Popcorn w nowym wydaniu
Jak umilić sobie wieczór z przyjaciółmi i dobrym filmem? Najlepszy sposób to miska gorącego popcornu.
Choć wszystkim wydaje się, że drobne ziarenka to tylko i wyłącznie kaloryczna bomba, nie do końca tak jest. Popcorn to doskonale źródło błonnika, bo to produkt z nieprzetworzonego ziarna. Jedna porcja prażonej kukurydzy pokrywa 70 proc. dziennego zapotrzebowania na produkty pełnoziarniste.
Ponadto popcorn ma bardzo dużo białka i fosforu, a jedna porcja dostarcza nam więcej żelaza niż szpinak. Ziarna kukurydzy to również bogate źródło przeciwutleniaczy, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Odpowiednio przygotowany, może stać się naprawę zdrową i pożywną przekąską. Popcorn to produkt idealny na diecie bezglutenowej. Zmielony w młynku, świetnie nadaje się do panierowania ryb czy mięs.
Można go przygotowywać na wiele sposobów. Zamiast smażyć w tłuszczu, ziarna można uprażyć w kuchence mikrofalowej lub w specjalnej maszynce. Mają wtedy mniej kalorii. Świetnie smakuje na słono, z dodatkiem różnych ziół i przypraw, np. ostrej papryki czy oregano. Ale można przygotować z niego także oryginalny deser. Z odrobiną cynamonu i karmelu z powodzeniem zastąpi inne słodkie smakołyki.
Przygotowaliśmy dla was dwa przepisy, które stawiają popcorn w zupełnie nowym świetle. To naprawdę jest pyszne!
Popcorn o smaku pizzy
*Składniki: *1 torebka ziaren kukurydzy, 2 łyżeczki roztopionego masła, 3 łyżeczki startego parmezanu, 1/2 łyżeczki czosnku w proszku, 1 łyżeczka oregano, 1/2 szklanki drobno pokrojonej kiełbasy salami
Przygotowanie: upraż popcorn według instrukcji na opakowaniu. Przełóż do dużego pudełka z przykrywką. Dodaj parmezan, masło, przyprawy oraz drobno posiekane salami. Zamknij pudełko i energicznie wymieszaj.
Popcorn karmelowy z orzechami
Składniki: 1 torebka ziaren kukurydzy, 120 g masła, 2/3 szklanki cukru, 1 łyżka miodu, 1 szklanka orzeszków ziemnych, olej do smażenia
Przygotowanie: kukurydzę upraż na oleju w dużym garnku. Przesyp do dużej miski i zasyp orzeszkami. W rondelku roztop masło, miód, cukier i cały czas mieszaj. Popcorn polej gorącym karmelem i podawaj.