, że smalec może być zdrowszy niż masło. - Smalec ma dość dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na stan serca - wyjaśnił Matt Tebbutt, prezenter w programie "Food Unwrapped". - Smalec zawiera tych tłuszczów nawet więcej niż masło - dodał.

- Różnica między smalcem i masłem polega na tym, że smalec zawiera 50 proc. jednonienasyconych tłuszczów, podczas gdy masło ma około 32 proc. Sugerowałoby to, że otrzymasz nieco więcej niezbędnych tłuszczów ze smalcu - wyjaśnił dietetyk Harley Street.

Matt Tebbutt podkreślił, że warto włączyć smalec do codziennej diety. Dietetyk jednak wyjaśnił, że nie wszystkie smalce można uznać za zdrowe. Podczas gdy czysty smalec nie zawiera tłuszczów trans (rodzaj tłuszczów z grupy nienasyconych), to skład produktów, które są komercyjnie produkowane i dostępne w supermarketach może budzić wątpliwości. - Należy zwracać uwagę na to, co jest napisane na etykietach. Jeśli jest mowa o uwodornieniu, należy zrezygnować z zakupu - dodał. Tebbutt zaleca zakup wysokiej jakości smalcu z gospodarstwa, które hoduje świnie z wolnego wybiegu.

NHS (National Health Service - Państwowa Służba Zdrowia) zaleca stosowanie zdrowszych alternatyw. Zdaniem NHS należy ograniczać spożywanie żywności o dużej zawartości tłuszczów nasyconych. Zamiast masła, smalcu czy ghee (rodzaj masła klarowanego) lepiej użyć mniejszej ilości oleju roślinnego lub innego o zmniejszonej zawartości tłuszczów.

Zobacz też: Gęsi smalec - dlaczego warto go jeść?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem