Przegrywają z innymi odmianami, a to najsmaczniejsze wsparcie dla nerek i wątroby

Najsmaczniejsze i chyba najbardziej niedoceniane warzywa wiosny to fioletowe szparagi. Sezon na polskie okazy już się zaczął, więc nie omijaj ich na straganie lub w sklepie. Dlaczego warto je jeść i z czym podać? Już podpowiadam.

Fioletowe szparagi są idealne np. do zapiekaniaFioletowe szparagi są idealne np. do zapiekania
Źródło zdjęć: © WP Kuchnia
Magdalena Pomorska

Fioletowe szparagi to nie tylko kulinarna ciekawostka ze względu na swój wygląd, ale także skarbnica zdrowotnych korzyści. Wspomagają pracę nerek i wątroby, a ich unikalne właściwości odżywcze czynią je wyjątkowym dodatkiem do diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają

Fioletowe szparagi: co je wyróżnia?

Fioletowe szparagi, choć mniej popularne niż ich zielone i białe odpowiedniki, zyskują coraz większe uznanie wśród miłośników zdrowego odżywiania. Ich intensywny, słodki smak oraz bogactwo składników odżywczych sprawiają, że są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Szparagi, niezależnie od koloru, są znane z wysokiej zawartości asparaginy, aminokwasu wspierającego układ nerwowy. Fioletowe szparagi zawierają również duże ilości potasu i kwasu foliowego, co czyni je doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrowie serca i układu krążenia. Fioletowe szparagi działają moczopędnie, co pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Ich regularne spożywanie wspiera pracę nerek, a zawarty w nich glutation pomaga w detoksykacji wątroby. Dzięki temu są one polecane osobom z problemami z układem moczowym.

Jak podać fioletowe szparagi?

Fioletowe szparagi można przygotować na wiele sposobów. Gotowanie na parze, pieczenie czy grillowanie to tylko niektóre z metod, które pozwalają zachować ich wartości odżywcze. Warto dodać je do sałatek, zup czy jako dodatek do dań głównych. Mój patent to danie z piekarnika. Fioletowe szparagi myję, a następnie delikatnie osuszam. Odcinam twarde końcówki - wyczuwając, gdzie w konkretnym okazie jest ta graniczna linia struktury szparaga. Następnie przystępuję do konkretnego przepisu, z moimi ulubionymi dodatkami.

Po zapieczeniu dodaj burratę
Po zapieczeniu dodaj burratę © WP Kuchnia

Przepis na fioletowe szparagi z piekarnika z pomidorkami i burratą

  1. Naczynie żaroodporne natłuść oliwą.
  2. Szparagi ułóż równomiernie i również delikatnie natłuść.
  3. Dodaj umyte, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
  4. Oprósz solą, niewielką ilością ziół prowansalskich.
  5. Piecz przez ok. 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  6. Po upieczeniu dodaj burratę, możesz wstawić jeszcze do piekarnika na kilka minut.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm