Sezam w kuchni. Wielka moc małych ziarenek

Sezam jest rośliną oleistą, uznawaną za jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Wykorzystywany jest głównie w przemyśle spożywczym, ale też w kosmetyce. Zawiera on też substancje korzystnie wpływające na zdrowie.

Sezam
Źródło zdjęć: © 123RF

Sezam – zastosowanie

Występują różne odmiany sezamu, ale najczęściej sięga się po sezam biały o smaku słodkawym i lekko orzechowym i sezam czarny, który jest bardziej aromatyczny. Jako że sezam jest rośliną oleistą, najczęściej kojarzy się go z jadalnym olejem sezamowym wytwarzanym z nasion. Jednak wykorzystuje się go również w kosmetyce do produkcji mydeł, a olejek eteryczny uzyskiwany z kwiatów sezamu jest pożądany w przemyśle perfumeryjnym.

Jeśli chodzi o wykorzystanie sezamu w kuchni, popularny jest jako dodatek do deserów i to właśnie z niego wyrabia się chałwę i sezamki. Można też z niego wytwarzać pastę tahini (składnik hummusu), olej sezamowy czy mleko sezamowe.

W wersji ziarnistej może być składnikiem panierek, sałatek czy farszów, dodaje się go również do sushi. Sezam można jeść na surowo, prażyć i gotować, ale też, żeby był bardziej lekkostrawny, poleca się mielenie lub moczenie. Ciekawym sposobem wykorzystania sezamu jest gomasio, czyli sól sezamowa, którą można zrobić, prażąc sezam wymieszany z solą na patelni.

Chałwa - pyszny i zdrowy deser

Sezam należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w szczelnych pojemnikach.

Sezam – właściwości

Nasiona sezamu zawierają duże ilości białka, dlatego stanowią ważny dodatek do diety wegetariańskiej. Spośród składników mineralnych można w nich znaleźć dużo potasu, fosforu i magnezu. Na układ kostny korzystnie działa wapń, a miedź wpływa korzystnie na dolegliwości związane z zapaleniem stawów. Sezam czarny ma w sobie dużo żelaza, dlatego może być polecany dla anemików.

Sezam jest też źródłem witamin z grupy B i jednym z najbogatszych źródeł fitosteroli, które wpływają na obniżenie cholesterolu we krwi, działa zatem przeciwmiażdżycowo. Zawiera on również sezamol i sezaminol, antyoksydanty, które pomagają uporać się z wolnymi rodnikami, opóźniając procesy starzenia w organizmie. Sezam wzmacnia także odporność, a pomaga organizmowi uporać się ze szkodliwymi substancjami, usprawniając metabolizm leków i alkoholu.

Sezam wykazuje też działanie moczopędne oraz używany jest do zwalczania hemoroidów i zaparć. Olej sezamowy jest polecany w dolegliwościach skórnych, wcierany we włosy zmniejsza suchość i łuszczenie skóry, odtyka pory i wspomaga walkę z infekcjami, działa też wzmacniająco na paznokcie. Sezam może być też pomocny przy mokrym kaszlu, ponieważ ma działanie wykrztuśne – do tego celu stosuje się mieszankę sezamu z wodą i siemieniem lnianym.

Sezam może być silnym alergenem, podstawowymi objawami wrażliwości na ten produkt są bóle brzucha, biegunka czy wymioty. Może on też wywołać wstrząs anafilaktyczny, a należy do produktów spożywczych, które najczęściej wywołują taką reakcję, dlatego powinny na niego uważać osoby uczulone na mąki i orzechy. Powinno się go unikać przy biegunkach lub kamicy nerkowej.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść