Produkty, których nie powinno się zamrażać
Lubimy kupować produkty na zapas, a kiedy wiemy, że nie zużyjemy ich w najbliższym czasie, po prostu wkładamy je do zamrażarki. Przynajmniej się nie zepsują - tak myślimy. Nie zawsze to prawda, bo żywność może stracić w ten sposób na jakości i smaku. O ile jednym produktom służą niskie temperatury, dla innych nie są one wskazane. Sprawdźmy, czego nie wkładać do zamrażarki, żeby uniknąć marnowania jedzenia.
Niskie temperatury im nie służą
Lubimy kupować produkty na zapas, a kiedy wiemy, że nie zużyjemy ich w najbliższym czasie, po prostu wkładamy je do zamrażarki. Przynajmniej się nie zepsują - tak myślimy. Nie zawsze to prawda, bo żywność może stracić w ten sposób na jakości i smaku. O ile jednym produktom służą niskie temperatury, dla innych nie są one wskazane. Sprawdźmy, czego nie wkładać do zamrażarki, żeby uniknąć marnowania jedzenia.
MD/mmch/kuchnia.wp.pl
Pomidory
Niska temperatura sprawia, że te warzywa stają się wodniste. Co prawda zawsze można przygotować z nich sos do makaronu czy przecier na zupę pomidorową, ale do sałatek i kanapek na pewno nie będą się nadawały. Podobnie zachowują się pozostałe warzywa o sporej zawartości wody (ogórki, rzodkiewki).
Ziemniaki
Niskie temperatury niekorzystnie wpływają na smak ziemniaków. Przekształcają zawartą w nich skrobię do cukrów prostych, a to powoduje, że warzywo to staje się w smaku nienaturalnie słodkie, twarde. Ziemniaki najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym i suchym pomieszczeniu. Optymalna temperatura to 7-10 stopni.
Cebula
Mrożona cebula staje się zatęchła i gąbczasta z powodu wilgoci, na jaką narażona jest w zamrażalniku. Przy jej przechowywaniu należy unikać również słońca. Pokrojoną cebulę najlepiej włożyć do zamykanego pojemnika do przechowywania żywności.
Czosnek
Czosnek ani żadne produkty z jego dodatkiem nie powinny być zamrażane. Pod wpływem niskich temperatur czosnek staje się gorzki, przez co może popsuć smak całej potrawy. Żeby zachować jego walory smakowe najlepiej trzymać go w suchym pojemniku, w ciemnym i dobrze wentylowanym miejscu.
Sałata
Aromatyczna letnia sałatka zimą? Czemu nie! O ile na przykład zielony koperek i pietruszka zebrane latem świetnie przechowują się w zamrażarce i zachowują smak i aromat, to mrożonej sałaty na pewno nie wykorzystamy. Będzie zwiędła i wodnista.
Biały ser
Chodzi o wszystkie miękkie sery o wysokiej zawartości wody jak np. ricotta, twaróg czy serek śmietanowy. Kiedy wchodzący w ich skład płyn powróci do temperatury pokojowej, stracą one swoją puszystą fakturę. Wilgotny biały ser stanie się suchy - do sernika można go wykorzystać, ale na śniadanie nie będzie już smakował.
Majonez, śmietana
W czasie mrożenia wykształcają się sporych rozmiarów kryształki lodu, które rozbijają strukturę produktu. A po rozmrożeniu majonez, śmietana czy jogurt zmieniają swoją jednolitą, kremową konsystencję i rozwarstwiają się. Pamiętajmy, że tak samo zachowają się wszelkie sałatki z dodatkiem tych produktów, a także ciasta z śmietanowym nadzieniem.
Żółty ser w kawałku
Żółty ser możemy zamrozić, jeśli użyjemy go później np. do zapiekania (pizza) lub posypania spaghetti. Ale raczej nie sprawdzi się w przypadku kanapek. Po prostu będzie się zbyt kruszył.
Jajka
Nie zamrażamy jajek gotowanych na twardo (uwaga na sałatkę warzywną!), ponieważ robią się gumowate i ciągliwe. Możemy natomiast włożyć do zamrażalnika surowe jaja - osobno żółtka i białka.
MD/mmch/kuchnia.wp.pl