Powiew orientu. Ryż z warzywami korzeniowymi
Ryż z warzywami to smaczne i zdrowe danie. Warto jednak trochę poeksperymentować i dodać do niego orientalne przyprawy – kolendrę oraz szafran.
oprac. Aleksandra Chruścielewska
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia orientalna
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 200 g marchewki
- 200 g pasternaku
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- 2-3 cebule
- 300 g ryżu
- oliwa z oliwek
- łyżeczka kolendry
- 100 g masła
- odrobina szafranu
Przepis
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy pokrojoną w kawałki marchewkę i pasternaka. Skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy kolendrę oraz szafran i pieczemy przez 30 min.
Przepis
Na rozgrzanej patelni topimy masło i dorzucamy cebulę. Dusimy na złoty kolor. Po około 30 minutach dodajemy wczesniej ugotowany ryż oraz zawartość naczynia żaroodpornego. Opcjonalnie posypujemy pietruszką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl