Słodka przekąska po treningu. Na co zwrócić uwagę?
Polacy to amatorzy słodyczy. Aż 96 proc. z nas nie odmawia sobie słodkości. Najchętniej wybieramy czekoladę (46 proc.) i produkty z jej dodatkiem. Niestety, chwila kakaowej przyjemności może nas kosztować nadprogramowe godziny na siłowni.
Tymczasem wystarczy sięgnąć po nowe, wysokobiałkowe mleko czekoladowe Arla Protein, o słodkim smaku i zbilansowanym składzie, które w zdrowy sposób zaspokoi apetyt na czekoladę, nie rujnując przy tym starań o smukłą sylwetkę. Jak wynika z badania ARC Rynek i Opinia słabość do słodyczy, to nasza cecha narodowa. Dla części słodycze są formą nagrody (7 proc.) i sposobem na poprawę nastroju (12 proc.), jednak niemal co dziesiąty Polak wybiera je, kierując się również ich składem. Nic dziwnego, skoro już 62% Polaków regularnie uprawia sport. Dlatego, by nie niweczyć rezultatów wysiłku warto mądrze dobierać przekąski sięgając po te, które są nie tylko smaczne i czekoladowe, ale też uzupełniają zapotrzebowanie na wiele istotnych makroskładników. Dzięki wyjątkowo niskiej zawartości tłuszczu (0,7g/100g produktu) i cukrów, nowe mleko czekoladowe Arla Protein spełnia te wymagania, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako zdrowy zamiennik czekoladek i batoników.
W czekoladowym napoju Arla Protein udało się obniżyć zawartość cukrów prostych aż o 50% w stosunku do innych tego rodzaju wysokobiałkowych przekąsek, bez utraty walorów smakowych. W 100 ml produktu znajdziemy tylko 4,7 g cukru, za to w jednej butelce aż 25 g białka i zero laktozy. Na wysoką zawartość protein wpływa dodatek białek serwatkowych, które są istotnym składnikiem diety osób aktywnych fizycznie.
„Dzięki obecności wszystkich egzogennych aminokwasów występujących w białkach serwatkowych mleko czekoladowe Arla Protein można uznać za idealny napój regenerujący po treningu. – mówi dietetyk sportowy Mateusz Gawełczyk, członek Akademii Dietetyki Sportowej. "Jako potreningowa przekąska sprawdza się nawet lepiej niż same węglowodany. Łagodzi bolesne stany zapalne i min. dlatego jest napojem najczęściej wykorzystywanym przez zawodników dyscyplin wytrzymałościowych w USA. Co więcej w badaniach wykazano, że mleko czekoladowe dzięki swoim właściwościom odbudowującym pozytywnie wpływa na wydolność organizmu w kolejnych dniach" – kontynuuje dietetyk ADS. "To wszystko czyni mleko czekoladowe Arla Protein rozsądną, smaczną i wygodną przekąską w sam raz po wyczerpującym treningu, tym bardziej, że jako napój świetnie gasi pragnienie. Ze względu na optymalną ilość sodu i wielu innych składników mineralnych, które tracimy podczas intensywnych ćwiczeń, oraz właściwą osmolarność, dobrze nawadnia organizm po wysiłku i uzupełnia straty elektrolitów" – dodaje Mateusz.
Nic jednak nie zastąpi jadłospisu, skomponowanego zgodnie z zapotrzebowaniem organizmu. Ponieważ w diecie kluczem do sukcesu są umiar, wiedza oraz dobór sprawdzonych, naturalnych i bezpiecznych produktów, warto uzupełniać ją o takie, które wspomagają proces dbania o zdrowie i figurę. Zbilansowane nabiałowe produkty Arla Protein w prosty i szybki sposób uzupełniają dzienne zapotrzebowanie na białko. Szeroki wybór smacznych jogurtów i serków słodzonych stewią oraz milkshake’ów z dodatkiem naturalnych koncentratów owocowych zaspokoi apetyt na słodkie małe co nieco i nie zniweczy starań o wysportowaną sylwetkę dzięki niskiej zawartość cukru i tłuszczu.