Wsypuj do posiłków. Podkręcają ich smak i działają przeciwzapalnie

Jak wskazują liczne badania, przewlekły stan zapalny wiąże się z występowaniem wielu poważnych chorób, schorzeń i dolegliwości. Nic zatem dziwnego, że poszukujemy rozwiązań, które pozwalają skutecznie wygaszać stany zapalne w organizmie, ograniczając tym samym ryzyko zachorowań. Jednym z owych rozwiązań jest dieta, a zioła, przyprawy i różne dodatki stanowią jej nierozerwalną część. Dodatkowo okazuje się, że mogą być naszym wyjątkowym sprzymierzeńcem.

Przyprawy i zioła, jakie warto włączyć do dietyPrzyprawy i zioła, jakie warto włączyć do diety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | HENRYK NIESTROJ

Stan zapalny jest prawidłową odpowiedzią organizmu na uraz lub infekcję. Gdy skaleczymy się lub gdy dopadnie nas jakiś wirus, dochodzi do ostrego, lecz krótkotrwałego zapalenia. To z kolei zmobilizuje nasz układ odpornościowy do walki. Po rozwiązaniu problemu odpowiedź immunologiczna zdezaktywuje się, a stan zapalny ustąpi. To naturalny i jak najbardziej pożądany proces. Problem pojawia się dopiero wówczas, gdy stan zapalny przybiera formę nieostrą, a jednocześnie przewlekłą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

SONDA ULICZNA: na czym Polacy oszczędzają w sklepie spożywczym?

Czym grozi przewlekły stan zapalny?

Chemiczne dodatki do żywności, żywność przetworzona, alergizująca czy źle tolerowana przez organizm, stres, hałas, niewystarczająca ilość i jakość snu, promieniowanie jonizujące, brak kontaktu z naturą – to tylko niewielka część czynników, które mogą stanowić przyczynę przewlekłego stanu zapalnego. Jego konsekwencje mogą być natomiast bardzo poważne.

Badania wykazują, że stan zapalny leży u podstaw wielu chorób, dolegliwości i schorzeń, tj.:

  • otyłość,
  • zespół metaboliczny,
  • cukrzyca typu 2,
  • nowotwory,
  • choroby neurologiczne, kardiologiczne, układu oddechowego,
  • zaburzenia hormonalne,
  • choroby autoimmunologiczne,
  • problemy z pamięcią i koncentracją,
  • choroby jelit,
  • zapalenie trzustki,
  • nadciśnienie,
  • bóle stawów,
  • osłabienie układu odpornościowego.

Często bywa tak, że kilka stresorów nakłada się na siebie, co potęguje ryzyko wystąpienia i utrzymywania się stanu zapalnego. Z kolei stan zapalny może wywoływać i zaostrzać wiele schorzeń, często będąc wynikiem innych przypadłości, które pojawiły się u nas wcześniej. Błędne koło? Na to wygląda, jednak jak wskazują naukowe doniesienia, można z niego wyjść.

Dieta przeciwzapalna, czyli jaka?

Stan zapalny może być wywołany m.in. spożywaniem żywności:

  • przetworzonej,
  • alergizującej,
  • źle tolerowanej przez nasz organizm,
  • zawierającej konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku, sztuczne aromaty,
  • ciężkiej do strawienia,
  • zawierającej duże ilości histaminy.

Odpowiedź na pytanie, jaka dieta będzie wykazywała właściwości przeciwzapalne, wydaje się więc prosta. Musimy sięgać po produkty, które są odwrotnością wyżej wymienionej listy. Należałoby zatem sięgać po żywność nieprzetworzoną, świeżą i sezonową. Do tego warto przyjrzeć się reakcji naszego organizmu na konkretne jedzenie, nie bagatelizować alergii, kłopotów trawiennych i dolegliwości jelitowych. W przypadku nietolerancji histaminy pomocna może okazać się z kolei dieta niskohistaminowa (wprowadzona z reguły okresowo, czasem przy suplementacji enzymem DAO).

Zioła, przyprawy i dodatki – lista produktów o działaniu przeciwzapalnym

Nieodłącznym elementem każdej diety są zioła i przyprawy, które mają za zadanie przede wszystkim uatrakcyjnić i wzbogacić smak oraz aromat potraw. Okazuje się jednak, że wiele spośród znanych nam dodatków wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, w tym działanie przeciwzapalne. Przygotowałam więc listę ziół, przypraw i dodatków, które będą bezpiecznym rozwiązaniem w diecie niskohistaminowej i sprawdzą się jako element o działaniu przeciwzapalnym.

Bazylia

Jej nazwa pochodzi od greckiego przymiotnika basilikόs, co oznacza królewski. W tym słowie kryje się siła właściwości leczniczych bazylii, która wykazuje właściwości przeciwutleniające, stabilizujące komórki tuczne, wspomagające trawienie, przeciwzapalne, przeciwskurczowe, uspokajające. Możemy używać zarówno świeżej, jak i suszonej bazylii. Kąpiel z dodatkiem naparu z bazylii działa wzmacniająco.

Czarnuszka

Stosowanie nasion i oleju z czarnuszki łagodzi objawy chorób alergicznych, hamuje wydzielanie histaminy, chroni błonę śluzową przewodu pokarmowego, wspomaga wątrobę, reguluje gospodarkę hormonalną, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie.

Oliwa z oliwek

Oliwa powinna gościć w naszej kuchni na co dzień, przede wszystkim ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, chroniące mitochondria.

Olej kokosowy

Zawarte w oleju kokosowym kwasy laurynowy i mirystynowy wykazują działanie bakterio-, grzybo- i wirusobójcze.

Imbir

Ten korzeń działa m.in. przeciwalergicznie i tłumiąco w zakresie występowania przewlekłego stanu zapalnego.

Kurkuma

Kurkumina, składnik kurkumy, to jeden z najlepiej zbadanych czynników o wysokim potencjale przeciwzapalnym. Dzięki hamowaniu wydzielania histaminy, potrawy z kurkumą mogą pomóc w łagodzeniu np. alergicznego kataru.

Mięta pieprzowa, oregano, pietruszka, pokrzywa, rozmaryn, tymianek, rukiew wodna

Ta grupa ziół to prawdziwa esencja właściwości przeciwzapalnych. Bogate w prozdrowotne flawonoidy rośliny sprawdzą się w hamowaniu wydzielania histaminy, podziałają przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie, ustabilizują komórki tuczne. A do tego oczywiście wzbogacą smak i aromat potraw.

Jeśli chcemy zadbać o przeciwzapalny aspekt naszej diety, włączajmy do codziennego menu również czarny ryż, czosnek, kiełki i pędy groszku, kmin rzymski, kardamon, koper i szałwię. Bezpiecznym dodatkiem będzie także sól (morska, kłodawska), żelatyna, soda oczyszczona i sok z cytryny lub z limonki.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości