Trwa ładowanie...
d2ge2tg
26-01-2015 20:39

Ptysie z waniliowym kremem, czekoladą i orzechami

Przepis
3.3
(19 głosów)
Oceń:
d2ge2tg
Składniki
  • Ciasto:
  • 200 ml zimnej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 85 g masła
  • 115 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
    • Nadzienie:
  • 1 i 1/3 szklanki budyniu waniliowego
  • 40 g masła
    • Do dekoracji:
  • 100 g czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
Przepis

Wodę, masło i cukier podgrzać w garnku na małym ogniu. Gdy masło się rozpuści, zwiększyć gaz i wsypać jednym ruchem mąkę z solą. Całość dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia, gdy masa zacznie gęstnieć, nadal energicznie mieszając. Odstawić do wystudzenia.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. W tym czasie ciasto zmiksować z jajkami i przełożyć do szprycy. Masę wyciskać w niewielkich odległościach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Stożki delikatnie spłaszczać.

Piec około 30 minut. Wyjąć wypieki i nakłuć każdego ptysia od spodu i wstawić ponownie na kilka minut do piekarnika w celu podsuszenia.

Gotowy budyń zmiksować z masłem na puszystą masę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z łyżeczką masła.

Wystudzone ptysie nadziewać kremem za pomocą strzykawki. Udekorować czekoladową polewą i posypać migdałami.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ge2tg
d2ge2tg
d2ge2tg
Więcej tematów
d2ge2tg