Przekąski typu finger food

Podczas karnawału królują domówki. Jednak, aby nasza impreza odniosła sukces, musimy szczegółowo ją przemyśleć i zaplanować. Przygotowując zabawę karnawałową powinniśmy zadbać o smaczny poczęstunek dla zaproszonych gości. Nie przyrządzajmy ciężkich dań, które zmuszają gości do zasiadania do stołu. Najlepiej sprawdzą się lekkie przekąski typu finger food, które je się bez użycia sztućców - palcami.

Przekąski typu finger food
Źródło zdjęć: © 123RF

Podczas karnawału królują domówki. Jednak, aby nasza impreza odniosła sukces, musimy szczegółowo ją przemyśleć i zaplanować. Przygotowując zabawę karnawałową powinniśmy zadbać o smaczny poczęstunek dla zaproszonych gości. Sekret udanego przyjęcia tkwi bowiem, nie tylko w odpowiednio dobranej muzyce i przewodnim motywie zabawy, ale również we właściwie dopasowanych do charakteru imprezy przekąskach. Nie przyrządzajmy ciężkich dań, które zmuszają gości do zasiadania do stołu. Najlepiej sprawdzą się lekkie przekąski typu finger food, które je się bez użycia sztućców - palcami.

- Finger food to przekąski na jeden kęs, mogą mieć różne formy: kanapeczek, roladek czy koreczków. Ich wyróżnikiem jest to, że spożywa się je bez użycia sztućców i talerzy, co pozwala na połączenie posiłku i zabawy. Ta wygodna forma ich podania i konsumpcji dopasowana jest do charakteru imprezy, można je kosztować w przerwie tańca, na stojąco. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie takich przekąsek z żółtym serem, który jest energetyczny i zaspokoi głód. Sprawdzą się także smakowe serki topione, których można użyć do przygotowania małych roladek z tortilli - przekonuje Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Przekąski te mogą być przygotowane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto pamiętać jednak, aby nie dodawać do nich sosów czy zbyt intensywnych przypraw, ponieważ takie składniki nie idą w parze z imprezowym menu, a uciążliwy kaszel czy poplamiona kreacja skutecznie popsuje humor nawet największemu balangowiczowi. W ramach poczęstunku idealnie sprawdzą się mini kanapeczki, paszteciki, koreczki, małe tartaletki (na słodko i pikantne) lub roladki z tortilli.

Sałatka caprese "na patyku"

Obraz
© (fot. 123RF)

Przygotuj opakowanie pomidorków koktajlowych, 2 opakowania małych kulek z mozzarelli, świeżą bazylię i krótkie patyczki do nadziewania. Ser odcedź z zalewy, pomidorki i bazylię opłucz. Na każdy patyczek nabij pomidorka, mozzarellę i listek bazylii.

mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów