Kulinarne inspiracje
Ogórki są często wykorzystywane do tworzenia domowych przetworów. Ogórki z kurkumą, chili, a może w keczupie? Warto już teraz zaopatrzyć w nie domowe spiżarnie. Przestawiamy nasze propozycje, czym możemy zastąpić tradycyjne ogórki konserwowe.
Ogórki z curry i kurkumą
Ogórki z curry i kurkumą to wyjątkowa propozycja dla miłośników orientalnych smaków. Co dodajemy do ogórków oprócz tych wyjątkowo aromatycznych przypraw? W zalewie znajdują się m.in. liście laurowe, ziele angielskie, gorczyca i ziarna pieprzu.
Ogórki w musztardzie z miodem
Ogórki w musztardzie z dodatkiem miodu świetnie się sprawdzą jako przekąska lub dodatek do dań obiadowych. Połączenie miodu, papryki, ogórków i ostrej musztardy może być konkurencją dla klasycznych ogórków konserwowych.
Ogórki z chili
Chrupiące ogórki i ostra papryka chili stanowią wyjątkowe połączenie. Mogą przypaść do gustu nie tylko miłośnikom ostrych przypraw, ale też fanom domowych przetworów, którzy cenią kulinarne nowości.
Ogórki w keczupie
Czy znacie ten ogórkowo-pomidorowy specjał? Ogórki w keczupie to ciekawa propozycja dla osób ceniących kulinarne nowości. Słodko-kwaśny smak z pomidorową nutą może być smacznym składnikiem sałatki lub samodzielną przekąską.
Sałatka szwedzka
Jest wiele przepisów na tą smakowitą sałatkę. Podstawowymi składnikami są pokrojone w plasterki ogórki i marchew. Często dodawana jest też do nich cebula i papryka. Warzywa zalewamy wodą z octem, solą i cukrem. Do zalewy możemy dodać gorczycę, ziele angielskie, a także koper i liście laurowe. A jaki jest wasz ulubiony przepis na sałatkę szwedzką?