Rodzaje jajek i ich właściwości

Jajka można jeść na wiele różnych sposobów i pod różną postacią. Możemy przyrządzić je na twardo, na miękko, sadzone, w postaci jajecznicy czy omletu – za każdym razem będą smakowały inaczej. Świetnie komponują się zarówno z warzywami, jak i z mięsem. Jakie jajka są najczęściej spotykane i czy różnią się między sobą właściwościami?

JajkaJajka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jajka kurze

Kurze jaja są najczęściej spotykanym rodzajem jajek. Ze względu na swoją dostępność goszczą praktycznie w każdej kuchni i niezmiennie zachwycają nas swoim smakiem – szczególnie te od kur z wolnego wybiegu lub ekologiczne oznaczane cyfrą 1 lub 0.

Jaja kurze mają łagodny smak, a ich skorupki przybierają różne odcienie – od białego po beżowy. Znajdziemy w nich przede wszystkim dużo białka, wapnia i cynku. Jedno kurze jajo zawiera aż 6,28 g białka, co stanowi 13 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik odżywczy. Jedzenie jajek sprawia, że dłużej odczuwamy sytość i nie czujemy potrzeby sięgania po przekąski między posiłkami.

Jajka perlicze

Jaja perliczek cieszą się w ostatnich latach coraz większą popularnością. Ich skorupka jest z reguły ciemniejsza niż w jajach kurzych i dosyć twarda. Są również nieco mniejsze, a ich kształt jest bardziej stożkowaty. W okolicy zwężenia są delikatnie nakrapiane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposób na pękające skorupki. Prosty trik w trakcie gotowania jajek

Od jaj kurzych różnią się jednak nie tylko wyglądem. Mają w sobie cztery razy więcej karotenu i znacznie bogatszy zestaw białek. Znajdziemy w nich również bogactwo cynku, żelaza, potasu, miedzi i sodu. Mają za to mniej cholesterolu i nie uczulają w przeciwieństwie do kurzych.

Jaja perlicze są polecane pacjentom, którzy przeszli zabiegi chirurgiczne albo mają problemy miażdżycowe. Bezpiecznie mogą je spożywać nawet alergicy uczuleni na białko kurzego jaja. Sprawdzą się również w diecie niemowląt i małych dzieci, wspierając ich prawidłowy wzrost i rozwój kości.

Jajka gęsie

Gęsie jaja są około dwa razy większe niż kurze. Ich skorupki są białe i twarde. Ciężko spotkać je w sklepach, gdyż gęsi niosą zaledwie ok. 40 jaj na rok. Jeśli jednak mamy możliwość, z pewnością warto ich posmakować. Mają one bogatszy smak od jaj kurzych i zawierają jeszcze więcej białka.

Gęsie jajka świetnie sprawdzą się w wypiekach. Sprawiają, że są one bardziej puszyste.

Jajka kacze

Skorupki kaczych jajek są grube i przybierają barwę od białej po bladożółtą. Surowe żółtko ma kolor jasnożółty, ale w trakcie gotowania zmienia się na pomarańczowy. Białko z kolei jest bladoniebieskie. Kacze jajka mają smak podobny do jaj kurzych, ale można w nich wyczuć delikatny posmak dziczyzny.

Co ważne, kacze jaja mają więcej tłuszczu i cholesterolu od kurzych jajek. Jednocześnie mają najwięcej witaminy A i E oraz witamin z grupy B. W żółtku znajduje się dużo białek i kwasów tłuszczowych omega-3. W jajkach kaczki znajdziemy również bogactwo potasu, sodu, żelaza, selenu i choliny.

Podobnie jak jaja gęsie, te kacze świetnie sprawdzają się w pieczeniu ciast, nadając puszystości wypiekom. Pomimo licznych witamin i składników odżywczych, jajka kacze nie są dostępne w sklepach. Niestety po ich spożyciu istnieje duże ryzyko zakażenia się salmonellą.

Jajka przepiórcze

Jajka przepiórki są niewielkie – osiągają wielkość ok. jednej czwartej kurzego jaja. Ich skorupka ma jasnokremową barwę o ciemnych cętkach. Żółtka są jasnożółte i mają łagodny smak przypominający smak jaj kurzych.

Jaja przepiórcze zawierają witaminę A, B1, D i B12, a także dużo wapnia – najwięcej spośród wszystkich rodzajów jaj. Warto wiedzieć, że wartość odżywcza jaj przepiórczych jest aż trzy razy większa niż kurzych.

Jajka strusie

W ostatnim czasie sporą popularnością cieszą się również jajka strusie. Zakłada się, że jedno jajko strusia odpowiada 24 jajom kurzym i waży ponad 2,5 kg. Ich skorupki mają kremowo białą barwę i są bardzo twarde. Aby ugotować takie jajko na twardo, należy poddawać je obróbce termicznej przez dwie godziny!

Jajo strusia jest w smaku bardzo delikatne. W składzie podobne jest do jaja kurzego, ale ma więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych w stosunku do nasyconych. Ponadto strusie jaja zawierają mniej cholesterolu w porównaniu z jajami kurzymi.

Wszystkie jajka mają wiele wartościowych składników odżywczych. Dlatego też warto jeść je nawet kilka razy w tygodniu. WHO zaleca, by jajka jedzone były przez zdrowe osoby w ilości nawet 10 sztuk na tydzień. Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu mogą jeść do 3 jaj tygodniowo – oczywiście tych wielkości kurzych, a nie strusich.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości