Produkty, których nie powinno się zamrażać

Lubimy kupować produkty na zapas, a kiedy wiemy, że nie zużyjemy ich w najbliższym czasie, po prostu wkładamy je do zamrażarki. Przynajmniej się nie zepsują - tak myślimy. Nie zawsze to prawda, bo żywność może stracić w ten sposób na jakości i smaku. O ile jednym produktom służą niskie temperatury, dla innych nie są one wskazane. Sprawdźmy, czego nie wkładać do zamrażarki, żeby uniknąć marnowania jedzenia.

Obraz

/ 10Niskie temperatury im nie służą

Obraz
© 123rf

Lubimy kupować produkty na zapas, a kiedy wiemy, że nie zużyjemy ich w najbliższym czasie, po prostu wkładamy je do zamrażarki. Przynajmniej się nie zepsują - tak myślimy. Nie zawsze to prawda, bo żywność może stracić w ten sposób na jakości i smaku. O ile jednym produktom służą niskie temperatury, dla innych nie są one wskazane. Sprawdźmy, czego nie wkładać do zamrażarki, żeby uniknąć marnowania jedzenia.

MD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 10Pomidory

Obraz
© 123rf

Niska temperatura sprawia, że te warzywa stają się wodniste. Co prawda zawsze można przygotować z nich sos do makaronu czy przecier na zupę pomidorową, ale do sałatek i kanapek na pewno nie będą się nadawały. Podobnie zachowują się pozostałe warzywa o sporej zawartości wody (ogórki, rzodkiewki).

/ 10Ziemniaki

Obraz
© Thinkstock

Niskie temperatury niekorzystnie wpływają na smak ziemniaków. Przekształcają zawartą w nich skrobię do cukrów prostych, a to powoduje, że warzywo to staje się w smaku nienaturalnie słodkie, twarde. Ziemniaki najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym i suchym pomieszczeniu. Optymalna temperatura to 7-10 stopni.

/ 10Cebula

Obraz
© Thinkstock

Mrożona cebula staje się zatęchła i gąbczasta z powodu wilgoci, na jaką narażona jest w zamrażalniku. Przy jej przechowywaniu należy unikać również słońca. Pokrojoną cebulę najlepiej włożyć do zamykanego pojemnika do przechowywania żywności.

/ 10Czosnek

Obraz
© Thinkstock

Czosnek ani żadne produkty z jego dodatkiem nie powinny być zamrażane. Pod wpływem niskich temperatur czosnek staje się gorzki, przez co może popsuć smak całej potrawy. Żeby zachować jego walory smakowe najlepiej trzymać go w suchym pojemniku, w ciemnym i dobrze wentylowanym miejscu.

/ 10Sałata

Obraz
© Thinkstock

Aromatyczna letnia sałatka zimą? Czemu nie! O ile na przykład zielony koperek i pietruszka zebrane latem świetnie przechowują się w zamrażarce i zachowują smak i aromat, to mrożonej sałaty na pewno nie wykorzystamy. Będzie zwiędła i wodnista.

/ 10Biały ser

Obraz
© Thinkstock

Chodzi o wszystkie miękkie sery o wysokiej zawartości wody jak np. ricotta, twaróg czy serek śmietanowy. Kiedy wchodzący w ich skład płyn powróci do temperatury pokojowej, stracą one swoją puszystą fakturę. Wilgotny biały ser stanie się suchy - do sernika można go wykorzystać, ale na śniadanie nie będzie już smakował.

/ 10Majonez, śmietana

Obraz
© Thinkstock

W czasie mrożenia wykształcają się sporych rozmiarów kryształki lodu, które rozbijają strukturę produktu. A po rozmrożeniu majonez, śmietana czy jogurt zmieniają swoją jednolitą, kremową konsystencję i rozwarstwiają się. Pamiętajmy, że tak samo zachowają się wszelkie sałatki z dodatkiem tych produktów, a także ciasta z śmietanowym nadzieniem.

/ 10Żółty ser w kawałku

Obraz
© 123rf

Żółty ser możemy zamrozić, jeśli użyjemy go później np. do zapiekania (pizza) lub posypania spaghetti. Ale raczej nie sprawdzi się w przypadku kanapek. Po prostu będzie się zbyt kruszył.

10 / 10Jajka

Obraz
© Thinkstock

Nie zamrażamy jajek gotowanych na twardo (uwaga na sałatkę warzywną!), ponieważ robią się gumowate i ciągliwe. Możemy natomiast włożyć do zamrażalnika surowe jaja - osobno żółtka i białka.

MD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca