Przysmak polskich restauracji. Praktyczne rady, jak przygotować kotlet de volaille

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 5Zrób to sam

Obraz
© 123RF

De volaille, nazywany przez niektórych kotletem po kijowsku jest daniem, które spotkamy w niemal każdej polskiej restauracji. Mimo że jego przygotowanie wydaje się bardzo trudne, możemy go przyrządzić także we własnej kuchni. Poznajcie kilka rad, jak zrobić de volaille i cieszyć się jego smakiem w domowym zaciszu.

/ 5Jakie wybrać mięso?

Obraz
© 123RF

Zgodnie z tradycyjną recepturą kotlet de volaille powinien być zrobiony z piersi kurczaka. Warto wybrać średniej wielkości filet. Zbyt dużo mięsa może spowodować, że kotlet mimo długiego czasu smażenia będzie w środku surowy. Jeżeli chcemy, aby nasze danie prezentowało się inaczej niż zwykle, możemy zostawić przy piersi kawałek skrzydełka.

/ 5Jak przygotować nadzienie?

Obraz
© 123RF

Chociaż w internecie znajdziemy wiele zmodyfikowanych przepisów, klasyczny kotlet de volaille jest nadziewany masłem z pietruszką (lub koprem) i czosnkiem. Zamiast kupować gotowe masło warto przygotować je samodzielnie. Składniki możemy wymieszać w moździerzu. Jeżeli chcemy uzyskać efekt nie do końca rozpuszczonego w środku nadzienia, możemy użyć wcześniej przygotowanego schłodzonego masła.

/ 5Jak zawijać kotlety?

Obraz
© 123RF

Istnieje kilka sposób na zawijanie kotletów. Pierś z kurczaka powinniśmy jednak najpierw zawinąć w folię spożywczą. Następnie rozbijamy mięso tłuczkiem i posypujemy solą i pieprzem. Jedną z metod jest zwijanie mięsa z nadzieniem w szczelny rulon. Innym sposobem jest rozcięcie na środku filetów, w które wkładamy masło i przykrywamy mięsem. Przed panierowaniem warto włożyć kotlety na ok. 20 minut do lodówki. Dzięki temu mięso będzie bardziej zwarte i nie rozpadnie się podczas kolejnych etapów przygotowań.

/ 5Jak smażyć kotlety?

Obraz
© 123RF

Szczelnie zwinięte kotlety panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Najpierw delikatnie obtaczamy kotlet w mące. Następnie dwukrotnie w roztrzepanym jajku i bułce. Grubsza panierka spowoduje, że maślane nadzienie kotletów nie wypłynie. Kotlety de volaille zawsze smażymy na głębokim rozgrzanym oleju przez ok. 15-20 minut. Pamiętajmy, że kotlety powinny być w całości zanurzone. Po smażeniu warto osuszyć je ręcznikiem papierowym, aby przed podaniem pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru