Saganaki, czyli zapiekany ser. Pyszna i prosta w przygotowaniu grecka przekąska
Będąc w Grecji, nie można stamtąd wrócić, nie spróbowawszy saganaki. Ale z powodzeniem możesz przygotować tę przekąskę w domu. To nic trudnego, bo saganaki to po prostu usmażony ser kaseri w złocistej panierce. Będzie idealnym starterem lub imprezową przekąską.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Nazwa przekąski wzięła się od małej, dość głębokiej patelni z dwoma uszkami, na której jest przygotowywana. W klasycznym przepisie używany jest głównie twardy, owczy ser kaseri. Jest ostry, a jednocześnie słony w smaku i łatwo rozpuszcza się podczas smażenia. W Polsce jest trudnodostępny, ale z powodzeniem można go zastąpić naszymi twardymi serami owczymi lub np. halloumi.
Panierkę także możesz przygotować według swojego uznania. Dobrze komponuje się najzwyklejsza: mąka rozkłócone jajko i bułka tarta. Ale panierkę można zastąpić np. ciastem naleśnikowym. Jeśli nie masz w lodówce owczego sera, nada się także zwykły ser żółty. Wtedy podrasuj nieco panierkę. Dodaj do niej chili lub kumin.
Przepis na saganaki z ostrą papryką
Składniki:
- 100 g sera kaseri lub halloumi,
- mąka,
- bułka tarta,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- jajko,
- 2 łyżki oliwy lub oleju,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: na patelni rozgrzej oliwę. Ser pokrój w grubsze plastry i zamocz je w jajku, a następnie panieruj w wymieszanej mące, bułce tartej, ostrej papryce, soli i pieprzu. Panierowany ser smaż z obu stron na rumiany kolor.
Zobacz także wideo: Sekrety greckiej kuchni
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.