Trwa ładowanie...

Sekret długowieczności Włochów. Te dania warto włączyć do swojego menu

Długowieczność mieszkańców Półwyspu Apenińskiego nie wzięła się znikąd. Przez stulecia kuchnia włoska była kuchnią przede wszystkim warzywną. Mięso jadano nieczęsto, głównie w okresach świątecznych. Oto przegląd najlepszych włoskich dań bezmięsnych.

Caponata - wegetariański gulasz prosto z SycyliiCaponata - wegetariański gulasz prosto z SycyliiŹródło: 123RF
d9zj1o7
d9zj1o7

Caponata

Sycylijski jednogarnkowiec, którego podstawą jest bakłażan jest uznawany za danie kuchni sycylijskiej i żydowskiej. Smażone na oliwie bakłażany dosmaczają czosnek i kapary z pomidorami. Wykończenie pietruszką odświeża całość nadając stosunkowo tłustemu daniu lekkości. Nie do końca wiadomo skąd wzięła się nazwa, ale przypuszczenia językoznawców jako jeden z możliwych kierunków wskazują Katalonię. To uciekający stamtąd po edyktach Królów Katolickich żydowscy uchodźcy przywieźli ze sobą recepturę, a ta przyjęła się na Sycylii tak dobrze, że jest traktowana jak włoska.

Minestrone

Minestrone to gęsta zupa pełna jarzyn. Bardziej liczy się sposób przygotowania niż jakiś określony skład. Najpierw trzeba warzywa przesmażyć a później zalać gorącą wodą lub bulionem i gotować do miękkości. Skład zależy od pór roku i fantazji kucharza, a jedną z najsłynniejszych minestrone jest to pochodzące z Genui minestrone Genovese, z dodatkiem bazyliowego pesto.

Parmigiana

Zapiekanka z włoskiego południa to rewelacyjne danie świetnie sprawdzające się zimą. Grillowane plastry bakłażanów przekłada się mozzarellą i pomidorowym sosem nie szczędząc ani jednego ani drugiego. Powstaje posiłek potężny w smaku, w którym rozsmakować mogą się nawet najwięksi miłośnicy mięsa. Znana jest również nieco lżejsza wersja, której bazą są grillowane plastry cukinii.

Sekret Włochów. Ugotuj tak makaron, a wyjdzie idealny

Finocchi al forno

Zima to w kuchni to czas pełen bulw kopru włoskiego, bo podczas zimowych miesięcy przypada sezon na to aromatyczne warzywo. Pojawia się w sałatkach łączony z pomarańczami i oliwkami, ale bywa również zapiekany pod warstwą beszamelu i parmigiano reggiano.

d9zj1o7

Panzanella

To sałatka, która pokazuje jak oszczędne były włoskie gospodynie. Resztki starego chleba nie mogły się zmarnować dlatego wykorzystywano je do przygotowania świetnej sałatki. Razem z chlebem w misce łączono pomidory i ogórki, dorzucano sporo liści bazylii, a całość skrapiano oliwą i odrobiną octu winnego.

Sałatka 123RF
Źródło: 123RF

Cacio e pepe

To jeden z najprostszych sosów do makaronu o rzymskim rodowodzie. Minimalistyczny wręcz skład pozwala przypuszczać, że było to danie najbiedniejszych mieszkańców rzymskiej stolicy. Do ugotowanego al dente makaronu dorzucano tarty ser pecorino i sporą ilość pieprzu, mieszano i stawiano na stole. Choć mogłoby się wydawać, że to nic specjalnego to zaręczam, że cacio e pepe jest absolutnie doskonałe.

Pasta al limone

Wykorzystuje podobny co cacio e pepe pomysł. Makaron, ser, ale tym razem grana padano albo parmigiano reggiano, ale za niesamowite podbicie smaku w tym wypadku odpowiada sok i skórka starta z cytryny. Lekki i świeży sos doskonale sprawdza się latem jako lekki lunch, ale i zimą, kiedy cytryny są najsmaczniejsze doskonale smakuje.

d9zj1o7

Gnocchi

Gnocchi nie jedno mają imię. Te ziemniaczane kluseczki świetnie łączą się z sosami na bazie gorgonzoli, te które w składzie mają dynię najlepiej podać z szałwiowym masłem. Rzymska wersja nie powstaje z ziemniaków, jej bazą jest mąka z twardej pszenicy, czyli semolina durum. Gnocchi alla Romana są podawane z sosami grzybowymi.

Gnocchi 123RF
Źródło: 123RF

Raviolo con uovo

Raviolo con uovo to jeden z najpyszniejszych makaronów. Sporych rozmiarów pieróg faszeruje się serkiem ricotta wymieszanym z posiekaną pietruszką. Taki farsz jest jednak zaledwie tłem dla płynnego żółtka. Raviolo należy tak ugotować, by nie ściąć jajka i by mogło ono wypłynąć na talerz podczas jedzenia i połączyć się z gorącym szałwiowym masłem. Proste i wyborne!

d9zj1o7

Ndundari

Ndundari, czyli kluski powstające na bazie ricotty, to jedna z najstarszych zanotowanych receptur na makaron. Można podawać je z sosem pomidorowym, ale doskonale smakują podane na słodko z tartym parmigiano, masłem i bułką tartą oraz wykończone szczyptą cynamonu. Wbrew pozorom wcale nie jest to danie dla dzieci.

Jak widać kuchnia włoska ma wiele do zaoferowania również osobom, które nie mogą bądź nie chcą jeść mięsa i to niezależnie od pory roku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d9zj1o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d9zj1o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj