Przegrywają z innymi odmianami, a to najsmaczniejsze wsparcie dla nerek i wątroby

Najsmaczniejsze i chyba najbardziej niedoceniane warzywa wiosny to fioletowe szparagi. Sezon na polskie okazy już się zaczął, więc nie omijaj ich na straganie lub w sklepie. Dlaczego warto je jeść i z czym podać? Już podpowiadam.

Fioletowe szparagi są idealne np. do zapiekaniaFioletowe szparagi są idealne np. do zapiekania
Źródło zdjęć: © WP Kuchnia
Magdalena Pomorska

Fioletowe szparagi to nie tylko kulinarna ciekawostka ze względu na swój wygląd, ale także skarbnica zdrowotnych korzyści. Wspomagają pracę nerek i wątroby, a ich unikalne właściwości odżywcze czynią je wyjątkowym dodatkiem do diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają

Fioletowe szparagi: co je wyróżnia?

Fioletowe szparagi, choć mniej popularne niż ich zielone i białe odpowiedniki, zyskują coraz większe uznanie wśród miłośników zdrowego odżywiania. Ich intensywny, słodki smak oraz bogactwo składników odżywczych sprawiają, że są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Szparagi, niezależnie od koloru, są znane z wysokiej zawartości asparaginy, aminokwasu wspierającego układ nerwowy. Fioletowe szparagi zawierają również duże ilości potasu i kwasu foliowego, co czyni je doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrowie serca i układu krążenia. Fioletowe szparagi działają moczopędnie, co pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Ich regularne spożywanie wspiera pracę nerek, a zawarty w nich glutation pomaga w detoksykacji wątroby. Dzięki temu są one polecane osobom z problemami z układem moczowym.

Jak podać fioletowe szparagi?

Fioletowe szparagi można przygotować na wiele sposobów. Gotowanie na parze, pieczenie czy grillowanie to tylko niektóre z metod, które pozwalają zachować ich wartości odżywcze. Warto dodać je do sałatek, zup czy jako dodatek do dań głównych. Mój patent to danie z piekarnika. Fioletowe szparagi myję, a następnie delikatnie osuszam. Odcinam twarde końcówki - wyczuwając, gdzie w konkretnym okazie jest ta graniczna linia struktury szparaga. Następnie przystępuję do konkretnego przepisu, z moimi ulubionymi dodatkami.

Po zapieczeniu dodaj burratę
Po zapieczeniu dodaj burratę © WP Kuchnia

Przepis na fioletowe szparagi z piekarnika z pomidorkami i burratą

  1. Naczynie żaroodporne natłuść oliwą.
  2. Szparagi ułóż równomiernie i również delikatnie natłuść.
  3. Dodaj umyte, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
  4. Oprósz solą, niewielką ilością ziół prowansalskich.
  5. Piecz przez ok. 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  6. Po upieczeniu dodaj burratę, możesz wstawić jeszcze do piekarnika na kilka minut.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Tajemnica formy zdobywcy Złotej Piłki. "Cały czas jem je po meczach i nie przestanę tego robić"
Tajemnica formy zdobywcy Złotej Piłki. "Cały czas jem je po meczach i nie przestanę tego robić"
Jajka sadzone jeszcze lepsze dzięki 1 składnikowi. Oceniam trik z internetu, czy ma prawo zadziałać
Jajka sadzone jeszcze lepsze dzięki 1 składnikowi. Oceniam trik z internetu, czy ma prawo zadziałać
Niski indeks glikemiczny i delikatny smak. Pomijana kasza, po którą warto sięgać dla zdrowia
Niski indeks glikemiczny i delikatny smak. Pomijana kasza, po którą warto sięgać dla zdrowia
To najgorsze płatki śniadaniowe. Skok cukru i napad głodu gwarantowany
To najgorsze płatki śniadaniowe. Skok cukru i napad głodu gwarantowany