Trwa ładowanie...

Rodzaje jajek i ich właściwości

Jajka można jeść na wiele różnych sposobów i pod różną postacią. Możemy przyrządzić je na twardo, na miękko, sadzone, w postaci jajecznicy czy omletu – za każdym razem będą smakowały inaczej. Świetnie komponują się zarówno z warzywami, jak i z mięsem. Jakie jajka są najczęściej spotykane i czy różnią się między sobą właściwościami?

JajkaJajkaŹródło: Adobe Stock
d4detro
d4detro

Jajka kurze

Kurze jaja są najczęściej spotykanym rodzajem jajek. Ze względu na swoją dostępność goszczą praktycznie w każdej kuchni i niezmiennie zachwycają nas swoim smakiem – szczególnie te od kur z wolnego wybiegu lub ekologiczne oznaczane cyfrą 1 lub 0.

Jaja kurze mają łagodny smak, a ich skorupki przybierają różne odcienie – od białego po beżowy. Znajdziemy w nich przede wszystkim dużo białka, wapnia i cynku. Jedno kurze jajo zawiera aż 6,28 g białka, co stanowi 13 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik odżywczy. Jedzenie jajek sprawia, że dłużej odczuwamy sytość i nie czujemy potrzeby sięgania po przekąski między posiłkami.

Jajka perlicze

Jaja perliczek cieszą się w ostatnich latach coraz większą popularnością. Ich skorupka jest z reguły ciemniejsza niż w jajach kurzych i dosyć twarda. Są również nieco mniejsze, a ich kształt jest bardziej stożkowaty. W okolicy zwężenia są delikatnie nakrapiane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposób na pękające skorupki. Prosty trik w trakcie gotowania jajek

Od jaj kurzych różnią się jednak nie tylko wyglądem. Mają w sobie cztery razy więcej karotenu i znacznie bogatszy zestaw białek. Znajdziemy w nich również bogactwo cynku, żelaza, potasu, miedzi i sodu. Mają za to mniej cholesterolu i nie uczulają w przeciwieństwie do kurzych.

d4detro

Jaja perlicze są polecane pacjentom, którzy przeszli zabiegi chirurgiczne albo mają problemy miażdżycowe. Bezpiecznie mogą je spożywać nawet alergicy uczuleni na białko kurzego jaja. Sprawdzą się również w diecie niemowląt i małych dzieci, wspierając ich prawidłowy wzrost i rozwój kości.

Jajka gęsie

Gęsie jaja są około dwa razy większe niż kurze. Ich skorupki są białe i twarde. Ciężko spotkać je w sklepach, gdyż gęsi niosą zaledwie ok. 40 jaj na rok. Jeśli jednak mamy możliwość, z pewnością warto ich posmakować. Mają one bogatszy smak od jaj kurzych i zawierają jeszcze więcej białka.

Gęsie jajka świetnie sprawdzą się w wypiekach. Sprawiają, że są one bardziej puszyste.

Jajka kacze

Skorupki kaczych jajek są grube i przybierają barwę od białej po bladożółtą. Surowe żółtko ma kolor jasnożółty, ale w trakcie gotowania zmienia się na pomarańczowy. Białko z kolei jest bladoniebieskie. Kacze jajka mają smak podobny do jaj kurzych, ale można w nich wyczuć delikatny posmak dziczyzny.

d4detro

Co ważne, kacze jaja mają więcej tłuszczu i cholesterolu od kurzych jajek. Jednocześnie mają najwięcej witaminy A i E oraz witamin z grupy B. W żółtku znajduje się dużo białek i kwasów tłuszczowych omega-3. W jajkach kaczki znajdziemy również bogactwo potasu, sodu, żelaza, selenu i choliny.

Podobnie jak jaja gęsie, te kacze świetnie sprawdzają się w pieczeniu ciast, nadając puszystości wypiekom. Pomimo licznych witamin i składników odżywczych, jajka kacze nie są dostępne w sklepach. Niestety po ich spożyciu istnieje duże ryzyko zakażenia się salmonellą.

Jajka przepiórcze

Jajka przepiórki są niewielkie – osiągają wielkość ok. jednej czwartej kurzego jaja. Ich skorupka ma jasnokremową barwę o ciemnych cętkach. Żółtka są jasnożółte i mają łagodny smak przypominający smak jaj kurzych.

d4detro

Jaja przepiórcze zawierają witaminę A, B1, D i B12, a także dużo wapnia – najwięcej spośród wszystkich rodzajów jaj. Warto wiedzieć, że wartość odżywcza jaj przepiórczych jest aż trzy razy większa niż kurzych.

Jajka strusie

W ostatnim czasie sporą popularnością cieszą się również jajka strusie. Zakłada się, że jedno jajko strusia odpowiada 24 jajom kurzym i waży ponad 2,5 kg. Ich skorupki mają kremowo białą barwę i są bardzo twarde. Aby ugotować takie jajko na twardo, należy poddawać je obróbce termicznej przez dwie godziny!

Jajo strusia jest w smaku bardzo delikatne. W składzie podobne jest do jaja kurzego, ale ma więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych w stosunku do nasyconych. Ponadto strusie jaja zawierają mniej cholesterolu w porównaniu z jajami kurzymi.

d4detro

Wszystkie jajka mają wiele wartościowych składników odżywczych. Dlatego też warto jeść je nawet kilka razy w tygodniu. WHO zaleca, by jajka jedzone były przez zdrowe osoby w ilości nawet 10 sztuk na tydzień. Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu mogą jeść do 3 jaj tygodniowo – oczywiście tych wielkości kurzych, a nie strusich.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4detro
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4detro
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj