Trwa ładowanie...
d1jlnx0
d1jlnx0
Cukrowa Wróżka

Sernikobrownie z karmelizowanymi jabłkami

Przepis

Czekoladowo-serowe ciasto z dodatkiem owoców, czyli sernikobrownie z karmelizowanymi jabłkami to apetyczna propozycja na podwieczorek. Wbrew pozorom jest bardzo proste do przygotowania i doskonale łączy ze sobą różne smaki i tekstury. Przepis prosto z bloga "Cukrowa wrożka".

3.0
(15 głosów)
Oceń:
d1jlnx0
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Sernikobrownie z karmelizowanymi jabłkami
www.cukrowawrozka.pl
Składniki
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jaja
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka sody

Masa serowa:

  • 350 g twarogu sernikowego lub twarożku śmietankowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Owoce:

  • 2 jabłka
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
Przepis

Zaczynamy od jabłek. Obieramy je, kroimy w kosteczkę i wkładamy do rondelka z roztopionym masłem i cukrem. Podgrzewamy, aż jabłka zmiękną – około 10 minut. Co jakiś czas mieszamy. W tym czasie roztapiamy masło na ciasto. Mieszamy z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę przesianą z sodą i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta i nakładamy do blaszki. Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy jajko i miksujemy na jednolitą masę. Wykładamy ją na ciasto i widelcem mieszamy obie warstwy. Na wierzchu rozkładamy jabłka, odcedzając je z nadmiaru wody. Pieczemy ok. 25-30 minut w 165 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Zobacz także: sernik z białą czekoladą i masłem orzechowym

Zobacz także: Prosta dwukolorowa babka

d1jlnx0
Sernikobrownie z karmelizowanymi jabłkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

12
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d1jlnx0
d1jlnx0
d1jlnx0
d1jlnx0
d1jlnx0