Przegrywają z innymi odmianami, a to najsmaczniejsze wsparcie dla nerek i wątroby

Najsmaczniejsze i chyba najbardziej niedoceniane warzywa wiosny to fioletowe szparagi. Sezon na polskie okazy już się zaczął, więc nie omijaj ich na straganie lub w sklepie. Dlaczego warto je jeść i z czym podać? Już podpowiadam.

Fioletowe szparagi są idealne np. do zapiekaniaFioletowe szparagi są idealne np. do zapiekania
Źródło zdjęć: © WP Kuchnia
Magdalena Pomorska

Fioletowe szparagi to nie tylko kulinarna ciekawostka ze względu na swój wygląd, ale także skarbnica zdrowotnych korzyści. Wspomagają pracę nerek i wątroby, a ich unikalne właściwości odżywcze czynią je wyjątkowym dodatkiem do diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają

Fioletowe szparagi: co je wyróżnia?

Fioletowe szparagi, choć mniej popularne niż ich zielone i białe odpowiedniki, zyskują coraz większe uznanie wśród miłośników zdrowego odżywiania. Ich intensywny, słodki smak oraz bogactwo składników odżywczych sprawiają, że są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Szparagi, niezależnie od koloru, są znane z wysokiej zawartości asparaginy, aminokwasu wspierającego układ nerwowy. Fioletowe szparagi zawierają również duże ilości potasu i kwasu foliowego, co czyni je doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrowie serca i układu krążenia. Fioletowe szparagi działają moczopędnie, co pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Ich regularne spożywanie wspiera pracę nerek, a zawarty w nich glutation pomaga w detoksykacji wątroby. Dzięki temu są one polecane osobom z problemami z układem moczowym.

Jak podać fioletowe szparagi?

Fioletowe szparagi można przygotować na wiele sposobów. Gotowanie na parze, pieczenie czy grillowanie to tylko niektóre z metod, które pozwalają zachować ich wartości odżywcze. Warto dodać je do sałatek, zup czy jako dodatek do dań głównych. Mój patent to danie z piekarnika. Fioletowe szparagi myję, a następnie delikatnie osuszam. Odcinam twarde końcówki - wyczuwając, gdzie w konkretnym okazie jest ta graniczna linia struktury szparaga. Następnie przystępuję do konkretnego przepisu, z moimi ulubionymi dodatkami.

Po zapieczeniu dodaj burratę
Po zapieczeniu dodaj burratę © WP Kuchnia

Przepis na fioletowe szparagi z piekarnika z pomidorkami i burratą

  1. Naczynie żaroodporne natłuść oliwą.
  2. Szparagi ułóż równomiernie i również delikatnie natłuść.
  3. Dodaj umyte, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
  4. Oprósz solą, niewielką ilością ziół prowansalskich.
  5. Piecz przez ok. 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  6. Po upieczeniu dodaj burratę, możesz wstawić jeszcze do piekarnika na kilka minut.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇