Uniwersalne warzywo
Sezon na cukinię trwa! Najwyższy więc czas wykorzystać to w kuchni i stworzyć niebanalne, przepyszne i zdrowe dania. Pamiętajmy, że to właśnie najmłodsze cukinie są najsmaczniejsze.
Cukiniowy dżem
Z cukinii można zrobić praktycznie wszystko, ale dżem jest strzałem w dziesiątkę. Wystarczy połączyć mus z cukinii z galaretką o smaku kiwi. Dżem wyjęty prosto z lodówki konsystencją przypomina właśnie galaretkę, ale w temperaturze pokojowej ma gęstość lekkiego przecieru. Dzięki listkom mięty dżem jest orzeźwiający i nabiera niepowtarzalnego smaku i aromatu - po prostu musicie go spróbować!
Marynowana cukinia
Przepis na cukinię marynowaną w oliwie z czosnkiem i chilli, to pomysł dla osób, które uwielbiają ostre smaki. Tak przygotowana cukinia sprawdzi się doskonale jako dodatek do obiadu lub przekąska.
Zapiekanka
Zapiekanka z warzyw, inspirowana nieco francuskim ratatouille to kolejny pomysł na to, jak można wykorzystać cukinię. Warzywa wystarczy pokroić w plastry, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać przyprawami i polać oliwą z oliwek, a potem zapiec z żółtym serem na wierzchu. Bardzo smaczne i proste danie. Zapiekanka może być daniem głównym lub dodatkiem do mięsa czy ryb. Poza tym podpieczone warzywa można również wykorzystać jako farsz do tarty. Wystarczy je ułożyć na cieście francuskim i zalać roztrzepanym jajkiem, wymieszanym z łyżką kwaśnej śmietany i przyprawami.
Domowy keczup
Ketchup z cukinii ma dość wyraźnie wyczuwalny posmak papryki, co sprawia, że świetnie nadaje się jako sos do pizzy czy do mięsa jako pyszny dip, ale mnie najbardziej smakuje na kanapkach ze swojską wędliną i dużą ilością świeżych warzyw.
Roladki na jeden kęs
Roladki z cukinii to propozycja na imprezową przekąskę, lunch czy kolację. W grillowanych plastrach cukinii zostały ukryte małe kotleciki z mięsa mielonego z tymiankiem i czosnkiem. Do tego pomidor i sos czosnkowy.