Przysmak polskich restauracji. Praktyczne rady, jak przygotować kotlet de volaille

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 5Zrób to sam

Obraz
© 123RF

De volaille, nazywany przez niektórych kotletem po kijowsku jest daniem, które spotkamy w niemal każdej polskiej restauracji. Mimo że jego przygotowanie wydaje się bardzo trudne, możemy go przyrządzić także we własnej kuchni. Poznajcie kilka rad, jak zrobić de volaille i cieszyć się jego smakiem w domowym zaciszu.

/ 5Jakie wybrać mięso?

Obraz
© 123RF

Zgodnie z tradycyjną recepturą kotlet de volaille powinien być zrobiony z piersi kurczaka. Warto wybrać średniej wielkości filet. Zbyt dużo mięsa może spowodować, że kotlet mimo długiego czasu smażenia będzie w środku surowy. Jeżeli chcemy, aby nasze danie prezentowało się inaczej niż zwykle, możemy zostawić przy piersi kawałek skrzydełka.

/ 5Jak przygotować nadzienie?

Obraz
© 123RF

Chociaż w internecie znajdziemy wiele zmodyfikowanych przepisów, klasyczny kotlet de volaille jest nadziewany masłem z pietruszką (lub koprem) i czosnkiem. Zamiast kupować gotowe masło warto przygotować je samodzielnie. Składniki możemy wymieszać w moździerzu. Jeżeli chcemy uzyskać efekt nie do końca rozpuszczonego w środku nadzienia, możemy użyć wcześniej przygotowanego schłodzonego masła.

/ 5Jak zawijać kotlety?

Obraz
© 123RF

Istnieje kilka sposób na zawijanie kotletów. Pierś z kurczaka powinniśmy jednak najpierw zawinąć w folię spożywczą. Następnie rozbijamy mięso tłuczkiem i posypujemy solą i pieprzem. Jedną z metod jest zwijanie mięsa z nadzieniem w szczelny rulon. Innym sposobem jest rozcięcie na środku filetów, w które wkładamy masło i przykrywamy mięsem. Przed panierowaniem warto włożyć kotlety na ok. 20 minut do lodówki. Dzięki temu mięso będzie bardziej zwarte i nie rozpadnie się podczas kolejnych etapów przygotowań.

/ 5Jak smażyć kotlety?

Obraz
© 123RF

Szczelnie zwinięte kotlety panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Najpierw delikatnie obtaczamy kotlet w mące. Następnie dwukrotnie w roztrzepanym jajku i bułce. Grubsza panierka spowoduje, że maślane nadzienie kotletów nie wypłynie. Kotlety de volaille zawsze smażymy na głębokim rozgrzanym oleju przez ok. 15-20 minut. Pamiętajmy, że kotlety powinny być w całości zanurzone. Po smażeniu warto osuszyć je ręcznikiem papierowym, aby przed podaniem pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę