Przysmak polskich restauracji. Praktyczne rady, jak przygotować kotlet de volaille

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 5Zrób to sam

Obraz
© 123RF

De volaille, nazywany przez niektórych kotletem po kijowsku jest daniem, które spotkamy w niemal każdej polskiej restauracji. Mimo że jego przygotowanie wydaje się bardzo trudne, możemy go przyrządzić także we własnej kuchni. Poznajcie kilka rad, jak zrobić de volaille i cieszyć się jego smakiem w domowym zaciszu.

/ 5Jakie wybrać mięso?

Obraz
© 123RF

Zgodnie z tradycyjną recepturą kotlet de volaille powinien być zrobiony z piersi kurczaka. Warto wybrać średniej wielkości filet. Zbyt dużo mięsa może spowodować, że kotlet mimo długiego czasu smażenia będzie w środku surowy. Jeżeli chcemy, aby nasze danie prezentowało się inaczej niż zwykle, możemy zostawić przy piersi kawałek skrzydełka.

/ 5Jak przygotować nadzienie?

Obraz
© 123RF

Chociaż w internecie znajdziemy wiele zmodyfikowanych przepisów, klasyczny kotlet de volaille jest nadziewany masłem z pietruszką (lub koprem) i czosnkiem. Zamiast kupować gotowe masło warto przygotować je samodzielnie. Składniki możemy wymieszać w moździerzu. Jeżeli chcemy uzyskać efekt nie do końca rozpuszczonego w środku nadzienia, możemy użyć wcześniej przygotowanego schłodzonego masła.

/ 5Jak zawijać kotlety?

Obraz
© 123RF

Istnieje kilka sposób na zawijanie kotletów. Pierś z kurczaka powinniśmy jednak najpierw zawinąć w folię spożywczą. Następnie rozbijamy mięso tłuczkiem i posypujemy solą i pieprzem. Jedną z metod jest zwijanie mięsa z nadzieniem w szczelny rulon. Innym sposobem jest rozcięcie na środku filetów, w które wkładamy masło i przykrywamy mięsem. Przed panierowaniem warto włożyć kotlety na ok. 20 minut do lodówki. Dzięki temu mięso będzie bardziej zwarte i nie rozpadnie się podczas kolejnych etapów przygotowań.

/ 5Jak smażyć kotlety?

Obraz
© 123RF

Szczelnie zwinięte kotlety panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Najpierw delikatnie obtaczamy kotlet w mące. Następnie dwukrotnie w roztrzepanym jajku i bułce. Grubsza panierka spowoduje, że maślane nadzienie kotletów nie wypłynie. Kotlety de volaille zawsze smażymy na głębokim rozgrzanym oleju przez ok. 15-20 minut. Pamiętajmy, że kotlety powinny być w całości zanurzone. Po smażeniu warto osuszyć je ręcznikiem papierowym, aby przed podaniem pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu