Sentymentalny wtorek: knedle ziemniaczane z truskawkami

Jedną z ulubionych babcinych potraw są knedle. Podawane z sezonowymi owocami to doskonała propozycja na obiad lub podwieczorek. Ich sekret tkwi w ziemniakach. Najlepsze będą takie ugotowane dzień wcześniej.

Knedle z truskawkami to jedno z ulubionych dań Polaków
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

W czym tkwi sekret knedli idealnych? Odpowiedź jest prosta i na pewno znały ją nasze babcie. Chodzi o ziemniaki. Aby dodać jak najmniej mąki do ciasta, należy wybrać jak najbardziej mączyste ziemniaki, czyli takie, które mają w sobie dużo skrobi. Najlepiej zapytać o to sprzedawcę lub przeprowadzić prosty test. Wystarczy, że przekroisz ziemniaka na pół i złączysz ze sobą połówki. Jeśli się skleją, to znaczy, że te ziemniaki będą idealne do przygotowania ciasta na knedle. Ziemniaki warto ugotować w łupinkach, wówczas wchłoną mniej wody i nie będziemy musieli dosypywać dużej ilości mąki do ciasta.

Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, ok. 14 truskawek, cukier.
Przygotowanie: truskawki myjemy i osuszamy. Owoce oprószamy mąką i cukrem. Ziemniaki ugniatamy i łączymy stopniowo z mąkami. Wbijamy jajko i mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, podsypujemy je mąką. Masą oblepiamy truskawki, formując knedle. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 8-10 minut od wypłynięcia ich na wierzch. Gotowe knedle podajemy z masełkiem, oprószone cynamonem. Można podać do nich także słodką śmietankę. Świetnie smakują także z cynamonem lub miodem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀