Trwa ładowanie...
jajka
EWM
Dzisiaj, 5 lutego 2025, 12:25

Sina obwódka wokół żółtka. Mało kto wie, co oznacza

Kilka minut gotowania, obieranie, kroimy jajko na pół, a w środku pokazuje się sinozielona obwódka. Na pierwszy rzut oka można uznać, że jajko jest zepsute. Co w rzeczywistości oznacza ten kolor?

Sina obwódka wokół jajekSina obwódka wokół jajekŹródło: Adobe Stock
d1grwfe
d1grwfe

Jajka na twardo regularnie goszczą w śniadaniowym menu Polaków, dodaje się je także do sałatek czy przygotowuje z nich faszerowane przekąski. Sina obwódka może budzić obawy i odstraszać od zjedzenia jajka. Nie jest to jednak przejaw nieświeżości, a pokłosie nieodpowiedniego gotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlet schabowy "U Fukiera" Magdy Gessler. Ile kosztuje polski klasyk?

Sina obwódka na żółtku

d1grwfe

Sina lub zielonkawa obwódka wokół żółtka jajka na twardo jest wynikiem reakcji chemicznej, która zachodzi podczas gotowania. Chodzi o reakcję między siarką zawartą w żółtku a żelazem z białka. W wyniku tej reakcji powstaje siarczek żelaza, który ma charakterystyczny, ciemny kolor.

Sina obwódka wokół żółtka Adobe Stock
Sina obwódka wokół żółtkaŹródło: Adobe Stock, fot: mabaff

Sina obwódka nie jest szkodliwa dla zdrowia. Jajko z taką obwódką można bezpiecznie jeść. Zmiana koloru jest jedynie defektem estetycznym, który nie wpływa na smak, ani wartości odżywcze jajka.

Najczęstszą przyczyną powstawania sinej obwódki jest zbyt długie gotowanie jajka. Jeśli gotujemy jajko dłużej niż 10-12 minut, ryzyko pojawienia się obwódki znacznie wzrasta.

d1grwfe

Ile gotować jajka na twardo?

Jajka na twardo powinny być gotowane przez 7-8 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Taki czas gotowania gwarantuje, że żółtko będzie miało idealną, słonecznie żółtą barwę. Podczas gotowania jajek, do wody można dodać 2-3 łyżki soli lub kilka plasterków cytryny. Te dodatki mają na celu ułatwienie późniejszego obierania jajek ze skorupki. Podobny efekt można uzyskać, dodając do wody odrobinę sody oczyszczonej.

Gotowanie jajek - Pyszności Canva
Gotowanie jajek - PysznościŹródło: Canva, fot: pixelshot

Po ugotowaniu jajek bardzo ważne jest, aby natychmiast zalać je zimną wodą. Ten prosty trik pozwala zatrzymać proces gotowania, dzięki czemu żółtko zachowa swój piękny kolor i odpowiednią konsystencję. Po ugotowaniu i ostudzeniu jajek delikatnie uderzamy każde jajko o brzeg garnka lub o kuchenny blat, tak aby skorupka lekko popękała. Następnie, gdy jajka przestygną, możemy z łatwością usunąć skorupkę.

d1grwfe
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1grwfe
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj