Puszyste bułeczki z pysznym farszem. Idealne na przekąskę
Drożdżowe bułeczki z farszem to doskonała alternatywa dla pizzy. Bułeczki są smaczne i... poręczne. Mozna je zabrać na wycieczkę, piknik lub drugie śniadanie do pracy. Przepis z bloga "zGotowana Paula".
Paulina Michalak
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Pieczywo
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 100 g ciepłej wody
- 6 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 300 g mąki pszennej
- 100 g jogurtu naturalnego lub śmietany 18 proc.
- 50 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sos:
- 45 g ketchupu
- 25 g koncentratu pomidorowego
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty ziół prowansalskich
Nadzienie:
- 200 g żółtego sera - zetrzeć na tarce
- 50 g salami - pokroić w kostkę
- 60 g papryki czerwonej - pokroić w paski lub kostkę
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
- Ser żółty do posypania wierzchu bułeczek
Przepis
- Z wyżej wymienionych składników zagnieść ciasto lub wyrobić mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części i uformować kule, każdą rozpłaszczyć w dłoniach, nałożyć łyżeczkę sosu oraz nadzienie.
- Brzegi ciasta zawinąć do góry i skleić, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
- W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować jakiem i posypać żółtym serem piec przez około 20 min. w 200 stopniach C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl