Prodiż powraca. Cofnij się do smaków dzieciństwa

Pyszna rolada, pieczeń, udka drobiowe, a nawet ciasta czy chleb – to wszystko przygotujesz w prostym prodiżu. Choć ten niepozorny elektryczny garnek uznawany jest za relikt dawnych czasów, wciąż jeszcze można go spotkać w wielu domach.

gotowanieDania przygotowane przy jego pomocy nabierają innego smaku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nic w tym dziwnego, potrawy przygotowywane w tym urządzeniu cieszą się dużym uznaniem i mają zupełnie inny smak niż przygotowywane w bardziej tradycyjny sposób. Sposób pieczenia nie różni się zbytnio od przygotowywania posiłków w zwykłym piekarniku, więc warto go wypróbować.

Do małych mieszkań i nie tylko

Prodiż to po prostu sporej wielkości metalowe naczynie z pokrywką i zamontowaną w środku grzałką. Doskonale więc nada się do niewielkich mieszkań i kawalerek, w których nie ma pełnowymiarowej kuchni. Nowoczesne prodiże wyglądają podobnie do swoich starszych odpowiedników, jednak różnią się kilkoma detalami. W starszych prodiżach zwykle montowana była jedna grzałka w dolnej części urządzenia, obecnie montuje się również dodatkową grzałkę pod pokrywką, która umożliwia równomierne pieczenie z każdej strony.

Za niespotykany smak potraw z prodiża odpowiada szczelne zamknięcie, które zapobiega wysychaniu włożonych do niego potraw. Dzięki temu mięso jest bardziej soczyste, a ciasta wilgotniejsze. Pieczenie odbywa się szybciej, a urządzenie pobiera znacznie mniej energii niż standardowa kuchenka. Mankamentem urządzenia może być stosunkowo niewielka pojemność, która wynosi przeważnie około 4 litry.

Gotuj przy pomocy światła

Jeżeli szukasz większego urządzenia, które pozwoli na przygotowanie równie smacznych potraw, warto postawić na kombiwar. Urządzenie ze szklaną misą oraz pokrywą z wbudowaną lampą i termoobiegiem działa jak mniejsza wersja klasycznego piekarnika. Świetnie nadaje się do przygotowywania zarówno dań mięsnych, takich jak pieczenie, steki, kotlety czy drób, ale również delikatnych ryb lub nawet ciast. Mięsa są smakowicie przypieczone, a jednocześnie pozostają soczyste i pełne smaku.

W kombiwarze możesz piec, smażyć, dusić, gotować na parze i grillować. Doskonale spisze się podczas przygotowywania wielu ulubionych potraw. Jest łatwy w czyszczeniu i nie zajmuje zbyt wiele miejsca. Wymaga jedynie podłączenia do prądu, więc możesz gotować właściwie wszędzie w zasięgu kontaktu.

Dodatkowo urządzenie jest wyjątkowo tanie. Za dobrej jakości kombiwar z odpowiednio silną lampą zapłacisz nawet mniej niż 200 złotych. Ten przenośny piekarnik albo prodiż to doskonały prezent dla każdego, kto chce znowu poczuć smak ulubionych potraw z dzieciństwa.

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki