Przepyszne placuszki z kimchi. Proste i szybkie

W Korei te placki służą za zakąskę do drinków lub przyjemny dodatek do posiłku. W Arirang stanowią popularną przystawkę. Proste i szybkie, pasują do większości dań, a wariacje na ich temat można tworzyć w nieskończoność. W tym przepisie w roli głównej występują ośmiornica i kimchi.

Przepyszne placuszki z kimchi. Proste i szybkiePrzepyszne placuszki z kimchi. Proste i szybkie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200 g ośmiornicy
  • 13/5 szklanki pokrojonego w paski kimchi z kapusty pekińskiej
  • 4/5 szklanki posiekanego pora
  • 4/5 szklanki mąki
  • jajko
  • łyżka oleju sezamowego
  • olej do smażenia

Dip:

  • 4 łyżki koreańskiego lub japońskiego sosu sojowego
  • 1 ml octu 12 proc.
  • 1/2 łyżki oleju sezamowego
  • łyżka pokrojonej cienko dymki

Przepis

  • Ugotuj ośmiornicę i pokrój ją na małe kawałki.
  • Wymieszaj ośmiornicę z pozostałymi składnikami na gęste ciasto naleśnikowe.
  • Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Uformuj z ciasta małe placki i smaż po kilka minut z obu stron, aż się zrumienią.
  • Wymieszaj wszystkie składniki na sos i podawaj do placków jako dip.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja