Sina obwódka wokół żółtka. Mało kto wie, co oznacza
Kilka minut gotowania, obieranie, kroimy jajko na pół, a w środku pokazuje się sinozielona obwódka. Na pierwszy rzut oka można uznać, że jajko jest zepsute. Co w rzeczywistości oznacza ten kolor?
Jajka na twardo regularnie goszczą w śniadaniowym menu Polaków, dodaje się je także do sałatek czy przygotowuje z nich faszerowane przekąski. Sina obwódka może budzić obawy i odstraszać od zjedzenia jajka. Nie jest to jednak przejaw nieświeżości, a pokłosie nieodpowiedniego gotowania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlet schabowy "U Fukiera" Magdy Gessler. Ile kosztuje polski klasyk?
Sina obwódka na żółtku
Sina lub zielonkawa obwódka wokół żółtka jajka na twardo jest wynikiem reakcji chemicznej, która zachodzi podczas gotowania. Chodzi o reakcję między siarką zawartą w żółtku a żelazem z białka. W wyniku tej reakcji powstaje siarczek żelaza, który ma charakterystyczny, ciemny kolor.
Sina obwódka nie jest szkodliwa dla zdrowia. Jajko z taką obwódką można bezpiecznie jeść. Zmiana koloru jest jedynie defektem estetycznym, który nie wpływa na smak, ani wartości odżywcze jajka.
Najczęstszą przyczyną powstawania sinej obwódki jest zbyt długie gotowanie jajka. Jeśli gotujemy jajko dłużej niż 10-12 minut, ryzyko pojawienia się obwódki znacznie wzrasta.
Ile gotować jajka na twardo?
Jajka na twardo powinny być gotowane przez 7-8 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Taki czas gotowania gwarantuje, że żółtko będzie miało idealną, słonecznie żółtą barwę. Podczas gotowania jajek, do wody można dodać 2-3 łyżki soli lub kilka plasterków cytryny. Te dodatki mają na celu ułatwienie późniejszego obierania jajek ze skorupki. Podobny efekt można uzyskać, dodając do wody odrobinę sody oczyszczonej.
Po ugotowaniu jajek bardzo ważne jest, aby natychmiast zalać je zimną wodą. Ten prosty trik pozwala zatrzymać proces gotowania, dzięki czemu żółtko zachowa swój piękny kolor i odpowiednią konsystencję. Po ugotowaniu i ostudzeniu jajek delikatnie uderzamy każde jajko o brzeg garnka lub o kuchenny blat, tak aby skorupka lekko popękała. Następnie, gdy jajka przestygną, możemy z łatwością usunąć skorupkę.