Trwa ładowanie...
d1yvk4o
d1yvk4o

Sałatka makaronowa ze szparagami

Przepis

"Prosto, dość szybko, zdrowo – te cele przyświecały mi podczas produkcji miski sałaty dla mojej trzyosobowej rodziny. A przy okazji zrobiłam czyszczenie lodówki, zgodne z ostatnio modną ideą zero waste" - pisze autorka bloga opietruszka.pl.

3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

2-4

Rodzaj diety:
Sałatka makaronowa ze szparagami
O Pietruszka
Składniki
  • upieczona pierś kurczaka
  • pęczek szparagów
  • około 50 gram makaronu
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 2 garści rukoli
  • garść sezamu
  • pół czerwonej cebuli
  • kulka mozzarelli
  • pół cytryny
  • łyżka miodu
  • czosnek mielony
  • 2 łyżki oliwy
Przepis

Weź duży garnek. Wstaw wodę na makaron i szparagi. Szparagi trzeba umyć, moje były zielone więc nie obieram, tylko odłamuje zdrewniałe dolne pędy i kroję w poprzek na kilkucentymetrowe kawałki, zostawiając dłuższe przy główkach. Gdy woda wrze, wrzucamy makaron, mój ma się gotować 8 minut, więc po jakiś 2 minutach wrzucam wszystkie kawałki szparagów (do tej wody z makaronu) oprócz główek, po 6 minutach główki. Ugotowany makaron i szparagi przelej zimną wodą i odcedź.

Cebulę pokrój w piórka i zalej sokiem z cytryny, by ją trochę zmacerować, żeby zmiękła, puściła sok i zrobiła się słodziutka. Kurczaka pokrój w drobną kostkę, tak samo mozzarellę, a pomidorki wzdłuż lub w poprzek, jak lubisz. Połącz, dodaj ugotowany makaron i szparagi, oliwę, miód, sezam i czosnek a na samym końcu umytą i osuszoną rukolę, delikatnie połącz składniki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sałatka makaronowa ze szparagami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1yvk4o
d1yvk4o
d1yvk4o
d1yvk4o
Więcej tematów
d1yvk4o