Sezam w kuchni. Wielka moc małych ziarenek

Sezam jest rośliną oleistą, uznawaną za jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Wykorzystywany jest głównie w przemyśle spożywczym, ale też w kosmetyce. Zawiera on też substancje korzystnie wpływające na zdrowie.

Sezam
Źródło zdjęć: © 123RF

Sezam – zastosowanie

Występują różne odmiany sezamu, ale najczęściej sięga się po sezam biały o smaku słodkawym i lekko orzechowym i sezam czarny, który jest bardziej aromatyczny. Jako że sezam jest rośliną oleistą, najczęściej kojarzy się go z jadalnym olejem sezamowym wytwarzanym z nasion. Jednak wykorzystuje się go również w kosmetyce do produkcji mydeł, a olejek eteryczny uzyskiwany z kwiatów sezamu jest pożądany w przemyśle perfumeryjnym.

Jeśli chodzi o wykorzystanie sezamu w kuchni, popularny jest jako dodatek do deserów i to właśnie z niego wyrabia się chałwę i sezamki. Można też z niego wytwarzać pastę tahini (składnik hummusu), olej sezamowy czy mleko sezamowe.

W wersji ziarnistej może być składnikiem panierek, sałatek czy farszów, dodaje się go również do sushi. Sezam można jeść na surowo, prażyć i gotować, ale też, żeby był bardziej lekkostrawny, poleca się mielenie lub moczenie. Ciekawym sposobem wykorzystania sezamu jest gomasio, czyli sól sezamowa, którą można zrobić, prażąc sezam wymieszany z solą na patelni.

Chałwa - pyszny i zdrowy deser

Sezam należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w szczelnych pojemnikach.

Sezam – właściwości

Nasiona sezamu zawierają duże ilości białka, dlatego stanowią ważny dodatek do diety wegetariańskiej. Spośród składników mineralnych można w nich znaleźć dużo potasu, fosforu i magnezu. Na układ kostny korzystnie działa wapń, a miedź wpływa korzystnie na dolegliwości związane z zapaleniem stawów. Sezam czarny ma w sobie dużo żelaza, dlatego może być polecany dla anemików.

Sezam jest też źródłem witamin z grupy B i jednym z najbogatszych źródeł fitosteroli, które wpływają na obniżenie cholesterolu we krwi, działa zatem przeciwmiażdżycowo. Zawiera on również sezamol i sezaminol, antyoksydanty, które pomagają uporać się z wolnymi rodnikami, opóźniając procesy starzenia w organizmie. Sezam wzmacnia także odporność, a pomaga organizmowi uporać się ze szkodliwymi substancjami, usprawniając metabolizm leków i alkoholu.

Sezam wykazuje też działanie moczopędne oraz używany jest do zwalczania hemoroidów i zaparć. Olej sezamowy jest polecany w dolegliwościach skórnych, wcierany we włosy zmniejsza suchość i łuszczenie skóry, odtyka pory i wspomaga walkę z infekcjami, działa też wzmacniająco na paznokcie. Sezam może być też pomocny przy mokrym kaszlu, ponieważ ma działanie wykrztuśne – do tego celu stosuje się mieszankę sezamu z wodą i siemieniem lnianym.

Sezam może być silnym alergenem, podstawowymi objawami wrażliwości na ten produkt są bóle brzucha, biegunka czy wymioty. Może on też wywołać wstrząs anafilaktyczny, a należy do produktów spożywczych, które najczęściej wywołują taką reakcję, dlatego powinny na niego uważać osoby uczulone na mąki i orzechy. Powinno się go unikać przy biegunkach lub kamicy nerkowej.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce