Saganaki, czyli zapiekany ser. Pyszna i prosta w przygotowaniu grecka przekąska

Będąc w Grecji, nie można stamtąd wrócić, nie spróbowawszy saganaki. Ale z powodzeniem możesz przygotować tę przekąskę w domu. To nic trudnego, bo saganaki to po prostu usmażony ser kaseri w złocistej panierce. Będzie idealnym starterem lub imprezową przekąską.

Saganaki to grecka przekąska, którą z powodzeniem możesz przygotować w domu
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

Nazwa przekąski wzięła się od małej, dość głębokiej patelni z dwoma uszkami, na której jest przygotowywana. W klasycznym przepisie używany jest głównie twardy, owczy ser kaseri. Jest ostry, a jednocześnie słony w smaku i łatwo rozpuszcza się podczas smażenia. W Polsce jest trudnodostępny, ale z powodzeniem można go zastąpić naszymi twardymi serami owczymi lub np. halloumi.

Panierkę także możesz przygotować według swojego uznania. Dobrze komponuje się najzwyklejsza: mąka rozkłócone jajko i bułka tarta. Ale panierkę można zastąpić np. ciastem naleśnikowym. Jeśli nie masz w lodówce owczego sera, nada się także zwykły ser żółty. Wtedy podrasuj nieco panierkę. Dodaj do niej chili lub kumin.

Przepis na saganaki z ostrą papryką
Składniki:

  • 100 g sera kaseri lub halloumi,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • jajko,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: na patelni rozgrzej oliwę. Ser pokrój w grubsze plastry i zamocz je w jajku, a następnie panieruj w wymieszanej mące, bułce tartej, ostrej papryce, soli i pieprzu. Panierowany ser smaż z obu stron na rumiany kolor.

Zobacz także wideo: Sekrety greckiej kuchni

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀