Rabarbar w kuchni - smaczny i zdrowy

Ma charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak, w którym przebija się nuta słodyczy. Im czerwieńszy kolor pędów, tym słodszy smak. Trwają spory, czy rabarbar jest warzywem czy owocem, a to właśnie przez tę specyficzną słodką nutę. Nauka klasyfikuje go jednoznacznie do warzyw z rodziny rdestowatych, choć na przykład Amerykanie uznają go za owoc ze względu na zastosowanie w deserach. Rabarbar najczęściej kojarzy się właśnie ze słodkimi przekąskami i letnimi wypiekami. Okazuje się jednak, że na tym nie kończy się jego potencjał - świetnie sprawdza się również jako motyw przewodni sałatek. Oto kilka porad, dlaczego warto sięgać po ten produkt i jak wykorzystać go w kuchni.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Słodko-kwaśny rarytas

Obraz
© 123RF.COM

Ma charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak, w którym przebija się nuta słodyczy. Im czerwieńszy kolor pędów, tym słodszy smak. Trwają spory, czy rabarbar jest warzywem czy owocem, a to właśnie przez tę specyficzną słodką nutę. Nauka klasyfikuje go jednoznacznie do warzyw z rodziny rdestowatych, choć na przykład Amerykanie uznają go za owoc ze względu na zastosowanie w deserach. Rabarbar najczęściej kojarzy się właśnie ze słodkimi przekąskami i letnimi wypiekami. Okazuje się jednak, że na tym nie kończy się jego potencjał - świetnie sprawdza się również jako motyw przewodni sałatek. Oto kilka porad, dlaczego warto sięgać po ten produkt i jak wykorzystać go w kuchni.

/ 8Idealny dla osób na diecie

Obraz
© 123RF.COM

Kwaskowaty smakołyk pochodzi z Azji Środkowej i Syberii. Do Europy przywiózł go Marco Polo, natomiast w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku.

Rabarbar zawiera niewielkie ilości witamin A, E oraz C, kwasu foliowego, sporo błonnika i potasu. Chińczycy stosowali jego leczniczą odmianę już w czasach starożytnych (m.in. na bolące zęby, przeciwzapalnie i przeczyszczająco) i w Chinach do dziś znajduje się on w pięćdziesiątce najważniejszych roślin leczniczych. Już w XX wieku odkryto, że rabarbar jest źródłem polifenoli, które wykazują wiele właściwości prozdrowotnych.

Ze względu na ilość odmian sezon na rabarbar przyjemnie się wydłuża. Można go kupić na straganie, w markecie lub hodować w przydomowym ogródku. Pędy rabarbaru można obrać ze zdrewniałej i twardej warstwy zewnętrznej. Ważne, aby przygotowując potrawę, odrzucić jego korzeń i liście, ponieważ zawierają szkodliwy kwas szczawiowy.

Rabarbar poleca się szczególnie osobom, które dbają o linię, ponieważ 100 gramów zawiera jedynie 21 kalorii.

/ 8Rabarbarowa sałatka z wędzonym łososiem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 gałązka rabarbaru, 300 g filety z łososia wędzonego na gorąco, 120 g mieszanki sałat, pół pęczka liści botwinki, 150 g pomidorków cherry, 3 łyżki oliwy z oliwek, świeży koperek, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: łososia porwij na mniejsze kawałki, pozbywając się skóry i ości. Rabarbar obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Pomidorki przekrój na ćwiartki. Sałaty i botwinkę porwij na mniejsze liście. Dodaj posiekany koperek. Całość wymieszaj, skrop oliwą i dopraw do smaku. Sałatkę podaj z bagietką i masłem ziołowym. Dodatkowo możesz posypać ją płatkami migdałów.

/ 8Koktajl z rabarbaru

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1 szklanka pokrojonego rabarbaru, 1 szklanki pokrojonych truskawek, 1/2 szklanki świeżo wyciskanego soku pomarańczowego, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 1 banan 2 szklanki jogurtu naturalnego, 1/2 łyżeczki cynamonu, cukier trzcinowy do smaku.

Przygotowanie: rabarbar zagotuj w rondelku z sokiem pomarańczowym cynamonem i cukrem waniliowym, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, aż rabarbar będzie miękki. Po tym czasie odstawić do ostygnięcia. Następie wszystkie składniki zmiksować i dosłodzić cukrem.

/ 8Placek owsiany z truskawkami i rabarbarem

Obraz

Składniki: 2 szklanki płatków owsianych, 1 szklanka zmiksowanych truskawek, 4 łodygi rabarbaru, 1 jajko, 2 płaskie łyżki cukru waniliowego.

Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Do miseczki wsyp płatki, dodaj rozbełtane jajko, cukier waniliowy i truskawki. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj i odstaw na około 10 minut do napęcznienia. Masę wlej do prostokątnej foremki silikonowej o wymiarach 22 x 11 cm (bądź innej wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzch ułóż rabarbar i lekko dociśnij w masę. Piecz około 30-35 minut. Podawaj po przestudzeniu.

/ 8Sorbet rabarbarowy

Obraz

*Składniki: *6 łodyg rabarbaru, 2 i 1/2 szklanki wody, 1 i 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka imbiru, sok z dowolnych czerwonych owoców lub czerwony barwnik.

Przygotowanie: Rabarbar oczyszczamy z liści i siekamy go na plastry, po czym myjemy i odcedzamy. Do rondla wlewamy wodę, miód, cukier, imbir oraz posiekany rabarbar. Wszystko zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i lekko gotujemy tak jeszcze przez 5 minut. Tak gotowy rabarbar odcedzamy, a uzyskany kompot odstawiamy. Rabarbarowe puree studzimy i blendujemy na jednolitą masę. Przekładamy ją do foremek na lody (ok. 2-3 łyżeczki do jednego otworu). Do pozostawionego wcześniej kompotu wlewamy niewielką ilość barwnika lub soku. Wystudzonym oraz zabarwionym napojem zalewamy miąższ i łyżeczką rozprowadzamy kawałki warzyw na foremkach. Do otworów dodajemy patyczki i umieszczamy w zamrażarce na całą noc. Kiedy chcemy zjeść loda, możemy poczekać chwilę, aż się trochę rozpuści lub włożyć go na kilka sekund do ciepłej wody.

Zdjęcie i przepis krainasosny.pl

/ 8Sałatka z rabarbarem i złocistym kurczakiem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 1 łyżeczka ostrej papryki, 2 łodygi rabarbaru, 120 g mieszanki sałat, 150 g pomidorków cherry, 1 łyżeczka soli czosnkowej, pieprz świeżo mielony, 4 łyżki jogurtu naturalnego, tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie: oczyszczonego kurczaka oprósz papryką i podsmaż z każdej strony na złocisty kolor. Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki i dodaj na jeszcze ciepłą patelnię, na której usmażone zostało mięso. Podgrzej przez 1 minutę i przełóż do miski. Sałaty umyj, osusz, porwij na mniejsze liście, pomidorki przekrój na pół i dodaj do rabarbaru. Dodaj pokrojone w paski mięso. Jogurt wymieszaj z przyprawami i podawać do sałatki.

/ 8Batony i ciasteczka z rabarbarem

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce