Praliny – małe cudeńka, które pokochał świat

Kiedy nie mamy pomysłu na prezent, najczęściej wybieramy bombonierkę z pralinkami. Te małe, słodkie cudeńka podbiły cały deserowy świat i nadają się dla każdego łasucha.

Nie masz pomysłu na prezent? Kup pralinki
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Sylwia Ścibak

Praliny – jak powstały?

Historia pralinek zaczyna się we Francji oraz w Belgii. Francuskie pralinki utożsamiane są z Clémentem Lassagne, kucharzem Ludwika XIV, który sformułował własną recepturę na cześć hrabiego Plessis-Praslin (stąd nazwa "pralinki"). Mawia się, że inspiracją do stworzenia tego przysmaku były dzieci, które wykradały migdały w cukrze i karmelizowały je nad świecami, tworząc słodycze o ciekawym smaku. Uważa się też, że o powstaniu pralin zadecydował przypadek – ponoć uczeń Lassagne'a przewrócił pojemnik z migdałami, które wpadły do płynnego karmelu.

Belgijska wersja wygląda nieco inaczej. Inspiracją do powstania pralinek były lekarstwa oblewane czekoladą, która miała poprawić ich niezbyt przyjemny smak. Jean Neuhaus – wnuk aptekarza, który wpadł na ten pomysł – zauważył, że w czekoladzie można zatopić nie tylko gorzkie pigułki, ale też słodkie kremy, np. orzechowe, waniliowe. W ten sposób powstały nadziewane czekoladki, które podbiły serca belgijskiej arystokracji i z biegiem czasu stały się znakiem rozpoznawczym tego kraju.

Praliny – jakie smaki?

Współczesne pralinki zachwycają bogactwem smaków i form. W środku może znajdować się zarówno słodki krem z waniliowy, orzechowy, karmelowy, marcepanowy, kokosowy itp., jak i mus nasączony alkoholem czy mus owocowy z lekką, cierpką nutką. W pralinkach znajdziemy też tradycyjne orzechy i migdały, płatki kokosowe czy kawałki śliwek, wiśni, malin itp.

Prócz smaku liczy się też kształt. Tradycyjne czekoladki zazwyczaj są okrągłe, owalne lub kwadratowe, ale niektóre mogą przypominać muffinki, serduszka, tartaletki, a nawet zwierzaki czy pojazdy. Niektóre będą bardzo dobrym wyborem na prezent, dla dorosłego i dla dziecka.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości