Rodzaje jajek i ich właściwości
Jajka można jeść na wiele różnych sposobów i pod różną postacią. Możemy przyrządzić je na twardo, na miękko, sadzone, w postaci jajecznicy czy omletu – za każdym razem będą smakowały inaczej. Świetnie komponują się zarówno z warzywami, jak i z mięsem. Jakie jajka są najczęściej spotykane i czy różnią się między sobą właściwościami?
Jajka kurze
Kurze jaja są najczęściej spotykanym rodzajem jajek. Ze względu na swoją dostępność goszczą praktycznie w każdej kuchni i niezmiennie zachwycają nas swoim smakiem – szczególnie te od kur z wolnego wybiegu lub ekologiczne oznaczane cyfrą 1 lub 0.
Jaja kurze mają łagodny smak, a ich skorupki przybierają różne odcienie – od białego po beżowy. Znajdziemy w nich przede wszystkim dużo białka, wapnia i cynku. Jedno kurze jajo zawiera aż 6,28 g białka, co stanowi 13 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik odżywczy. Jedzenie jajek sprawia, że dłużej odczuwamy sytość i nie czujemy potrzeby sięgania po przekąski między posiłkami.
Jajka perlicze
Jaja perliczek cieszą się w ostatnich latach coraz większą popularnością. Ich skorupka jest z reguły ciemniejsza niż w jajach kurzych i dosyć twarda. Są również nieco mniejsze, a ich kształt jest bardziej stożkowaty. W okolicy zwężenia są delikatnie nakrapiane.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sposób na pękające skorupki. Prosty trik w trakcie gotowania jajek
Od jaj kurzych różnią się jednak nie tylko wyglądem. Mają w sobie cztery razy więcej karotenu i znacznie bogatszy zestaw białek. Znajdziemy w nich również bogactwo cynku, żelaza, potasu, miedzi i sodu. Mają za to mniej cholesterolu i nie uczulają w przeciwieństwie do kurzych.
Jaja perlicze są polecane pacjentom, którzy przeszli zabiegi chirurgiczne albo mają problemy miażdżycowe. Bezpiecznie mogą je spożywać nawet alergicy uczuleni na białko kurzego jaja. Sprawdzą się również w diecie niemowląt i małych dzieci, wspierając ich prawidłowy wzrost i rozwój kości.
Jajka gęsie
Gęsie jaja są około dwa razy większe niż kurze. Ich skorupki są białe i twarde. Ciężko spotkać je w sklepach, gdyż gęsi niosą zaledwie ok. 40 jaj na rok. Jeśli jednak mamy możliwość, z pewnością warto ich posmakować. Mają one bogatszy smak od jaj kurzych i zawierają jeszcze więcej białka.
Gęsie jajka świetnie sprawdzą się w wypiekach. Sprawiają, że są one bardziej puszyste.
Jajka kacze
Skorupki kaczych jajek są grube i przybierają barwę od białej po bladożółtą. Surowe żółtko ma kolor jasnożółty, ale w trakcie gotowania zmienia się na pomarańczowy. Białko z kolei jest bladoniebieskie. Kacze jajka mają smak podobny do jaj kurzych, ale można w nich wyczuć delikatny posmak dziczyzny.
Co ważne, kacze jaja mają więcej tłuszczu i cholesterolu od kurzych jajek. Jednocześnie mają najwięcej witaminy A i E oraz witamin z grupy B. W żółtku znajduje się dużo białek i kwasów tłuszczowych omega-3. W jajkach kaczki znajdziemy również bogactwo potasu, sodu, żelaza, selenu i choliny.
Podobnie jak jaja gęsie, te kacze świetnie sprawdzają się w pieczeniu ciast, nadając puszystości wypiekom. Pomimo licznych witamin i składników odżywczych, jajka kacze nie są dostępne w sklepach. Niestety po ich spożyciu istnieje duże ryzyko zakażenia się salmonellą.
Jajka przepiórcze
Jajka przepiórki są niewielkie – osiągają wielkość ok. jednej czwartej kurzego jaja. Ich skorupka ma jasnokremową barwę o ciemnych cętkach. Żółtka są jasnożółte i mają łagodny smak przypominający smak jaj kurzych.
Jaja przepiórcze zawierają witaminę A, B1, D i B12, a także dużo wapnia – najwięcej spośród wszystkich rodzajów jaj. Warto wiedzieć, że wartość odżywcza jaj przepiórczych jest aż trzy razy większa niż kurzych.
Jajka strusie
W ostatnim czasie sporą popularnością cieszą się również jajka strusie. Zakłada się, że jedno jajko strusia odpowiada 24 jajom kurzym i waży ponad 2,5 kg. Ich skorupki mają kremowo białą barwę i są bardzo twarde. Aby ugotować takie jajko na twardo, należy poddawać je obróbce termicznej przez dwie godziny!
Jajo strusia jest w smaku bardzo delikatne. W składzie podobne jest do jaja kurzego, ale ma więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych w stosunku do nasyconych. Ponadto strusie jaja zawierają mniej cholesterolu w porównaniu z jajami kurzymi.
Wszystkie jajka mają wiele wartościowych składników odżywczych. Dlatego też warto jeść je nawet kilka razy w tygodniu. WHO zaleca, by jajka jedzone były przez zdrowe osoby w ilości nawet 10 sztuk na tydzień. Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu mogą jeść do 3 jaj tygodniowo – oczywiście tych wielkości kurzych, a nie strusich.