Pumpernikiel - chleb na odchudzanie
Powstający z mąki żytniej pumpernikiel to produkt idealny dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia, ćwiczą i chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Produkt ten ma bardzo niski indeks glikemiczny i z powodzeniem można go spożywać jako alternatywę węglowodanową dla makaronów razowych lub warzyw. Ma charakterystyczny smak, dlatego doskonale smakuje solo, jak i z rozmaitymi dodatkami.
Powstający z mąki żytniej pumpernikiel to produkt idealny dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia, ćwiczą i chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Ma bardzo niski indeks glikemiczny i z powodzeniem można go spożywać jako alternatywę węglowodanową np. dla makaronów razowych. Ma charakterystyczny smak, dlatego doskonale sprawdza się solo, jak i z rozmaitymi dodatkami.
Wartość odżywcza ziarna żyta jest imponująca: znajdują się w nim węglowodany, białka, aminokwasy, lipidy, substancje mineralne oraz witaminy. Badania wykazały, że chleb żytni na śniadanie pomaga utrzymać prawidłową wagę. Syci na dłużej niż pszenny, dzięki czemu później odczuwamy głód. To zasługa błonnika, który wiąże w nim wodę. W rezultacie możliwe jest uniknięcie kalorycznych przekąsek i spożycie mniejszych porcji kolejnych posiłków. Ponadto chleb żytni poprawia trawienie i zapobiega zaparciom.
Codzienne jedzenie tego rodzaju pieczywa pozwala również obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu oraz ograniczyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Ma także znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych jelita grubego, okrężnicy oraz sutka. Ciemny chleb żytni ma zastosowanie także w walce z cukrzycą oraz we wzmacnianiu odporności. Nie należy jednak przesadzać z ilością - jego nadmiar u osób wrażliwych może spowodować wzdęcia.