Trwa ładowanie...

Przepis na pierniczki świąteczne

Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez korzennych pierniczków. Ich cudowny aromat roznosi się po całym domu, są przepyszne, można je dowolnie formować i dekorować. Cieszą oko i zachwycają podniebienie.

PierniczkiPierniczkiŹródło: Adobe Stock
d41ugi1
d41ugi1

Urzekające zapachem cynamonu, zniewalające smakiem, świąteczne pierniczki w swojej tradycyjnej wersji mogą okazać się jednak zbyt pracochłonne, dlatego proponuję łatwy, sprawdzony przepis zawierający: kilka prostych składników, odrobinę czasu i całe tony dobrej zabawy.

Jak zrobić pyszne pierniczki?

Ciasto piernikowe:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 300 g masła (może być margaryna),
  • 250 g płynnego miodu,
  • 250 g cukru,
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (4 łyżeczki),
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 żółtka,
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki 30- 36 proc.

Lukier:

  • 1 białko,
  • 150 g cukru pudru,
  • 6 kropli soku z cytryny.
d41ugi1

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowy piernik z blendera. Przygotujesz w kilka chwil

Wykonanie:

  1. Masło, miód, cukier, przyprawę korzenną, cynamon oraz kakao wkładamy do garnka. Stopniowo podgrzewamy, ciągle mieszając (tak aby wszystkie składniki się połączyły). Po czym pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Następnie dodajemy do masy miodowej i dokładnie mieszamy (można użyć trzepaczki).
  3. Następnie dodajemy żółtka i całość znowu dokładnie mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Łączymy z masą miodową i zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy 5 łyżek śmietany (musimy uzyskać jednolite ciasto).
  4. Ciasto możemy rozwałkować od razu, ale możemy je również wstawić do lodówki i rozwałkować później.
  5. Ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie (nie za cienko, tak na ok. 5- 7 mm). Z ciasta wycinamy za pomocą foremek dowolne, ulubione kształty. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Jeśli chcemy zawiesić pierniczki na choince, przed pieczeniem robimy odpowiednie otworki za pomocą wykałaczki.
  7. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, przez ok. 10 minut w temperaturze 180 st. C (grzałka góra- dół).
  8. Jeśli pierniczki będą pieczone za długo: ściemnieją i będą gorzkie. Po upieczeniu pozostawiamy pierniczki do ostygnięcia.
d41ugi1

Wykonanie lukru:

  1. Cukier puder przesiewamy. Do miski wlewamy białko, dodajemy sok z cytryny oraz cukier puder.
  2. Miksujemy mikserem ręcznym przez ok. 10 minut na niskich obrotach, używając mieszadeł (uważamy, aby nie napowietrzać lukru).
  3. Lukier powinien być gładki i lśniący (ilość cukru pudru jest uzależniona od wielkości białka). Pierniczki lukrujemy wedle upodobania (możemy dodatkowo ozdobić je posypką cukrową).

Jeśli przechowujemy pierniczki w odpowiedni sposób, najlepiej w szczelnych, metalowych puszkach, możemy cieszyć się ich smakiem przez długi czas (nawet do 4 miesięcy).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d41ugi1
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d41ugi1
Więcej tematów