Rabarbar w kuchni - smaczny i zdrowy

Ma charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak, w którym przebija się nuta słodyczy. Im czerwieńszy kolor pędów, tym słodszy smak. Trwają spory, czy rabarbar jest warzywem czy owocem, a to właśnie przez tę specyficzną słodką nutę. Nauka klasyfikuje go jednoznacznie do warzyw z rodziny rdestowatych, choć na przykład Amerykanie uznają go za owoc ze względu na zastosowanie w deserach. Rabarbar najczęściej kojarzy się właśnie ze słodkimi przekąskami i letnimi wypiekami. Okazuje się jednak, że na tym nie kończy się jego potencjał - świetnie sprawdza się również jako motyw przewodni sałatek. Oto kilka porad, dlaczego warto sięgać po ten produkt i jak wykorzystać go w kuchni.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Słodko-kwaśny rarytas

Obraz
© 123RF.COM

Ma charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak, w którym przebija się nuta słodyczy. Im czerwieńszy kolor pędów, tym słodszy smak. Trwają spory, czy rabarbar jest warzywem czy owocem, a to właśnie przez tę specyficzną słodką nutę. Nauka klasyfikuje go jednoznacznie do warzyw z rodziny rdestowatych, choć na przykład Amerykanie uznają go za owoc ze względu na zastosowanie w deserach. Rabarbar najczęściej kojarzy się właśnie ze słodkimi przekąskami i letnimi wypiekami. Okazuje się jednak, że na tym nie kończy się jego potencjał - świetnie sprawdza się również jako motyw przewodni sałatek. Oto kilka porad, dlaczego warto sięgać po ten produkt i jak wykorzystać go w kuchni.

/ 8Idealny dla osób na diecie

Obraz
© 123RF.COM

Kwaskowaty smakołyk pochodzi z Azji Środkowej i Syberii. Do Europy przywiózł go Marco Polo, natomiast w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku.

Rabarbar zawiera niewielkie ilości witamin A, E oraz C, kwasu foliowego, sporo błonnika i potasu. Chińczycy stosowali jego leczniczą odmianę już w czasach starożytnych (m.in. na bolące zęby, przeciwzapalnie i przeczyszczająco) i w Chinach do dziś znajduje się on w pięćdziesiątce najważniejszych roślin leczniczych. Już w XX wieku odkryto, że rabarbar jest źródłem polifenoli, które wykazują wiele właściwości prozdrowotnych.

Ze względu na ilość odmian sezon na rabarbar przyjemnie się wydłuża. Można go kupić na straganie, w markecie lub hodować w przydomowym ogródku. Pędy rabarbaru można obrać ze zdrewniałej i twardej warstwy zewnętrznej. Ważne, aby przygotowując potrawę, odrzucić jego korzeń i liście, ponieważ zawierają szkodliwy kwas szczawiowy.

Rabarbar poleca się szczególnie osobom, które dbają o linię, ponieważ 100 gramów zawiera jedynie 21 kalorii.

/ 8Rabarbarowa sałatka z wędzonym łososiem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 gałązka rabarbaru, 300 g filety z łososia wędzonego na gorąco, 120 g mieszanki sałat, pół pęczka liści botwinki, 150 g pomidorków cherry, 3 łyżki oliwy z oliwek, świeży koperek, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: łososia porwij na mniejsze kawałki, pozbywając się skóry i ości. Rabarbar obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Pomidorki przekrój na ćwiartki. Sałaty i botwinkę porwij na mniejsze liście. Dodaj posiekany koperek. Całość wymieszaj, skrop oliwą i dopraw do smaku. Sałatkę podaj z bagietką i masłem ziołowym. Dodatkowo możesz posypać ją płatkami migdałów.

/ 8Koktajl z rabarbaru

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1 szklanka pokrojonego rabarbaru, 1 szklanki pokrojonych truskawek, 1/2 szklanki świeżo wyciskanego soku pomarańczowego, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 1 banan 2 szklanki jogurtu naturalnego, 1/2 łyżeczki cynamonu, cukier trzcinowy do smaku.

Przygotowanie: rabarbar zagotuj w rondelku z sokiem pomarańczowym cynamonem i cukrem waniliowym, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, aż rabarbar będzie miękki. Po tym czasie odstawić do ostygnięcia. Następie wszystkie składniki zmiksować i dosłodzić cukrem.

/ 8Placek owsiany z truskawkami i rabarbarem

Obraz

Składniki: 2 szklanki płatków owsianych, 1 szklanka zmiksowanych truskawek, 4 łodygi rabarbaru, 1 jajko, 2 płaskie łyżki cukru waniliowego.

Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Do miseczki wsyp płatki, dodaj rozbełtane jajko, cukier waniliowy i truskawki. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj i odstaw na około 10 minut do napęcznienia. Masę wlej do prostokątnej foremki silikonowej o wymiarach 22 x 11 cm (bądź innej wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzch ułóż rabarbar i lekko dociśnij w masę. Piecz około 30-35 minut. Podawaj po przestudzeniu.

/ 8Sorbet rabarbarowy

Obraz

*Składniki: *6 łodyg rabarbaru, 2 i 1/2 szklanki wody, 1 i 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka imbiru, sok z dowolnych czerwonych owoców lub czerwony barwnik.

Przygotowanie: Rabarbar oczyszczamy z liści i siekamy go na plastry, po czym myjemy i odcedzamy. Do rondla wlewamy wodę, miód, cukier, imbir oraz posiekany rabarbar. Wszystko zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i lekko gotujemy tak jeszcze przez 5 minut. Tak gotowy rabarbar odcedzamy, a uzyskany kompot odstawiamy. Rabarbarowe puree studzimy i blendujemy na jednolitą masę. Przekładamy ją do foremek na lody (ok. 2-3 łyżeczki do jednego otworu). Do pozostawionego wcześniej kompotu wlewamy niewielką ilość barwnika lub soku. Wystudzonym oraz zabarwionym napojem zalewamy miąższ i łyżeczką rozprowadzamy kawałki warzyw na foremkach. Do otworów dodajemy patyczki i umieszczamy w zamrażarce na całą noc. Kiedy chcemy zjeść loda, możemy poczekać chwilę, aż się trochę rozpuści lub włożyć go na kilka sekund do ciepłej wody.

Zdjęcie i przepis krainasosny.pl

/ 8Sałatka z rabarbarem i złocistym kurczakiem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 1 łyżeczka ostrej papryki, 2 łodygi rabarbaru, 120 g mieszanki sałat, 150 g pomidorków cherry, 1 łyżeczka soli czosnkowej, pieprz świeżo mielony, 4 łyżki jogurtu naturalnego, tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie: oczyszczonego kurczaka oprósz papryką i podsmaż z każdej strony na złocisty kolor. Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki i dodaj na jeszcze ciepłą patelnię, na której usmażone zostało mięso. Podgrzej przez 1 minutę i przełóż do miski. Sałaty umyj, osusz, porwij na mniejsze liście, pomidorki przekrój na pół i dodaj do rabarbaru. Dodaj pokrojone w paski mięso. Jogurt wymieszaj z przyprawami i podawać do sałatki.

/ 8Batony i ciasteczka z rabarbarem

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja