Saganaki, czyli zapiekany ser. Pyszna i prosta w przygotowaniu grecka przekąska

Będąc w Grecji, nie można stamtąd wrócić, nie spróbowawszy saganaki. Ale z powodzeniem możesz przygotować tę przekąskę w domu. To nic trudnego, bo saganaki to po prostu usmażony ser kaseri w złocistej panierce. Będzie idealnym starterem lub imprezową przekąską.

Saganaki to grecka przekąska, którą z powodzeniem możesz przygotować w domu
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga
11

Nazwa przekąski wzięła się od małej, dość głębokiej patelni z dwoma uszkami, na której jest przygotowywana. W klasycznym przepisie używany jest głównie twardy, owczy ser kaseri. Jest ostry, a jednocześnie słony w smaku i łatwo rozpuszcza się podczas smażenia. W Polsce jest trudnodostępny, ale z powodzeniem można go zastąpić naszymi twardymi serami owczymi lub np. halloumi.

Panierkę także możesz przygotować według swojego uznania. Dobrze komponuje się najzwyklejsza: mąka rozkłócone jajko i bułka tarta. Ale panierkę można zastąpić np. ciastem naleśnikowym. Jeśli nie masz w lodówce owczego sera, nada się także zwykły ser żółty. Wtedy podrasuj nieco panierkę. Dodaj do niej chili lub kumin.

Przepis na saganaki z ostrą papryką
Składniki:

  • 100 g sera kaseri lub halloumi,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • jajko,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: na patelni rozgrzej oliwę. Ser pokrój w grubsze plastry i zamocz je w jajku, a następnie panieruj w wymieszanej mące, bułce tartej, ostrej papryce, soli i pieprzu. Panierowany ser smaż z obu stron na rumiany kolor.

Zobacz także wideo: Sekrety greckiej kuchni

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg