Trwa ładowanie...
21-01-2015 14:45

Przekąski typu finger food

Podczas karnawału królują domówki. Jednak, aby nasza impreza odniosła sukces, musimy szczegółowo ją przemyśleć i zaplanować. Przygotowując zabawę karnawałową powinniśmy zadbać o smaczny poczęstunek dla zaproszonych gości. Nie przyrządzajmy ciężkich dań, które zmuszają gości do zasiadania do stołu. Najlepiej sprawdzą się lekkie przekąski typu finger food, które je się bez użycia sztućców - palcami.

Przekąski typu finger foodŹródło: 123RF
d2w1vmp
d2w1vmp

Podczas karnawału królują domówki. Jednak, aby nasza impreza odniosła sukces, musimy szczegółowo ją przemyśleć i zaplanować. Przygotowując zabawę karnawałową powinniśmy zadbać o smaczny poczęstunek dla zaproszonych gości. Sekret udanego przyjęcia tkwi bowiem, nie tylko w odpowiednio dobranej muzyce i przewodnim motywie zabawy, ale również we właściwie dopasowanych do charakteru imprezy przekąskach. Nie przyrządzajmy ciężkich dań, które zmuszają gości do zasiadania do stołu. Najlepiej sprawdzą się lekkie przekąski typu finger food, które je się bez użycia sztućców - palcami.

- Finger food to przekąski na jeden kęs, mogą mieć różne formy: kanapeczek, roladek czy koreczków. Ich wyróżnikiem jest to, że spożywa się je bez użycia sztućców i talerzy, co pozwala na połączenie posiłku i zabawy. Ta wygodna forma ich podania i konsumpcji dopasowana jest do charakteru imprezy, można je kosztować w przerwie tańca, na stojąco. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie takich przekąsek z żółtym serem, który jest energetyczny i zaspokoi głód. Sprawdzą się także smakowe serki topione, których można użyć do przygotowania małych roladek z tortilli - przekonuje Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Przekąski te mogą być przygotowane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto pamiętać jednak, aby nie dodawać do nich sosów czy zbyt intensywnych przypraw, ponieważ takie składniki nie idą w parze z imprezowym menu, a uciążliwy kaszel czy poplamiona kreacja skutecznie popsuje humor nawet największemu balangowiczowi. W ramach poczęstunku idealnie sprawdzą się mini kanapeczki, paszteciki, koreczki, małe tartaletki (na słodko i pikantne) lub roladki z tortilli.

Sałatka caprese "na patyku"

(fot. 123RF)
Źródło: (fot. 123RF)

Przygotuj opakowanie pomidorków koktajlowych, 2 opakowania małych kulek z mozzarelli, świeżą bazylię i krótkie patyczki do nadziewania. Ser odcedź z zalewy, pomidorki i bazylię opłucz. Na każdy patyczek nabij pomidorka, mozzarellę i listek bazylii.

d2w1vmp

mp/WP Kuchnia

d2w1vmp
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2w1vmp
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj