Ryżowe szyszki – specjał z czasów kryzysu

Ulubione łakocie wielu dzieciaków dorastających w czasach PRL-u, gdy sklepowe półki świeciły pustkami, a o czekoladach czy batonach można było tylko pomarzyć. Kreatywne mamy wymyśliły wówczas szyszki z łatwiej dostępnych produktów: ryżu preparowanego i krówek. Także dzisiaj na pewno znajdą one wielu miłośników…

Ryżowe szyszki – specjał z czasów kryzysu
Źródło zdjęć: © 123RF
5

Dziś, gdy na każdym kroku kuszą nas rozmaite słodycze, trudno uwierzyć, że jeszcze całkiem niedawno dzieci zajadały się… produktami czekoladopodobnymi, w których tłuszcz kakaowy zastępowały inne oleje roślinne, np. rzepakowy. "Do dzisiaj pamiętam wyrób czekoladopodobny z wiewiórką na opakowaniu – to były cukierki z orzechami w takich strasznych plastikowych domkach. Jak ja je kochałam! Wysyłali nam je nasi przyjaciele i Wielki Brat ze Wschodu, aby nas przekonać, jak fajnie jest w Związku Radzieckim" – opowiada w jednym z wywiadów dziennikarka Beata Sadowska.

Takie doświadczenia ma wiele osób, których dzieciństwo przypadło na czas PRL-u, kraju nieustannie borykającego się z kryzysem gospodarczym i niedoborami podstawowych artykułów spożywczych, już o słodyczach nie wspominając. – W moim domu na deser jadało się co najwyżej wafle przełożone dżemem własnej roboty albo ciastka wyciskane z maszynki – opowiada 44-letni Paweł z Radomia. – Jednak największym świętem była chwila, gdy mama zabierała się za przygotowanie szyszek. Do dziś pamiętam ich smak, którego nie przebiją żadne współczesne słodycze – rozmarza się nasz rozmówca.

Tradycja wyrabiania szyszek z ryżu preparowanego (zwanego też dmuchanym) i masy krówkowej zamarła wraz z Polską Ludową. Może warto do niej wrócić?

Zobacz też: Jak zrobić rybę po grecku

Ryż preparowany – co warto o nim wiedzieć

Bazę szyszek stanowi ryż preparowany, czyli produkt otrzymany w wyniku gwałtownego rozdęcia ziaren ryżu białego, uprzednio poddanych działaniu pary wodnej w środowisku o wysokiej temperaturze.

Taki sposób przetwarzania pozwala zachować sporo właściwości odżywczych surowca, choć należy pamiętać, że w przypadku ryżu białego nie są one tak wysokie, jak w ryżu dzikim czy brązowym. Ze względu na mniejsze stężenie błonnika ryż preparowany zaleca się zwłaszcza osobom na diecie lekkostrawnej czy zmagającym się z problemami układu pokarmowego, choćby przewlekłymi biegunkami. Jest produktem bezglutenowym, dlatego może być spożywany przy celiakii czy nietolerancji glutenu. Niska zawartość sodu sprawia, że ryż stanowi wartościowe uzupełnienie jadłospisu u osób z nadciśnieniem tętniczym.

Pewien niepokój mogą jednak budzić badania przeprowadzone niedawno przez szwedzkich naukowców z Krajowej Agencji Żywności. Okazało się bowiem, że ryż preparowany często zawiera podwyższone stężenie arsenu. Choć nasz organizm potrzebuje tego pierwiastka, to jego nadmiar bywa niebezpieczny dla zdrowia. Wiąże się z czerwonymi krwinkami i z czasem zaczyna powodować uszkodzenia centralnego układu nerwowego, układu pokarmowego i oddechowego. Zbyt duże stężenie arsenu w organizmie sprzyja rozwojowi nowotworów, zwłaszcza skóry, płuc i wątroby.

Oczywiście nie należy wpadać w panikę, kilka szyszek z ryżu preparowanego raczej nie dostarczy niebezpiecznej dawki arsenu. Groźniejsze mogą być składniki innego ważnego elementu tego specjału, czyli krówek, dlatego lepiej wybierać cukierki, które nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego (nie ma żadnych wartości odżywczych, natomiast może podwyższać poziom "złego" cholesterolu LDL, powodować otyłość i zwiększać ryzyko cukrzycy) czy utwardzonych tłuszczów roślinnych, które sprzyjają nadwadze i miażdżycy, a także pogorszeniu koncentracji i pamięci.

Przepis na szyszki

Przygotowanie szyszek jest bardzo prostym zadaniem. Potrzebujemy opakowania ryżu preparowanego (najczęściej znajduje się w nim 80-90 g produktu) i około 30-40 dag krówek dobrej jakości, wskazane są zwłaszcza "ciągutki", gdyż szybciej się rozpuszczają. Można też wykorzystać gotową masę kajmakową z puszki, ale zdaniem znawców smak dawnych szyszek łatwiej przywrócić używając tradycyjne cukierki.

Krówki umieszczany w rondelku, dodajemy 10 dag masła (niektórzy zastępują je czekoladą, ale to również odbiega od tradycyjnej receptury specjału) i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia, nie zapominając o częstym mieszaniu. Na koniec do masy dosypujemy ryż preparowany. Mieszamy i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia.

Następnie zwilżamy dłonie i formujemy zgrabne szyszki. Gdy całkiem ostygną przekładamy do lodówki, by nabrały odpowiedniej konsystencji. Możemy je przechowywać w chłodziarce nawet tydzień.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne