Praliny – małe cudeńka, które pokochał świat

Kiedy nie mamy pomysłu na prezent, najczęściej wybieramy bombonierkę z pralinkami. Te małe, słodkie cudeńka podbiły cały deserowy świat i nadają się dla każdego łasucha.

Nie masz pomysłu na prezent? Kup pralinki
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Sylwia Ścibak

Praliny – jak powstały?

Historia pralinek zaczyna się we Francji oraz w Belgii. Francuskie pralinki utożsamiane są z Clémentem Lassagne, kucharzem Ludwika XIV, który sformułował własną recepturę na cześć hrabiego Plessis-Praslin (stąd nazwa "pralinki"). Mawia się, że inspiracją do stworzenia tego przysmaku były dzieci, które wykradały migdały w cukrze i karmelizowały je nad świecami, tworząc słodycze o ciekawym smaku. Uważa się też, że o powstaniu pralin zadecydował przypadek – ponoć uczeń Lassagne'a przewrócił pojemnik z migdałami, które wpadły do płynnego karmelu.

Belgijska wersja wygląda nieco inaczej. Inspiracją do powstania pralinek były lekarstwa oblewane czekoladą, która miała poprawić ich niezbyt przyjemny smak. Jean Neuhaus – wnuk aptekarza, który wpadł na ten pomysł – zauważył, że w czekoladzie można zatopić nie tylko gorzkie pigułki, ale też słodkie kremy, np. orzechowe, waniliowe. W ten sposób powstały nadziewane czekoladki, które podbiły serca belgijskiej arystokracji i z biegiem czasu stały się znakiem rozpoznawczym tego kraju.

Praliny – jakie smaki?

Współczesne pralinki zachwycają bogactwem smaków i form. W środku może znajdować się zarówno słodki krem z waniliowy, orzechowy, karmelowy, marcepanowy, kokosowy itp., jak i mus nasączony alkoholem czy mus owocowy z lekką, cierpką nutką. W pralinkach znajdziemy też tradycyjne orzechy i migdały, płatki kokosowe czy kawałki śliwek, wiśni, malin itp.

Prócz smaku liczy się też kształt. Tradycyjne czekoladki zazwyczaj są okrągłe, owalne lub kwadratowe, ale niektóre mogą przypominać muffinki, serduszka, tartaletki, a nawet zwierzaki czy pojazdy. Niektóre będą bardzo dobrym wyborem na prezent, dla dorosłego i dla dziecka.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał