Sina obwódka wokół żółtka. Mało kto wie, co oznacza

Kilka minut gotowania, obieranie, kroimy jajko na pół, a w środku pokazuje się sinozielona obwódka. Na pierwszy rzut oka można uznać, że jajko jest zepsute. Co w rzeczywistości oznacza ten kolor?

Sina obwódka wokół jajekSina obwódka wokół jajek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jajka na twardo regularnie goszczą w śniadaniowym menu Polaków, dodaje się je także do sałatek czy przygotowuje z nich faszerowane przekąski. Sina obwódka może budzić obawy i odstraszać od zjedzenia jajka. Nie jest to jednak przejaw nieświeżości, a pokłosie nieodpowiedniego gotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlet schabowy "U Fukiera" Magdy Gessler. Ile kosztuje polski klasyk?

Sina obwódka na żółtku

Sina lub zielonkawa obwódka wokół żółtka jajka na twardo jest wynikiem reakcji chemicznej, która zachodzi podczas gotowania. Chodzi o reakcję między siarką zawartą w żółtku a żelazem z białka. W wyniku tej reakcji powstaje siarczek żelaza, który ma charakterystyczny, ciemny kolor.

Sina obwódka wokół żółtka
Sina obwódka wokół żółtka © Adobe Stock | mabaff

Sina obwódka nie jest szkodliwa dla zdrowia. Jajko z taką obwódką można bezpiecznie jeść. Zmiana koloru jest jedynie defektem estetycznym, który nie wpływa na smak, ani wartości odżywcze jajka.

Najczęstszą przyczyną powstawania sinej obwódki jest zbyt długie gotowanie jajka. Jeśli gotujemy jajko dłużej niż 10-12 minut, ryzyko pojawienia się obwódki znacznie wzrasta.

Ile gotować jajka na twardo?

Jajka na twardo powinny być gotowane przez 7-8 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Taki czas gotowania gwarantuje, że żółtko będzie miało idealną, słonecznie żółtą barwę. Podczas gotowania jajek, do wody można dodać 2-3 łyżki soli lub kilka plasterków cytryny. Te dodatki mają na celu ułatwienie późniejszego obierania jajek ze skorupki. Podobny efekt można uzyskać, dodając do wody odrobinę sody oczyszczonej.

Gotowanie jajek - Pyszności
Gotowanie jajek - Pyszności © Canva | pixelshot

Po ugotowaniu jajek bardzo ważne jest, aby natychmiast zalać je zimną wodą. Ten prosty trik pozwala zatrzymać proces gotowania, dzięki czemu żółtko zachowa swój piękny kolor i odpowiednią konsystencję. Po ugotowaniu i ostudzeniu jajek delikatnie uderzamy każde jajko o brzeg garnka lub o kuchenny blat, tak aby skorupka lekko popękała. Następnie, gdy jajka przestygną, możemy z łatwością usunąć skorupkę.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu