Sina obwódka wokół żółtka. Mało kto wie, co oznacza

Kilka minut gotowania, obieranie, kroimy jajko na pół, a w środku pokazuje się sinozielona obwódka. Na pierwszy rzut oka można uznać, że jajko jest zepsute. Co w rzeczywistości oznacza ten kolor?

Sina obwódka wokół jajekSina obwódka wokół jajek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jajka na twardo regularnie goszczą w śniadaniowym menu Polaków, dodaje się je także do sałatek czy przygotowuje z nich faszerowane przekąski. Sina obwódka może budzić obawy i odstraszać od zjedzenia jajka. Nie jest to jednak przejaw nieświeżości, a pokłosie nieodpowiedniego gotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlet schabowy "U Fukiera" Magdy Gessler. Ile kosztuje polski klasyk?

Sina obwódka na żółtku

Sina lub zielonkawa obwódka wokół żółtka jajka na twardo jest wynikiem reakcji chemicznej, która zachodzi podczas gotowania. Chodzi o reakcję między siarką zawartą w żółtku a żelazem z białka. W wyniku tej reakcji powstaje siarczek żelaza, który ma charakterystyczny, ciemny kolor.

Sina obwódka wokół żółtka
Sina obwódka wokół żółtka © Adobe Stock | mabaff

Sina obwódka nie jest szkodliwa dla zdrowia. Jajko z taką obwódką można bezpiecznie jeść. Zmiana koloru jest jedynie defektem estetycznym, który nie wpływa na smak, ani wartości odżywcze jajka.

Najczęstszą przyczyną powstawania sinej obwódki jest zbyt długie gotowanie jajka. Jeśli gotujemy jajko dłużej niż 10-12 minut, ryzyko pojawienia się obwódki znacznie wzrasta.

Ile gotować jajka na twardo?

Jajka na twardo powinny być gotowane przez 7-8 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Taki czas gotowania gwarantuje, że żółtko będzie miało idealną, słonecznie żółtą barwę. Podczas gotowania jajek, do wody można dodać 2-3 łyżki soli lub kilka plasterków cytryny. Te dodatki mają na celu ułatwienie późniejszego obierania jajek ze skorupki. Podobny efekt można uzyskać, dodając do wody odrobinę sody oczyszczonej.

Gotowanie jajek - Pyszności
Gotowanie jajek - Pyszności © Canva | pixelshot

Po ugotowaniu jajek bardzo ważne jest, aby natychmiast zalać je zimną wodą. Ten prosty trik pozwala zatrzymać proces gotowania, dzięki czemu żółtko zachowa swój piękny kolor i odpowiednią konsystencję. Po ugotowaniu i ostudzeniu jajek delikatnie uderzamy każde jajko o brzeg garnka lub o kuchenny blat, tak aby skorupka lekko popękała. Następnie, gdy jajka przestygną, możemy z łatwością usunąć skorupkę.

Wybrane dla Ciebie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥