Przekąski typu finger food

Podczas karnawału królują domówki. Jednak, aby nasza impreza odniosła sukces, musimy szczegółowo ją przemyśleć i zaplanować. Przygotowując zabawę karnawałową powinniśmy zadbać o smaczny poczęstunek dla zaproszonych gości. Nie przyrządzajmy ciężkich dań, które zmuszają gości do zasiadania do stołu. Najlepiej sprawdzą się lekkie przekąski typu finger food, które je się bez użycia sztućców - palcami.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Podczas karnawału królują domówki. Jednak, aby nasza impreza odniosła sukces, musimy szczegółowo ją przemyśleć i zaplanować. Przygotowując zabawę karnawałową powinniśmy zadbać o smaczny poczęstunek dla zaproszonych gości. Sekret udanego przyjęcia tkwi bowiem, nie tylko w odpowiednio dobranej muzyce i przewodnim motywie zabawy, ale również we właściwie dopasowanych do charakteru imprezy przekąskach. Nie przyrządzajmy ciężkich dań, które zmuszają gości do zasiadania do stołu. Najlepiej sprawdzą się lekkie przekąski typu finger food, które je się bez użycia sztućców - palcami.

- Finger food to przekąski na jeden kęs, mogą mieć różne formy: kanapeczek, roladek czy koreczków. Ich wyróżnikiem jest to, że spożywa się je bez użycia sztućców i talerzy, co pozwala na połączenie posiłku i zabawy. Ta wygodna forma ich podania i konsumpcji dopasowana jest do charakteru imprezy, można je kosztować w przerwie tańca, na stojąco. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie takich przekąsek z żółtym serem, który jest energetyczny i zaspokoi głód. Sprawdzą się także smakowe serki topione, których można użyć do przygotowania małych roladek z tortilli - przekonuje Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Przekąski te mogą być przygotowane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto pamiętać jednak, aby nie dodawać do nich sosów czy zbyt intensywnych przypraw, ponieważ takie składniki nie idą w parze z imprezowym menu, a uciążliwy kaszel czy poplamiona kreacja skutecznie popsuje humor nawet największemu balangowiczowi. W ramach poczęstunku idealnie sprawdzą się mini kanapeczki, paszteciki, koreczki, małe tartaletki (na słodko i pikantne) lub roladki z tortilli.

Sałatka caprese "na patyku"

Obraz
© (fot. 123RF)

Przygotuj opakowanie pomidorków koktajlowych, 2 opakowania małych kulek z mozzarelli, świeżą bazylię i krótkie patyczki do nadziewania. Ser odcedź z zalewy, pomidorki i bazylię opłucz. Na każdy patyczek nabij pomidorka, mozzarellę i listek bazylii.

mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości