Trwa ładowanie...
d24fcoc
26-01-2015 20:39

Ptysie z waniliowym kremem, czekoladą i orzechami

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d24fcoc
Składniki
  • Ciasto:
  • 200 ml zimnej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 85 g masła
  • 115 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
    • Nadzienie:
  • 1 i 1/3 szklanki budyniu waniliowego
  • 40 g masła
    • Do dekoracji:
  • 100 g czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
Przepis

Wodę, masło i cukier podgrzać w garnku na małym ogniu. Gdy masło się rozpuści, zwiększyć gaz i wsypać jednym ruchem mąkę z solą. Całość dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia, gdy masa zacznie gęstnieć, nadal energicznie mieszając. Odstawić do wystudzenia.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. W tym czasie ciasto zmiksować z jajkami i przełożyć do szprycy. Masę wyciskać w niewielkich odległościach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Stożki delikatnie spłaszczać.

Piec około 30 minut. Wyjąć wypieki i nakłuć każdego ptysia od spodu i wstawić ponownie na kilka minut do piekarnika w celu podsuszenia.

Gotowy budyń zmiksować z masłem na puszystą masę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z łyżeczką masła.

Wystudzone ptysie nadziewać kremem za pomocą strzykawki. Udekorować czekoladową polewą i posypać migdałami.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d24fcoc
d24fcoc
d24fcoc
Więcej tematów
d24fcoc

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj