Smalec z fasoli – nie tylko dla wegan

Choć pajda chleba ze smalcem wieprzowym wciąż cieszy się wielkim powodzeniem na weselach i festynach, coraz częściej szukamy alternatywy dla tego wyklinanego przez dietetyków przysmaku. Jednym z najciekawszych zamienników jest smarowidło przygotowane na bazie fasoli.

Smalec z fasoli – nie tylko dla wegan
Źródło zdjęć: © 123RF

"Smalec przesmażony z jabłkiem i cebulą podany w charakterze przystawki do ciężkiego, razowego chleba znika ze stołu jako pierwszy i to bez względu na wysokość sfer, jakie się przy nim zebrały" – przekonuje w jednym z felietonów Magda Gessler.

Jednak nie zmienia to faktu, że smarowidło wytapiane ze słoniny wieprzowej, od wieków goszczące na polskich stołach, w ostatnich latach nie ma zbyt dobrej prasy. Wynika to przede wszystkim z wysokiej kaloryczności przysmaku, który dostarcza też solidnej dawki nasyconych kwasów tłuszczowych, zwiększających ryzyko nadwagi, otyłości, miażdżycy czy nowotworów, m.in.: jelita grubego i prostaty.

Z oczywistych względów po smalec wieprzowy nie sięgają także wegetarianie czy weganie, choć często miło go wspominają. "Mimo upływu wielu lat pamiętam ciągle zapach, jaki roznosił się w moim domu, kiedy tato kilka razy do roku zabierał się za przygotowanie domowego smalcu" – pisze Marta Dymek, autorka popularnego bloga Jadłonomia.

Nic dziwnego, że pojawia się wiele pomysłów na roślinne smarowidła przypominające specjał z tłuszczu wieprzowego. Najlepiej udaje się to chyba smalcowi z fasoli.

Zalety fasoli

Bazą tego przysmaku jest oczywiście biała fasola. To produkt o imponujących właściwościach odżywczych, stanowiący przede wszystkim skarbnicę łatwo przyswajalnego białka, którego dostarcza więcej niż mięso. Charakteryzuje się też bardzo korzystnym profilem aminokwasów, które m.in. zmniejszają wydzielanie soków żołądkowych (korzystne przy nadkwasocie czy refluksie żołądkowo-przełykowym) i wykazują działanie zasadotwórcze (pomagają utrzymać równowagę gospodarki kwasowo-zasadowej).

Fasola jest bardzo bogatym źródłem węglowodanów (przede wszystkim lekkostrawnej skrobi oraz rozpuszczalnych frakcji błonnika pokarmowego, który reguluje procesy trawienia i wspomaga walkę z wysokim poziomem "złego" cholesterolu LDL), nienasyconych kwasów tłuszczowych wzmacniających odporność organizmu oraz cennych składników mineralnych (cynku, selenu, żelaza, potasu, wapnia i fosforu).

Popularna roślina strączkowa kryje w sobie także dużo witamin z grupy B, zwłaszcza B1 (odpowiada za właściwą pracę mięśni i systemu nerwowego), B3 (jest składnikiem wielu enzymów uczestniczących w przemianach cukrów i tłuszczów) oraz B9, czyli kwasu foliowego, szczególnie potrzebnego kobietom spodziewającym się dziecka, pomagającego zapobiegać wadom rozwojowym płodu.

Jak zrobić smalec z fasoli

Przyrządzenie smalcu z fasoli nie jest trudniejsze niż przygotowanie tradycyjnego smarowidła ze słoniny wieprzowej. Potrzebujemy puszki fasoli, ewentualnie około pół kilograma samodzielnie ugotowanej fasoli, co jednak wymaga trochę czasu, gdyż trzeba ją wcześniej moczyć całą noc w zimnej wodzie (trzy szklanki wody na szklankę fasoli), następnie przepłukać i gotować 2-3 godziny w lekko osolonej wodzie, aż do miękkości.

Na patelni z olejem podprażamy przez 8-10 minut cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Na niewielkim ogniu, ponieważ powinna nabrać ładnego bursztynowego koloru, a zbyt intensywnie smażona stanie się ciemna i gorzka.

Pod koniec dokładamy "dodatki fakultatywne", których wybór zależy od naszych upodobań smakowych. Mogą być to np.: jabłko starte na tarce o grubych oczkach, 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, posiekane suszone pomidory lub suszone śliwki czy pokrojone w drobną kostkę wędzone tofu. Doprawiamy aromatycznymi ziołami: majerankiem, cząbrem czy estragonem.

Fasolę z puszki lub garnka odcedzamy, przekładamy do dużej miski, dodajemy zawartość patelni, dokładnie mieszamy i rozgniatamy (można do tego wykorzystać widelec lub praskę do ziemniaków). Jeśli chcemy uzyskać bardziej gładką konsystencję, użyjmy blendera. Gdy masa jest zbyt sucha, warto dolać trochę zalewy z fasoli. Podczas mieszania doprawiamy specjał solą i pieprzem, charakteru potrawie doda też kilka kropli sosu sojowego.

Smalec z fasoli najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, oczywiście na grubej kromce chleba, z ogórkiem kiszonym.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥