Redakcja WP Kuchnia na grzybobraniu
Dziś przywitał nas chłodny, ale słoneczny dzień, dlatego postanowiliśmy wykorzystać piękną pogodę i wybraliśmy się na wycieczkę do lasu pod Mińsk Mazowiecki. Magda Pomorska, redaktor prowadząca WP Kuchnia sprawdzi, czy pod koniec sezonu grzybowego nadal jest co zbierać w polskich lasach. Mamy nadzieję, że wróci do domu z koszem pełnym jesiennych skarbów.
Kiedy już wrócicie z grzybobrania z koszami pełnymi maślaków, podgrzybków i prawdziwków, część oczywiście warto ususzyć – będą idealnym dodatkiem do wigilijnego bigosu czy pierogów. Można je także ukisić lub zamarynować, ale z reszty przygotujcie coś naprawdę pysznego. Możliwości jest naprawdę wiele, ponieważ grzyby są bardzo wdzięcznym tematem w kuchni. Można je smażyć, przygotować z nich pyszny sos albo udusić.
Jednak wybierając się na grzyby, należy pamiętać o podstawowej zasadzie, która powinna przyświecać każdemu grzybiarzowi. Nigdy nie zbieramy grzybów, których nie jesteśmy pewni w 100 proc. Jeśli mamy choć cień wątpliwości – lepiej je zostawiamy.