Trwa ładowanie...

Saganaki, czyli zapiekany ser. Pyszna i prosta w przygotowaniu grecka przekąska

Będąc w Grecji, nie można stamtąd wrócić, nie spróbowawszy saganaki. Ale z powodzeniem możesz przygotować tę przekąskę w domu. To nic trudnego, bo saganaki to po prostu usmażony ser kaseri w złocistej panierce. Będzie idealnym starterem lub imprezową przekąską.

Saganaki, czyli zapiekany ser. Pyszna i prosta w przygotowaniu grecka przekąskaŹródło: iStock.com
d1m6jo5
d1m6jo5

Nazwa przekąski wzięła się od małej, dość głębokiej patelni z dwoma uszkami, na której jest przygotowywana. W klasycznym przepisie używany jest głównie twardy, owczy ser kaseri. Jest ostry, a jednocześnie słony w smaku i łatwo rozpuszcza się podczas smażenia. W Polsce jest trudnodostępny, ale z powodzeniem można go zastąpić naszymi twardymi serami owczymi lub np. halloumi.

Panierkę także możesz przygotować według swojego uznania. Dobrze komponuje się najzwyklejsza: mąka rozkłócone jajko i bułka tarta. Ale panierkę można zastąpić np. ciastem naleśnikowym. Jeśli nie masz w lodówce owczego sera, nada się także zwykły ser żółty. Wtedy podrasuj nieco panierkę. Dodaj do niej chili lub kumin.

Przepis na saganaki z ostrą papryką
Składniki:

  • 100 g sera kaseri lub halloumi,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • jajko,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: na patelni rozgrzej oliwę. Ser pokrój w grubsze plastry i zamocz je w jajku, a następnie panieruj w wymieszanej mące, bułce tartej, ostrej papryce, soli i pieprzu. Panierowany ser smaż z obu stron na rumiany kolor.

Zobacz także wideo: Sekrety greckiej kuchni

d1m6jo5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1m6jo5
Więcej tematów