Sałatka makaronowa ze szparagami
"Prosto, dość szybko, zdrowo – te cele przyświecały mi podczas produkcji miski sałaty dla mojej trzyosobowej rodziny. A przy okazji zrobiłam czyszczenie lodówki, zgodne z ostatnio modną ideą zero waste" - pisze autorka bloga opietruszka.pl.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Rodzaj diety: |
Weź duży garnek. Wstaw wodę na makaron i szparagi. Szparagi trzeba umyć, moje były zielone więc nie obieram, tylko odłamuje zdrewniałe dolne pędy i kroję w poprzek na kilkucentymetrowe kawałki, zostawiając dłuższe przy główkach. Gdy woda wrze, wrzucamy makaron, mój ma się gotować 8 minut, więc po jakiś 2 minutach wrzucam wszystkie kawałki szparagów (do tej wody z makaronu) oprócz główek, po 6 minutach główki. Ugotowany makaron i szparagi przelej zimną wodą i odcedź.
Cebulę pokrój w piórka i zalej sokiem z cytryny, by ją trochę zmacerować, żeby zmiękła, puściła sok i zrobiła się słodziutka. Kurczaka pokrój w drobną kostkę, tak samo mozzarellę, a pomidorki wzdłuż lub w poprzek, jak lubisz. Połącz, dodaj ugotowany makaron i szparagi, oliwę, miód, sezam i czosnek a na samym końcu umytą i osuszoną rukolę, delikatnie połącz składniki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze