Przepis na pierniczki świąteczne

Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez korzennych pierniczków. Ich cudowny aromat roznosi się po całym domu, są przepyszne, można je dowolnie formować i dekorować. Cieszą oko i zachwycają podniebienie.

PierniczkiPierniczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Urzekające zapachem cynamonu, zniewalające smakiem, świąteczne pierniczki w swojej tradycyjnej wersji mogą okazać się jednak zbyt pracochłonne, dlatego proponuję łatwy, sprawdzony przepis zawierający: kilka prostych składników, odrobinę czasu i całe tony dobrej zabawy.

Jak zrobić pyszne pierniczki?

Ciasto piernikowe:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 300 g masła (może być margaryna),
  • 250 g płynnego miodu,
  • 250 g cukru,
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (4 łyżeczki),
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 żółtka,
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki 30- 36 proc.

Lukier:

  • 1 białko,
  • 150 g cukru pudru,
  • 6 kropli soku z cytryny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowy piernik z blendera. Przygotujesz w kilka chwil

Wykonanie:

  1. Masło, miód, cukier, przyprawę korzenną, cynamon oraz kakao wkładamy do garnka. Stopniowo podgrzewamy, ciągle mieszając (tak aby wszystkie składniki się połączyły). Po czym pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Następnie dodajemy do masy miodowej i dokładnie mieszamy (można użyć trzepaczki).
  3. Następnie dodajemy żółtka i całość znowu dokładnie mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Łączymy z masą miodową i zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy 5 łyżek śmietany (musimy uzyskać jednolite ciasto).
  4. Ciasto możemy rozwałkować od razu, ale możemy je również wstawić do lodówki i rozwałkować później.
  5. Ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie (nie za cienko, tak na ok. 5- 7 mm). Z ciasta wycinamy za pomocą foremek dowolne, ulubione kształty. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Jeśli chcemy zawiesić pierniczki na choince, przed pieczeniem robimy odpowiednie otworki za pomocą wykałaczki.
  7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, przez ok. 10 minut w temperaturze 180 st. C (grzałka góra- dół).
  8. Jeśli pierniczki będą pieczone za długo: ściemnieją i będą gorzkie. Po upieczeniu pozostawiamy pierniczki do ostygnięcia.

Wykonanie lukru:

  1. Cukier puder przesiewamy. Do miski wlewamy białko, dodajemy sok z cytryny oraz cukier puder.
  2. Miksujemy mikserem ręcznym przez ok. 10 minut na niskich obrotach, używając mieszadeł (uważamy, aby nie napowietrzać lukru).
  3. Lukier powinien być gładki i lśniący (ilość cukru pudru jest uzależniona od wielkości białka). Pierniczki lukrujemy wedle upodobania (możemy dodatkowo ozdobić je posypką cukrową).

Jeśli przechowujemy pierniczki w odpowiedni sposób, najlepiej w szczelnych, metalowych puszkach, możemy cieszyć się ich smakiem przez długi czas (nawet do 4 miesięcy).

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥