Ptysie z waniliowym kremem, czekoladą i orzechami
- Ciasto:
- 200 ml zimnej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 85 g masła
- 115 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- Nadzienie:
- 1 i 1/3 szklanki budyniu waniliowego
- 40 g masła
- Do dekoracji:
- 100 g czekolady
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki posiekanych migdałów
Wodę, masło i cukier podgrzać w garnku na małym ogniu. Gdy masło się rozpuści, zwiększyć gaz i wsypać jednym ruchem mąkę z solą. Całość dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia, gdy masa zacznie gęstnieć, nadal energicznie mieszając. Odstawić do wystudzenia.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. W tym czasie ciasto zmiksować z jajkami i przełożyć do szprycy. Masę wyciskać w niewielkich odległościach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Stożki delikatnie spłaszczać.
Piec około 30 minut. Wyjąć wypieki i nakłuć każdego ptysia od spodu i wstawić ponownie na kilka minut do piekarnika w celu podsuszenia.
Gotowy budyń zmiksować z masłem na puszystą masę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z łyżeczką masła.
Wystudzone ptysie nadziewać kremem za pomocą strzykawki. Udekorować czekoladową polewą i posypać migdałami.
Podziel się opinią
Komentarze