Takich jeszcze nie próbowałeś
Soczyste mięso nie obejdzie się bez smacznej marynaty. Odpowiednio dobrane składniki i ich proporcje sprawią, że zwykły kurczak będzie smakował jak z najlepszej restauracji. Marynaty są mocno zakorzenione w historii oraz tradycji polskiej, bardzo mięsnej kuchni.
Wszyscy znamy marynaty, których podstawą jest oliwa z oliwek oraz zioła. To prosty i szybki sposób na marynatę do kurczaka lub do mięs z grilla. Jednak wytrawni smakosze z pewnością znają również dania nieco bardziej wyszukane. Sposób przygotowania każdej marynaty jest taki sam. Należy dokładnie połączyć ze sobą składniki, a następnie natrzeć nimi mięso i pozostawić je na kilka godzin.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Marynata miodowo-musztardowa
Marynata miodowo-musztardowa świetnie komponuje się z delikatnym mięsem z kurczaka lub indyka. Powstaje na bazie oleju, musztardy dijon, miodu, słodkiej papryki oraz pieprzu i soli.
Marynata pikantna
Dla fanów ostrego jedzenie proponujemy pikantna marynatę na bazie soku z cytryny i sosu sojowego. Do tego słodkie chilli, miód, oliwa i ostra papryka zapewnią nam uzyskanie idealnej kompozycji.
Marynata z suszonymi pomidorami
Smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Oliwa, sok z cytryny, bazylia i słodka papryka, a do tego sekretny składniki, czyli drobno posiekane suszone pomidory nadadzą mięsu zupełnie nowego smaku.
Marynata gruzińska
Marynata gruzińska jest na bazie gęstego jogurtu, najlepiej bałkańskiego, z dodatkiem ostrej papryki. Niezbędny element to czosnek oraz kolendra, które podkręcają smak mięsa.
Marynata słodko-kwaśna
Marynata słodko-kwaśna pasuje do każdego rodzaju mięsa. Powstaje na bazie oliwy z dodatkiem kminku i kolendry, które podkreślają aromat wszystkich składników. Do jej przygotowania potrzebujesz jeszcze czosnku, miodu, soku z cytryny, ketchupu, musztardy oraz słodkiej papryki. Sporo składników, jednak połączone w odpowiednich proporcjach nadadzą mięsu naprawdę wyjątkowy smak.
Marynata z colą
Jeżeli jesteś znudzony tradycyjnymi marynatami koniecznie wypróbuj tę na bazie coli z dodatkiem soku pomarańczowego. Dodaj drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, słodką paprykę oraz pieprz i odkryj zupełnie nowy smak pieczonego mięsa.