Rabarbarowe lassi. Pyszna przekąska na upalny dzień
Tradycyjna wersja lassi powinna być słona i doprawiona np. kuminem, szafranem lub chili. Jednak dużą popularnością cieszą się przepisy z wykorzystaniem owoców. Prym wiedzie przede wszystkim mango lassi. Ale mamy dla was przepis na ten napój w wersji z rabarbarem – pyszny i sycący. Wykorzystajcie koniec sezonu i koniecznie przygotujcie tę propozycję.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia indyjska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 4 łodygi rabarbaru,
- szklanka soku pomarańczowego,
- łyżeczka miodu,
- 1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu,
- kostki lodu (opcjonalnie).
Przepis
Rabarbar obierz i pokrój na małe kawałki. Wrzuć go na patelnię, dodaj miód, sok pomarańczowy i gotuj wszystko około 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż rabarbar będzie miękki. Następnie odstaw do wystudzenia. Do blendera kielichowego wrzuć zawartość patelni, dodaj jogurt i zmiksuj wszystko na gładką masę. Gotowe lassi wstaw do lodówki, a przed podaniem przelej do szklanek i dodaj kostki lodu.