Przepis na pierniczki świąteczne
Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez korzennych pierniczków. Ich cudowny aromat roznosi się po całym domu, są przepyszne, można je dowolnie formować i dekorować. Cieszą oko i zachwycają podniebienie.
Urzekające zapachem cynamonu, zniewalające smakiem, świąteczne pierniczki w swojej tradycyjnej wersji mogą okazać się jednak zbyt pracochłonne, dlatego proponuję łatwy, sprawdzony przepis zawierający: kilka prostych składników, odrobinę czasu i całe tony dobrej zabawy.
Jak zrobić pyszne pierniczki?
Ciasto piernikowe:
- 1 kg mąki pszennej,
- 300 g masła (może być margaryna),
- 250 g płynnego miodu,
- 250 g cukru,
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (4 łyżeczki),
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 4 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3 żółtka,
- 5 łyżek słodkiej śmietanki 30- 36 proc.
Lukier:
- 1 białko,
- 150 g cukru pudru,
- 6 kropli soku z cytryny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ekspresowy piernik z blendera. Przygotujesz w kilka chwil
Wykonanie:
- Masło, miód, cukier, przyprawę korzenną, cynamon oraz kakao wkładamy do garnka. Stopniowo podgrzewamy, ciągle mieszając (tak aby wszystkie składniki się połączyły). Po czym pozostawiamy do ostygnięcia.
- Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Następnie dodajemy do masy miodowej i dokładnie mieszamy (można użyć trzepaczki).
- Następnie dodajemy żółtka i całość znowu dokładnie mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Łączymy z masą miodową i zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy 5 łyżek śmietany (musimy uzyskać jednolite ciasto).
- Ciasto możemy rozwałkować od razu, ale możemy je również wstawić do lodówki i rozwałkować później.
- Ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie (nie za cienko, tak na ok. 5- 7 mm). Z ciasta wycinamy za pomocą foremek dowolne, ulubione kształty. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jeśli chcemy zawiesić pierniczki na choince, przed pieczeniem robimy odpowiednie otworki za pomocą wykałaczki.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, przez ok. 10 minut w temperaturze 180 st. C (grzałka góra- dół).
- Jeśli pierniczki będą pieczone za długo: ściemnieją i będą gorzkie. Po upieczeniu pozostawiamy pierniczki do ostygnięcia.
Wykonanie lukru:
- Cukier puder przesiewamy. Do miski wlewamy białko, dodajemy sok z cytryny oraz cukier puder.
- Miksujemy mikserem ręcznym przez ok. 10 minut na niskich obrotach, używając mieszadeł (uważamy, aby nie napowietrzać lukru).
- Lukier powinien być gładki i lśniący (ilość cukru pudru jest uzależniona od wielkości białka). Pierniczki lukrujemy wedle upodobania (możemy dodatkowo ozdobić je posypką cukrową).
Jeśli przechowujemy pierniczki w odpowiedni sposób, najlepiej w szczelnych, metalowych puszkach, możemy cieszyć się ich smakiem przez długi czas (nawet do 4 miesięcy).