Przepis na pierniczki świąteczne

Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez korzennych pierniczków. Ich cudowny aromat roznosi się po całym domu, są przepyszne, można je dowolnie formować i dekorować. Cieszą oko i zachwycają podniebienie.

PierniczkiPierniczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Urzekające zapachem cynamonu, zniewalające smakiem, świąteczne pierniczki w swojej tradycyjnej wersji mogą okazać się jednak zbyt pracochłonne, dlatego proponuję łatwy, sprawdzony przepis zawierający: kilka prostych składników, odrobinę czasu i całe tony dobrej zabawy.

Jak zrobić pyszne pierniczki?

Ciasto piernikowe:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 300 g masła (może być margaryna),
  • 250 g płynnego miodu,
  • 250 g cukru,
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (4 łyżeczki),
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 żółtka,
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki 30- 36 proc.

Lukier:

  • 1 białko,
  • 150 g cukru pudru,
  • 6 kropli soku z cytryny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowy piernik z blendera. Przygotujesz w kilka chwil

Wykonanie:

  1. Masło, miód, cukier, przyprawę korzenną, cynamon oraz kakao wkładamy do garnka. Stopniowo podgrzewamy, ciągle mieszając (tak aby wszystkie składniki się połączyły). Po czym pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Następnie dodajemy do masy miodowej i dokładnie mieszamy (można użyć trzepaczki).
  3. Następnie dodajemy żółtka i całość znowu dokładnie mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Łączymy z masą miodową i zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy 5 łyżek śmietany (musimy uzyskać jednolite ciasto).
  4. Ciasto możemy rozwałkować od razu, ale możemy je również wstawić do lodówki i rozwałkować później.
  5. Ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie (nie za cienko, tak na ok. 5- 7 mm). Z ciasta wycinamy za pomocą foremek dowolne, ulubione kształty. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Jeśli chcemy zawiesić pierniczki na choince, przed pieczeniem robimy odpowiednie otworki za pomocą wykałaczki.
  7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, przez ok. 10 minut w temperaturze 180 st. C (grzałka góra- dół).
  8. Jeśli pierniczki będą pieczone za długo: ściemnieją i będą gorzkie. Po upieczeniu pozostawiamy pierniczki do ostygnięcia.

Wykonanie lukru:

  1. Cukier puder przesiewamy. Do miski wlewamy białko, dodajemy sok z cytryny oraz cukier puder.
  2. Miksujemy mikserem ręcznym przez ok. 10 minut na niskich obrotach, używając mieszadeł (uważamy, aby nie napowietrzać lukru).
  3. Lukier powinien być gładki i lśniący (ilość cukru pudru jest uzależniona od wielkości białka). Pierniczki lukrujemy wedle upodobania (możemy dodatkowo ozdobić je posypką cukrową).

Jeśli przechowujemy pierniczki w odpowiedni sposób, najlepiej w szczelnych, metalowych puszkach, możemy cieszyć się ich smakiem przez długi czas (nawet do 4 miesięcy).

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć