Trwa ładowanie...

Saganaki, czyli zapiekany ser. Pyszna i prosta w przygotowaniu grecka przekąska

Będąc w Grecji, nie można stamtąd wrócić, nie spróbowawszy saganaki. Ale z powodzeniem możesz przygotować tę przekąskę w domu. To nic trudnego, bo saganaki to po prostu usmażony ser kaseri w złocistej panierce. Będzie idealnym starterem lub imprezową przekąską.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Saganaki, czyli zapiekany ser. Pyszna i prosta w przygotowaniu grecka przekąskaŹródło: iStock.com
d626yay
d626yay

Nazwa przekąski wzięła się od małej, dość głębokiej patelni z dwoma uszkami, na której jest przygotowywana. W klasycznym przepisie używany jest głównie twardy, owczy ser kaseri. Jest ostry, a jednocześnie słony w smaku i łatwo rozpuszcza się podczas smażenia. W Polsce jest trudnodostępny, ale z powodzeniem można go zastąpić naszymi twardymi serami owczymi lub np. halloumi.

Panierkę także możesz przygotować według swojego uznania. Dobrze komponuje się najzwyklejsza: mąka rozkłócone jajko i bułka tarta. Ale panierkę można zastąpić np. ciastem naleśnikowym. Jeśli nie masz w lodówce owczego sera, nada się także zwykły ser żółty. Wtedy podrasuj nieco panierkę. Dodaj do niej chili lub kumin.

Przepis na saganaki z ostrą papryką
Składniki:

  • 100 g sera kaseri lub halloumi,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • jajko,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: na patelni rozgrzej oliwę. Ser pokrój w grubsze plastry i zamocz je w jajku, a następnie panieruj w wymieszanej mące, bułce tartej, ostrej papryce, soli i pieprzu. Panierowany ser smaż z obu stron na rumiany kolor.

Zobacz także wideo: Sekrety greckiej kuchni

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d626yay
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d626yay
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj