Pomysły na marynaty do mięsa

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Takich jeszcze nie próbowałeś

Obraz
© 123RF

Soczyste mięso nie obejdzie się bez smacznej marynaty. Odpowiednio dobrane składniki i ich proporcje sprawią, że zwykły kurczak będzie smakował jak z najlepszej restauracji. Marynaty są mocno zakorzenione w historii oraz tradycji polskiej, bardzo mięsnej kuchni.

Wszyscy znamy marynaty, których podstawą jest oliwa z oliwek oraz zioła. To prosty i szybki sposób na marynatę do kurczaka lub do mięs z grilla. Jednak wytrawni smakosze z pewnością znają również dania nieco bardziej wyszukane. Sposób przygotowania każdej marynaty jest taki sam. Należy dokładnie połączyć ze sobą składniki, a następnie natrzeć nimi mięso i pozostawić je na kilka godzin.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Marynata miodowo-musztardowa

Obraz
© 123RF

Marynata miodowo-musztardowa świetnie komponuje się z delikatnym mięsem z kurczaka lub indyka. Powstaje na bazie oleju, musztardy dijon, miodu, słodkiej papryki oraz pieprzu i soli.

/ 7Marynata pikantna

Obraz
© 123RF

Dla fanów ostrego jedzenie proponujemy pikantna marynatę na bazie soku z cytryny i sosu sojowego. Do tego słodkie chilli, miód, oliwa i ostra papryka zapewnią nam uzyskanie idealnej kompozycji.

/ 7Marynata z suszonymi pomidorami

Obraz
© 123RF

Smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Oliwa, sok z cytryny, bazylia i słodka papryka, a do tego sekretny składniki, czyli drobno posiekane suszone pomidory nadadzą mięsu zupełnie nowego smaku.

/ 7Marynata gruzińska

Obraz
© 123RF

Marynata gruzińska jest na bazie gęstego jogurtu, najlepiej bałkańskiego, z dodatkiem ostrej papryki. Niezbędny element to czosnek oraz kolendra, które podkręcają smak mięsa.

/ 7Marynata słodko-kwaśna

Obraz
© 123RF

Marynata słodko-kwaśna pasuje do każdego rodzaju mięsa. Powstaje na bazie oliwy z dodatkiem kminku i kolendry, które podkreślają aromat wszystkich składników. Do jej przygotowania potrzebujesz jeszcze czosnku, miodu, soku z cytryny, ketchupu, musztardy oraz słodkiej papryki. Sporo składników, jednak połączone w odpowiednich proporcjach nadadzą mięsu naprawdę wyjątkowy smak.

/ 7Marynata z colą

Obraz
© 123RF

Jeżeli jesteś znudzony tradycyjnymi marynatami koniecznie wypróbuj tę na bazie coli z dodatkiem soku pomarańczowego. Dodaj drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, słodką paprykę oraz pieprz i odkryj zupełnie nowy smak pieczonego mięsa.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja