Ser gorgonzola – co warto o nim wiedzieć?

Gorgonzola jest jednym z najbardziej znanych gatunków włoskiego sera. Jego charakterystyczną cechą są zielonkawe nici pleśni widoczne na całej powierzchni i wewnątrz cylindrów. Gorgonzola wywołuje sprzeczne emocje wśród konsumentów. Jedni ją uwielbiają, inni nie są w stanie przełknąć. Co warto wiedzieć o tym rodzaju sera?

Ser gorgonzola nie zawiera laktozy ani glutenu, a do tego jest lekkostrawnySer gorgonzola nie zawiera laktozy ani glutenu, a do tego jest lekkostrawny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Konstantin Postumitenko

Pochodzenie gorgonzoli

Legenda mówi, że ser gorgonzola powstał przez przypadek. Pomocnik mleczarza, zrozpaczony po tym, jak rzuciła go ukochana, zapomniał oczyścić pojemnik z resztek serowego skrzepu, który prawie że zaczynał się psuć. Następnego dnia przez pomyłkę wlał w to naczynie świeżą porcję sera. Między starą i nową warstwą zaczęła tworzyć się charakterystyczna zielona pleśń.

Legenda legendą, a historycy uważają, że początki sera gorgonzola sięgają nawet IX w. Pierwotnie powstawał on w rejonie Lombardii i Piemontu, gdzie znajduje się mnóstwo jaskiń, w których bezpiecznie mogą dojrzewać sery. Dziś prawo do produkcji gorgonzoli mają farmy i zakłady rozmieszczone w 16 prowincjach Lombardii i Piemontu.

Ser gorgonzola posiada specjalny certyfikat ochrony pochodzenia geograficznego. Na liście DOP obecny jest od 1996 roku. Oznacza to, że tylko oryginalny ser gorgonzola może być sprzedawany pod tą nazwą, a żadna imitacja nie może mieć w swojej nazwie żadnego słowa przywodzącego na myśl gorgonzolę.

Przepis na pyszne kulki serowe z nachosami

Jak powstaje gorgonzola?

Ser gorgonzola jest produkowany z pełnego, pasteryzowanego mleka krowiego. Wlewa się je do specjalnej kadzi i od razu dodaje podpuszczkę, kultury bakterii fermentacji mlekowej i zarodniki penicyliny, czyli szczep pleśni pędzlaka zielonego, który nadaje gorgonzoli charakterystycznej marmurkowej barwy.

Po ok. 20 minutach mleko zaczyna krzepnąć. Wtedy z serwatki wyjmowany jest skrzep, który przekłada się do specjalnych form z dziurkami odprowadzającymi resztki serwatki. Formy te przewraca się czterokrotnie i z oby stron oznacza miejscem pochodzenia. W tym czasie z sera oddziela się reszta serwatki.

Skrzep serowy należy teraz nasolić z każdej strony i dokładnie odciskać. Po kilku dniach przechowywania w ciepłym pomieszczeniu dla aktywowania drożdży, sery zostają przeniesione do zimnych magazynów. Po 3-4 tygodniach każdy cylinder sera jest przebijany specjalnymi szpikulcami, by umożliwić wnikanie tlenu. Dzięki temu, pleśń może rozwijać się prawidłowo. Gorgonzola dojrzewa przez ok. 2-3 miesiące.

Gorgonzola
Gorgonzola © Adobe Stock

Ser, który dojrzewa 2 miesiące to gorgonzola dolce, czyli łagodniejsza wersja gorgonzoli o delikatniejszym i lekko słodkim smaku. Charakteryzuje się ona mniej widocznymi żyłkami pleśni i kremową konsystencją. Z kolei gorgonzola piccante to forma mocniej odciśnięta i dłużej dojrzewająca (3 miesiące), więc niebiesko-zielone żyłki pleśni są w niej mocno zaznaczone, a sam smak jest ostrzejszy i bardziej wyrazisty. Wersja piccante jest bardziej krucha i twarda.

Jak przechowywać i jeść gorgonzolę?

Gorgonzola ma ostro-słodki smak i z pewnością zasługuje na to, by degustować ją bez żadnych dodatków i w pełni móc rozkoszować się jej smakiem i konsystencją. Jednocześnie jej słodko-ostry smak sprawia, że stanowi idealny dodatek do sosów i dipów. Ser ten można też serwować z makaronem lub ryżem albo z gotowanymi warzywami – zamiast mięsa. Świetnie smakuje również z opiekanym chlebem i sezonowymi owocami albo z miodem lub dżemem. Jest też popularnym dodatkiem do pizzy oraz można go umieścić na desce serów jako przekąskę do słodkiego wina.

Ważne jest, by gorgonzolę przechowywać w lodówce, najlepiej w oryginalnym zamykanym pojemniczku, by zachowane zostały wszelkie jej walory smakowe i zapachowe. Jeśli zakupiony ser nie posiadał takiego pojemniczka, warto obciąć z niego skórkę i zawinąć go w folię aluminiową. Dlaczego odcina się skórkę? Gdyż to właśnie ona jest uważana za źródło intensywnego zapachu tego sera. Zapach ten raczej nie jest uważany za przyjemny i z pewnością nie chcielibyśmy, by przeszły nim inne produkty przechowywane w lodówce.

Ser należy wyjąć na przynajmniej godzinę przed spożyciem, by nabrał właściwego aromatu i konsystencji.

Ser gorgonzola nie zawiera laktozy ani glutenu, a do tego jest lekkostrawny. Dzięki zarodnikom penicyliny ma w sobie naturalny antybiotyk. Warto wypróbować gorgonzolę zarówno w wersji słodszej, jak i bardziej wytrawnej. Dodanie jej do różnego rodzaju dań pozwoli na osiągnięcie zupełnie nowych walorów smakowych – bardziej wyrazistych i wykwintnych.

Wybrane dla Ciebie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę