Trwa ładowanie...

Popcorn w nowym wydaniu

Jak umilić sobie wieczór z przyjaciółmi i dobrym filmem? Najlepszy sposób to miska gorącego popcornu.

Popcorn w nowym wydaniuŹródło: Shutterstock
d626yay
d626yay

Choć wszystkim wydaje się, że drobne ziarenka to tylko i wyłącznie kaloryczna bomba, nie do końca tak jest. Popcorn to doskonale źródło błonnika, bo to produkt z nieprzetworzonego ziarna. Jedna porcja prażonej kukurydzy pokrywa 70 proc. dziennego zapotrzebowania na produkty pełnoziarniste.

Ponadto popcorn ma bardzo dużo białka i fosforu, a jedna porcja dostarcza nam więcej żelaza niż szpinak. Ziarna kukurydzy to również bogate źródło przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Odpowiednio przygotowany, może stać się naprawę zdrową i pożywną przekąską. Popcorn to produkt idealny na diecie bezglutenowej. Zmielony w młynku, świetnie nadaje się do panierowania ryb czy mięs.

Można go przygotowywać na wiele sposobów. Zamiast smażyć w tłuszczu, ziarna można uprażyć w kuchence mikrofalowej lub w specjalnej maszynce. Mają wtedy mniej kalorii. Świetnie smakuje na słono, z dodatkiem różnych ziół i przypraw, np. ostrej papryki czy oregano. Ale można przygotować z niego także oryginalny deser. Z odrobiną cynamonu i karmelu z powodzeniem zastąpi inne słodkie smakołyki.

Przygotowaliśmy dla was dwa przepisy, które stawiają popcorn w zupełnie nowym świetle. To naprawdę jest pyszne!

d626yay

Popcorn o smaku pizzy

*Składniki: *1 torebka ziaren kukurydzy, 2 łyżeczki roztopionego masła, 3 łyżeczki startego parmezanu, 1/2 łyżeczki czosnku w proszku, 1 łyżeczka oregano, 1/2 szklanki drobno pokrojonej kiełbasy salami

Przygotowanie: upraż popcorn według instrukcji na opakowaniu. Przełóż do dużego pudełka z przykrywką. Dodaj parmezan, masło, przyprawy oraz drobno posiekane salami. Zamknij pudełko i energicznie wymieszaj.

Popcorn karmelowy z orzechami

Składniki: 1 torebka ziaren kukurydzy, 120 g masła, 2/3 szklanki cukru, 1 łyżka miodu, 1 szklanka orzeszków ziemnych, olej do smażenia

Przygotowanie: kukurydzę upraż na oleju w dużym garnku. Przesyp do dużej miski i zasyp orzeszkami. W rondelku roztop masło, miód, cukier i cały czas mieszaj. Popcorn polej gorącym karmelem i podawaj.

d626yay
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d626yay
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj