pyszne drozdzowe rogaliki
- 0,5 kg maki pszennej twarda marmolada
- 4 jajka
- 5 dkg drożdzy
- 1/3 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- małe masło roślinne
1.żółtka ucieramyz cukrami i szczyptą soli2.mleko podgrzewamy lekko i dodajemy do niego masło3.do utartych zółtek z cukrami dodajemy mleko z rozpuszczonym masłem4.następnie wkruszamy drożdze i wsypujemy mąkęi wszystko wyrabiamy recznie.5.ciasto wkładamy do lodówki na noc lub na kilka godzin6.4 pozostałe białka ubijamy na sztywno7.ciasto rozwałkowujemy na 3mm i formujemy rogalikidodajac marmoladę8,wsypać na talerzyk cukier kryształi maczac rogaliki najpierw pianie z białek ,potem w cukrze9,piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ,ok 30 minut cukrze
Przepis dodał użytkownik marta
Podziel się opinią
Komentarze