Smalec zdrowszy od masła? Naukowcy obalają popularny mit
Wraz ze wzrostem popularności takich olejów jak kokosowy, z orzechów makadamia czy nawet z awokado, smalec odszedł do lamusa. Okazuje się jednak, że całkiem niesłusznie, bo to jeden ze zdrowszych tłuszczów.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Dietetyk Jo Travers z Brytyjskiego Stowarzyszenia Dietetycznego w programie "Food Unwrapped" stwierdził, że smalec (robiony ze świńskiego tłuszczu), zawiera tak zwane "dobre" tłuszcze znane jako tłuszcze jednonienasycone. Ostatnie badania wykazały, że wspomniane tłuszcze pomagają w obniżeniu poziomu "złego" cholesterolu. Co więcej, spożywanie zdrowych nienasyconych tłuszczów może pozytywnie wpływać na pracę serca - tak wynika z najnowszych badań.
Travers sugeruje nawet, że smalec może być zdrowszy niż masło. - Smalec ma dość dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na stan serca - wyjaśnił Matt Tebbutt, prezenter w programie "Food Unwrapped". - Smalec zawiera tych tłuszczów nawet więcej niż masło - dodał.
- Różnica między smalcem i masłem polega na tym, że smalec zawiera 50 proc. jednonienasyconych tłuszczów, podczas gdy masło ma około 32 proc. Sugerowałoby to, że otrzymasz nieco więcej niezbędnych tłuszczów ze smalcu - wyjaśnił dietetyk Harley Street.
Matt Tebbutt podkreślił, że warto włączyć smalec do codziennej diety. Dietetyk jednak wyjaśnił, że nie wszystkie smalce można uznać za zdrowe. Podczas gdy czysty smalec nie zawiera tłuszczów trans (rodzaj tłuszczów z grupy nienasyconych), to skład produktów, które są komercyjnie produkowane i dostępne w supermarketach może budzić wątpliwości. - Należy zwracać uwagę na to, co jest napisane na etykietach. Jeśli jest mowa o uwodornieniu, należy zrezygnować z zakupu - dodał. Tebbutt zaleca zakup wysokiej jakości smalcu z gospodarstwa, które hoduje świnie z wolnego wybiegu.
NHS (National Health Service - Państwowa Służba Zdrowia) zaleca stosowanie zdrowszych alternatyw. Zdaniem NHS należy ograniczać spożywanie żywności o dużej zawartości tłuszczów nasyconych. Zamiast masła, smalcu czy ghee (rodzaj masła klarowanego) lepiej użyć mniejszej ilości oleju roślinnego lub innego o zmniejszonej zawartości tłuszczów.
Zobacz też: Gęsi smalec - dlaczego warto go jeść?
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.