Prodiż powraca. Cofnij się do smaków dzieciństwa

Pyszna rolada, pieczeń, udka drobiowe, a nawet ciasta czy chleb – to wszystko przygotujesz w prostym prodiżu. Choć ten niepozorny elektryczny garnek uznawany jest za relikt dawnych czasów, wciąż jeszcze można go spotkać w wielu domach.

gotowanieDania przygotowane przy jego pomocy nabierają innego smaku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nic w tym dziwnego, potrawy przygotowywane w tym urządzeniu cieszą się dużym uznaniem i mają zupełnie inny smak niż przygotowywane w bardziej tradycyjny sposób. Sposób pieczenia nie różni się zbytnio od przygotowywania posiłków w zwykłym piekarniku, więc warto go wypróbować.

Do małych mieszkań i nie tylko

Prodiż to po prostu sporej wielkości metalowe naczynie z pokrywką i zamontowaną w środku grzałką. Doskonale więc nada się do niewielkich mieszkań i kawalerek, w których nie ma pełnowymiarowej kuchni. Nowoczesne prodiże wyglądają podobnie do swoich starszych odpowiedników, jednak różnią się kilkoma detalami. W starszych prodiżach zwykle montowana była jedna grzałka w dolnej części urządzenia, obecnie montuje się również dodatkową grzałkę pod pokrywką, która umożliwia równomierne pieczenie z każdej strony.

Za niespotykany smak potraw z prodiża odpowiada szczelne zamknięcie, które zapobiega wysychaniu włożonych do niego potraw. Dzięki temu mięso jest bardziej soczyste, a ciasta wilgotniejsze. Pieczenie odbywa się szybciej, a urządzenie pobiera znacznie mniej energii niż standardowa kuchenka. Mankamentem urządzenia może być stosunkowo niewielka pojemność, która wynosi przeważnie około 4 litry.

Gotuj przy pomocy światła

Jeżeli szukasz większego urządzenia, które pozwoli na przygotowanie równie smacznych potraw, warto postawić na kombiwar. Urządzenie ze szklaną misą oraz pokrywą z wbudowaną lampą i termoobiegiem działa jak mniejsza wersja klasycznego piekarnika. Świetnie nadaje się do przygotowywania zarówno dań mięsnych, takich jak pieczenie, steki, kotlety czy drób, ale również delikatnych ryb lub nawet ciast. Mięsa są smakowicie przypieczone, a jednocześnie pozostają soczyste i pełne smaku.

W kombiwarze możesz piec, smażyć, dusić, gotować na parze i grillować. Doskonale spisze się podczas przygotowywania wielu ulubionych potraw. Jest łatwy w czyszczeniu i nie zajmuje zbyt wiele miejsca. Wymaga jedynie podłączenia do prądu, więc możesz gotować właściwie wszędzie w zasięgu kontaktu.

Dodatkowo urządzenie jest wyjątkowo tanie. Za dobrej jakości kombiwar z odpowiednio silną lampą zapłacisz nawet mniej niż 200 złotych. Ten przenośny piekarnik albo prodiż to doskonały prezent dla każdego, kto chce znowu poczuć smak ulubionych potraw z dzieciństwa.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów