Trwa ładowanie...
d11i16y
30-06-2021 10:49

Puszyste bułeczki z pysznym farszem. Idealne na przekąskę

Przepis

Drożdżowe bułeczki z farszem to doskonała alternatywa dla pizzy. Bułeczki są smaczne i... poręczne. Mozna je zabrać na wycieczkę, piknik lub drugie śniadanie do pracy. Przepis z bloga "zGotowana Paula".

d11i16y
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki

Ciasto:

  • 100 g ciepłej wody
  • 6 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g jogurtu naturalnego lub śmietany 18 proc.
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sos:

  • 45 g ketchupu
  • 25 g koncentratu pomidorowego
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty ziół prowansalskich

Nadzienie:

  • 200 g żółtego sera - zetrzeć na tarce
  • 50 g salami - pokroić w kostkę
  • 60 g papryki czerwonej - pokroić w paski lub kostkę
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek
  • Ser żółty do posypania wierzchu bułeczek
Przepis
  • Z wyżej wymienionych składników zagnieść ciasto lub wyrobić mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i uformować kule, każdą rozpłaszczyć w dłoniach, nałożyć łyżeczkę sosu oraz nadzienie.
  • Brzegi ciasta zawinąć do góry i skleić, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować jakiem i posypać żółtym serem piec przez około 20 min. w 200 stopniach C.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Puszyste bułeczki z pysznym farszem. Idealne na przekąskę
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d11i16y
d11i16y
d11i16y
d11i16y
Więcej tematów
d11i16y