Roladki schabowe z ziemniakami. Cały obiad z piekarnika
Roladki schabowe w pysznej marynacie pieczone razem z ziemniakami to zaskakująco proste i pyszne danie obiadowe. Bez stania przy patelni i bez pryskającego tłuszczu. Czego chcieć więcej? Wstawiasz wszystko do piekarnika i po godzinie możesz się cieszyć obiadem! Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg schabu
- 3 łyżki musztardy
- 10 dag szynki w plastrach
- 10 dag sera żółtego w plastrach
- 5 szt. ziemniaków młodych
- kilka marchewek mini
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
Przepis
- Mięso myję, osuszam, kroję w plastry. Następnie delikatnie rozbijam w cienkie plastry. Doprawiam pieprzem oraz solą, smaruję każdy kawałek mięsa niewielką ilością musztardy i układam po plastrze szynki i żółtego sera.
- Mięso zwijam ciasno w roladki i układam po środku w naczyniu żaroodpornym.
- Ziemianki obieram kroję wzdłuż na cztery części. Ziemniaki doprawiam solą i układam po bokach roladek.
- Do naczynia wlewam oliwę z oliwek, sos sojowy, wsypuje paprykę słodką i dokładnie mieszam. Sosem smaruję roladki oraz ziemniaki.
- Na ziemniakach układam mini marchewki i piekę w rozgrzanym piekarniku 45 minut w 180 st. C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl