Prodiż powraca. Cofnij się do smaków dzieciństwa
Pyszna rolada, pieczeń, udka drobiowe, a nawet ciasta czy chleb – to wszystko przygotujesz w prostym prodiżu. Choć ten niepozorny elektryczny garnek uznawany jest za relikt dawnych czasów, wciąż jeszcze można go spotkać w wielu domach.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Nic w tym dziwnego, potrawy przygotowywane w tym urządzeniu cieszą się dużym uznaniem i mają zupełnie inny smak niż przygotowywane w bardziej tradycyjny sposób. Sposób pieczenia nie różni się zbytnio od przygotowywania posiłków w zwykłym piekarniku, więc warto go wypróbować.
Do małych mieszkań i nie tylko
Prodiż to po prostu sporej wielkości metalowe naczynie z pokrywką i zamontowaną w środku grzałką. Doskonale więc nada się do niewielkich mieszkań i kawalerek, w których nie ma pełnowymiarowej kuchni. Nowoczesne prodiże wyglądają podobnie do swoich starszych odpowiedników, jednak różnią się kilkoma detalami. W starszych prodiżach zwykle montowana była jedna grzałka w dolnej części urządzenia, obecnie montuje się również dodatkową grzałkę pod pokrywką, która umożliwia równomierne pieczenie z każdej strony.
Za niespotykany smak potraw z prodiża odpowiada szczelne zamknięcie, które zapobiega wysychaniu włożonych do niego potraw. Dzięki temu mięso jest bardziej soczyste, a ciasta wilgotniejsze. Pieczenie odbywa się szybciej, a urządzenie pobiera znacznie mniej energii niż standardowa kuchenka. Mankamentem urządzenia może być stosunkowo niewielka pojemność, która wynosi przeważnie około 4 litry.
Gotuj przy pomocy światła
Jeżeli szukasz większego urządzenia, które pozwoli na przygotowanie równie smacznych potraw, warto postawić na kombiwar. Urządzenie ze szklaną misą oraz pokrywą z wbudowaną lampą i termoobiegiem działa jak mniejsza wersja klasycznego piekarnika. Świetnie nadaje się do przygotowywania zarówno dań mięsnych, takich jak pieczenie, steki, kotlety czy drób, ale również delikatnych ryb lub nawet ciast. Mięsa są smakowicie przypieczone, a jednocześnie pozostają soczyste i pełne smaku.
W kombiwarze możesz piec, smażyć, dusić, gotować na parze i grillować. Doskonale spisze się podczas przygotowywania wielu ulubionych potraw. Jest łatwy w czyszczeniu i nie zajmuje zbyt wiele miejsca. Wymaga jedynie podłączenia do prądu, więc możesz gotować właściwie wszędzie w zasięgu kontaktu.
Dodatkowo urządzenie jest wyjątkowo tanie. Za dobrej jakości kombiwar z odpowiednio silną lampą zapłacisz nawet mniej niż 200 złotych. Ten przenośny piekarnik albo prodiż to doskonały prezent dla każdego, kto chce znowu poczuć smak ulubionych potraw z dzieciństwa.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.