Praliny – małe cudeńka, które pokochał świat

Kiedy nie mamy pomysłu na prezent, najczęściej wybieramy bombonierkę z pralinkami. Te małe, słodkie cudeńka podbiły cały deserowy świat i nadają się dla każdego łasucha.

Nie masz pomysłu na prezent? Kup pralinki
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Sylwia Ścibak

Praliny – jak powstały?

Historia pralinek zaczyna się we Francji oraz w Belgii. Francuskie pralinki utożsamiane są z Clémentem Lassagne, kucharzem Ludwika XIV, który sformułował własną recepturę na cześć hrabiego Plessis-Praslin (stąd nazwa "pralinki"). Mawia się, że inspiracją do stworzenia tego przysmaku były dzieci, które wykradały migdały w cukrze i karmelizowały je nad świecami, tworząc słodycze o ciekawym smaku. Uważa się też, że o powstaniu pralin zadecydował przypadek – ponoć uczeń Lassagne'a przewrócił pojemnik z migdałami, które wpadły do płynnego karmelu.

Belgijska wersja wygląda nieco inaczej. Inspiracją do powstania pralinek były lekarstwa oblewane czekoladą, która miała poprawić ich niezbyt przyjemny smak. Jean Neuhaus – wnuk aptekarza, który wpadł na ten pomysł – zauważył, że w czekoladzie można zatopić nie tylko gorzkie pigułki, ale też słodkie kremy, np. orzechowe, waniliowe. W ten sposób powstały nadziewane czekoladki, które podbiły serca belgijskiej arystokracji i z biegiem czasu stały się znakiem rozpoznawczym tego kraju.

Praliny – jakie smaki?

Współczesne pralinki zachwycają bogactwem smaków i form. W środku może znajdować się zarówno słodki krem z waniliowy, orzechowy, karmelowy, marcepanowy, kokosowy itp., jak i mus nasączony alkoholem czy mus owocowy z lekką, cierpką nutką. W pralinkach znajdziemy też tradycyjne orzechy i migdały, płatki kokosowe czy kawałki śliwek, wiśni, malin itp.

Prócz smaku liczy się też kształt. Tradycyjne czekoladki zazwyczaj są okrągłe, owalne lub kwadratowe, ale niektóre mogą przypominać muffinki, serduszka, tartaletki, a nawet zwierzaki czy pojazdy. Niektóre będą bardzo dobrym wyborem na prezent, dla dorosłego i dla dziecka.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia