Pomysły na marynaty do mięsa

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Takich jeszcze nie próbowałeś

Obraz
© 123RF

Soczyste mięso nie obejdzie się bez smacznej marynaty. Odpowiednio dobrane składniki i ich proporcje sprawią, że zwykły kurczak będzie smakował jak z najlepszej restauracji. Marynaty są mocno zakorzenione w historii oraz tradycji polskiej, bardzo mięsnej kuchni.

Wszyscy znamy marynaty, których podstawą jest oliwa z oliwek oraz zioła. To prosty i szybki sposób na marynatę do kurczaka lub do mięs z grilla. Jednak wytrawni smakosze z pewnością znają również dania nieco bardziej wyszukane. Sposób przygotowania każdej marynaty jest taki sam. Należy dokładnie połączyć ze sobą składniki, a następnie natrzeć nimi mięso i pozostawić je na kilka godzin.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Marynata miodowo-musztardowa

Obraz
© 123RF

Marynata miodowo-musztardowa świetnie komponuje się z delikatnym mięsem z kurczaka lub indyka. Powstaje na bazie oleju, musztardy dijon, miodu, słodkiej papryki oraz pieprzu i soli.

/ 7Marynata pikantna

Obraz
© 123RF

Dla fanów ostrego jedzenie proponujemy pikantna marynatę na bazie soku z cytryny i sosu sojowego. Do tego słodkie chilli, miód, oliwa i ostra papryka zapewnią nam uzyskanie idealnej kompozycji.

/ 7Marynata z suszonymi pomidorami

Obraz
© 123RF

Smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Oliwa, sok z cytryny, bazylia i słodka papryka, a do tego sekretny składniki, czyli drobno posiekane suszone pomidory nadadzą mięsu zupełnie nowego smaku.

/ 7Marynata gruzińska

Obraz
© 123RF

Marynata gruzińska jest na bazie gęstego jogurtu, najlepiej bałkańskiego, z dodatkiem ostrej papryki. Niezbędny element to czosnek oraz kolendra, które podkręcają smak mięsa.

/ 7Marynata słodko-kwaśna

Obraz
© 123RF

Marynata słodko-kwaśna pasuje do każdego rodzaju mięsa. Powstaje na bazie oliwy z dodatkiem kminku i kolendry, które podkreślają aromat wszystkich składników. Do jej przygotowania potrzebujesz jeszcze czosnku, miodu, soku z cytryny, ketchupu, musztardy oraz słodkiej papryki. Sporo składników, jednak połączone w odpowiednich proporcjach nadadzą mięsu naprawdę wyjątkowy smak.

/ 7Marynata z colą

Obraz
© 123RF

Jeżeli jesteś znudzony tradycyjnymi marynatami koniecznie wypróbuj tę na bazie coli z dodatkiem soku pomarańczowego. Dodaj drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, słodką paprykę oraz pieprz i odkryj zupełnie nowy smak pieczonego mięsa.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości