Sina obwódka wokół żółtka. Mało kto wie, co oznacza

Kilka minut gotowania, obieranie, kroimy jajko na pół, a w środku pokazuje się sinozielona obwódka. Na pierwszy rzut oka można uznać, że jajko jest zepsute. Co w rzeczywistości oznacza ten kolor?

Sina obwódka wokół jajekSina obwódka wokół jajek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jajka na twardo regularnie goszczą w śniadaniowym menu Polaków, dodaje się je także do sałatek czy przygotowuje z nich faszerowane przekąski. Sina obwódka może budzić obawy i odstraszać od zjedzenia jajka. Nie jest to jednak przejaw nieświeżości, a pokłosie nieodpowiedniego gotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlet schabowy "U Fukiera" Magdy Gessler. Ile kosztuje polski klasyk?

Sina obwódka na żółtku

Sina lub zielonkawa obwódka wokół żółtka jajka na twardo jest wynikiem reakcji chemicznej, która zachodzi podczas gotowania. Chodzi o reakcję między siarką zawartą w żółtku a żelazem z białka. W wyniku tej reakcji powstaje siarczek żelaza, który ma charakterystyczny, ciemny kolor.

Sina obwódka wokół żółtka
Sina obwódka wokół żółtka © Adobe Stock | mabaff

Sina obwódka nie jest szkodliwa dla zdrowia. Jajko z taką obwódką można bezpiecznie jeść. Zmiana koloru jest jedynie defektem estetycznym, który nie wpływa na smak, ani wartości odżywcze jajka.

Najczęstszą przyczyną powstawania sinej obwódki jest zbyt długie gotowanie jajka. Jeśli gotujemy jajko dłużej niż 10-12 minut, ryzyko pojawienia się obwódki znacznie wzrasta.

Ile gotować jajka na twardo?

Jajka na twardo powinny być gotowane przez 7-8 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Taki czas gotowania gwarantuje, że żółtko będzie miało idealną, słonecznie żółtą barwę. Podczas gotowania jajek, do wody można dodać 2-3 łyżki soli lub kilka plasterków cytryny. Te dodatki mają na celu ułatwienie późniejszego obierania jajek ze skorupki. Podobny efekt można uzyskać, dodając do wody odrobinę sody oczyszczonej.

Gotowanie jajek - Pyszności
Gotowanie jajek - Pyszności © Canva | pixelshot

Po ugotowaniu jajek bardzo ważne jest, aby natychmiast zalać je zimną wodą. Ten prosty trik pozwala zatrzymać proces gotowania, dzięki czemu żółtko zachowa swój piękny kolor i odpowiednią konsystencję. Po ugotowaniu i ostudzeniu jajek delikatnie uderzamy każde jajko o brzeg garnka lub o kuchenny blat, tak aby skorupka lekko popękała. Następnie, gdy jajka przestygną, możemy z łatwością usunąć skorupkę.

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀