Sałatka z buraczkami. Nie tylko na świąteczny sół
Buraki są dostępne przez okrągły rok, tanie i... niedoceniane. Na polskich stołach goszczą najczęściej w postaci wigilijnego barszczu lub dodatku do kotleta mielonego. Szkoda, bo to niedoceniane warzywo nie tylko jest skarbnicą witamin i mikroelementów, ale w dodatku znakomicie oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza przemianę materii, wspomaga odchudzanie, a do tego ma w sobie mnóstwo błonnika i kwasu foliowego.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Buraczki i ziemniaki obieramy. Kroimy w kostkę. Pora kroimy na cienkie półplasterki.
- Ogórka kroimy w kostkę,jabłko obieramy i też w kostkę kroimy.
- Wszystkie składniki łączymy. Dodajemy majonez, sól i pieprz. Mieszamy.
- Przed podaniem lekko schładzamy w lodówce.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl