Proziaki domowej roboty
Proziaki, czyli podkarpackie bułeczki, wzięły swoją nazwę od sody, którą określano niegdyś "prozą". Możemy spotkać się również z innymi regionalnymi nazwami: prozioki, prołozioki, prołzioki, prosioki, sodziaki, placki na sodzie czy nawet łosuchy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 1/2 kg mąki pszennej
- 400 g kefiru (lub jogurt naturalny, zsiadłe mleko)
- malutka szczypta soli
- cukier (ilość wg uznania)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- Wszystkie składniki wolno zamieszać, wolniej niż na pierogi i połączyć. Jeśli ciasto jest bardzo kleiste dodać mąkę.
- Podzielić na kawałki, spłaszczyć do grubości około 1,5 cm i piec na blasze na palniku z obu stron (można je także przygotować na suchej patelni).
- Najlepiej smakują gorące i posmarowane masłem, które się topi.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze