Sernikobrownie z karmelizowanymi jabłkami
Czekoladowo-serowe ciasto z dodatkiem owoców, czyli sernikobrownie z karmelizowanymi jabłkami to apetyczna propozycja na podwieczorek. Wbrew pozorom jest bardzo proste do przygotowania i doskonale łączy ze sobą różne smaki i tekstury. Przepis prosto z bloga "Cukrowa wrożka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 jaja
- 100 g masła
- 1 łyżeczka sody
Masa serowa:
- 350 g twarogu sernikowego lub twarożku śmietankowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajo
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Owoce:
- 2 jabłka
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
Zaczynamy od jabłek. Obieramy je, kroimy w kosteczkę i wkładamy do rondelka z roztopionym masłem i cukrem. Podgrzewamy, aż jabłka zmiękną – około 10 minut. Co jakiś czas mieszamy. W tym czasie roztapiamy masło na ciasto. Mieszamy z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę przesianą z sodą i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta i nakładamy do blaszki. Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy jajko i miksujemy na jednolitą masę. Wykładamy ją na ciasto i widelcem mieszamy obie warstwy. Na wierzchu rozkładamy jabłka, odcedzając je z nadmiaru wody. Pieczemy ok. 25-30 minut w 165 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Zobacz także: sernik z białą czekoladą i masłem orzechowym
Zobacz także: Prosta dwukolorowa babka
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze