Trwa ładowanie...
d38vwbo
oprac. Katarzyna Gileta

Przepyszne placuszki z kimchi. Proste i szybkie

Przepis

W Korei te placki służą za zakąskę do drinków lub przyjemny dodatek do posiłku. W Arirang stanowią popularną przystawkę. Proste i szybkie, pasują do większości dań, a wariacje na ich temat można tworzyć w nieskończoność. W tym przepisie w roli głównej występują ośmiornica i kimchi.

d38vwbo
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

2-4

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 200 g ośmiornicy
  • 13/5 szklanki pokrojonego w paski kimchi z kapusty pekińskiej
  • 4/5 szklanki posiekanego pora
  • 4/5 szklanki mąki
  • jajko
  • łyżka oleju sezamowego
  • olej do smażenia

Dip:

  • 4 łyżki koreańskiego lub japońskiego sosu sojowego
  • 1 ml octu 12 proc.
  • 1/2 łyżki oleju sezamowego
  • łyżka pokrojonej cienko dymki
Przepis
  • Ugotuj ośmiornicę i pokrój ją na małe kawałki.
  • Wymieszaj ośmiornicę z pozostałymi składnikami na gęste ciasto naleśnikowe.
  • Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Uformuj z ciasta małe placki i smaż po kilka minut z obu stron, aż się zrumienią.
  • Wymieszaj wszystkie składniki na sos i podawaj do placków jako dip.

Przepis pochodzi z książki "Korea. Nie tylko kimchi"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Przepyszne placuszki z kimchi. Proste i szybkie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d38vwbo

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d38vwbo
d38vwbo
d38vwbo
d38vwbo
Więcej tematów
d38vwbo