WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Są szczegóły

Przegrywają z innymi odmianami, a to najsmaczniejsze wsparcie dla nerek i wątroby

Najsmaczniejsze i chyba najbardziej niedoceniane warzywa wiosny to fioletowe szparagi. Sezon na polskie okazy już się zaczął, więc nie omijaj ich na straganie lub w sklepie. Dlaczego warto je jeść i z czym podać? Już podpowiadam.

Przegrywają z innymi odmianami, a to najsmaczniejsze wsparcie dla nerek i wątrobyFioletowe szparagi są idealne np. do zapiekania
Źródło zdjęć: © WP Kuchnia
Magdalena Pomorska
1

Fioletowe szparagi to nie tylko kulinarna ciekawostka ze względu na swój wygląd, ale także skarbnica zdrowotnych korzyści. Wspomagają pracę nerek i wątroby, a ich unikalne właściwości odżywcze czynią je wyjątkowym dodatkiem do diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają

Fioletowe szparagi: co je wyróżnia?

Fioletowe szparagi, choć mniej popularne niż ich zielone i białe odpowiedniki, zyskują coraz większe uznanie wśród miłośników zdrowego odżywiania. Ich intensywny, słodki smak oraz bogactwo składników odżywczych sprawiają, że są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Szparagi, niezależnie od koloru, są znane z wysokiej zawartości asparaginy, aminokwasu wspierającego układ nerwowy. Fioletowe szparagi zawierają również duże ilości potasu i kwasu foliowego, co czyni je doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrowie serca i układu krążenia. Fioletowe szparagi działają moczopędnie, co pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Ich regularne spożywanie wspiera pracę nerek, a zawarty w nich glutation pomaga w detoksykacji wątroby. Dzięki temu są one polecane osobom z problemami z układem moczowym.

Jak podać fioletowe szparagi?

Fioletowe szparagi można przygotować na wiele sposobów. Gotowanie na parze, pieczenie czy grillowanie to tylko niektóre z metod, które pozwalają zachować ich wartości odżywcze. Warto dodać je do sałatek, zup czy jako dodatek do dań głównych. Mój patent to danie z piekarnika. Fioletowe szparagi myję, a następnie delikatnie osuszam. Odcinam twarde końcówki - wyczuwając, gdzie w konkretnym okazie jest ta graniczna linia struktury szparaga. Następnie przystępuję do konkretnego przepisu, z moimi ulubionymi dodatkami.

Po zapieczeniu dodaj burratę
Po zapieczeniu dodaj burratę © WP Kuchnia

Przepis na fioletowe szparagi z piekarnika z pomidorkami i burratą

  1. Naczynie żaroodporne natłuść oliwą.
  2. Szparagi ułóż równomiernie i również delikatnie natłuść.
  3. Dodaj umyte, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
  4. Oprósz solą, niewielką ilością ziół prowansalskich.
  5. Piecz przez ok. 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  6. Po upieczeniu dodaj burratę, możesz wstawić jeszcze do piekarnika na kilka minut.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Dekady temu przedszkolaki się tym zajadały. Dziś mało kto pamięta taki obiad
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Wiele osób jest w błędzie. Leniwe od kopytek różnią się jednym składnikiem
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Polacy popełniają prosty błąd i rujnują swoje nerki. Dietetyczka załamuje ręce
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Kroję cukinie w plastry i zanurzam w cieście. Lepszej przekąski sobie nie wymarzę
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
Uważana za najzdrowszą czekoladę. Pod warunkiem, że nie ma tych dodatków w składzie
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Zrób to na noc, a rano nie poznasz swojego brzucha. Naturalna mieszanka 3 składników
Zrób to na noc, a rano nie poznasz swojego brzucha. Naturalna mieszanka 3 składników
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć