Praliny – małe cudeńka, które pokochał świat

Kiedy nie mamy pomysłu na prezent, najczęściej wybieramy bombonierkę z pralinkami. Te małe, słodkie cudeńka podbiły cały deserowy świat i nadają się dla każdego łasucha.

Nie masz pomysłu na prezent? Kup pralinki
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Sylwia Ścibak

Praliny – jak powstały?

Historia pralinek zaczyna się we Francji oraz w Belgii. Francuskie pralinki utożsamiane są z Clémentem Lassagne, kucharzem Ludwika XIV, który sformułował własną recepturę na cześć hrabiego Plessis-Praslin (stąd nazwa "pralinki"). Mawia się, że inspiracją do stworzenia tego przysmaku były dzieci, które wykradały migdały w cukrze i karmelizowały je nad świecami, tworząc słodycze o ciekawym smaku. Uważa się też, że o powstaniu pralin zadecydował przypadek – ponoć uczeń Lassagne'a przewrócił pojemnik z migdałami, które wpadły do płynnego karmelu.

Belgijska wersja wygląda nieco inaczej. Inspiracją do powstania pralinek były lekarstwa oblewane czekoladą, która miała poprawić ich niezbyt przyjemny smak. Jean Neuhaus – wnuk aptekarza, który wpadł na ten pomysł – zauważył, że w czekoladzie można zatopić nie tylko gorzkie pigułki, ale też słodkie kremy, np. orzechowe, waniliowe. W ten sposób powstały nadziewane czekoladki, które podbiły serca belgijskiej arystokracji i z biegiem czasu stały się znakiem rozpoznawczym tego kraju.

Praliny – jakie smaki?

Współczesne pralinki zachwycają bogactwem smaków i form. W środku może znajdować się zarówno słodki krem z waniliowy, orzechowy, karmelowy, marcepanowy, kokosowy itp., jak i mus nasączony alkoholem czy mus owocowy z lekką, cierpką nutką. W pralinkach znajdziemy też tradycyjne orzechy i migdały, płatki kokosowe czy kawałki śliwek, wiśni, malin itp.

Prócz smaku liczy się też kształt. Tradycyjne czekoladki zazwyczaj są okrągłe, owalne lub kwadratowe, ale niektóre mogą przypominać muffinki, serduszka, tartaletki, a nawet zwierzaki czy pojazdy. Niektóre będą bardzo dobrym wyborem na prezent, dla dorosłego i dla dziecka.

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć