Przepyszne placuszki z kimchi. Proste i szybkie
W Korei te placki służą za zakąskę do drinków lub przyjemny dodatek do posiłku. W Arirang stanowią popularną przystawkę. Proste i szybkie, pasują do większości dań, a wariacje na ich temat można tworzyć w nieskończoność. W tym przepisie w roli głównej występują ośmiornica i kimchi.
oprac. Katarzyna Gileta
Składniki
Dip:
- 4 łyżki koreańskiego lub japońskiego sosu sojowego
- 1 ml octu 12 proc.
- 1/2 łyżki oleju sezamowego
- łyżka pokrojonej cienko dymki
Przepis
- Ugotuj ośmiornicę i pokrój ją na małe kawałki.
- Wymieszaj ośmiornicę z pozostałymi składnikami na gęste ciasto naleśnikowe.
- Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Uformuj z ciasta małe placki i smaż po kilka minut z obu stron, aż się zrumienią.
- Wymieszaj wszystkie składniki na sos i podawaj do placków jako dip.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl