Pomelo - do czego używać w kuchni?

Ma więcej witaminy C od pomarańczy i mandarynek, wzmacnia odporność i jest świetnym składnikiem diet wyszczuplających. Podobnie jak grejpfrut, w naturalny sposób pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Zakazany owoc czy bomba witamin?

Obraz
© 123RF.COM

Największy owoc z rodziny cytrusów w końcu doczekał się większej popularności. Do tej pory wiele osób uważało go za chiński wymysł, nienaturalną hybrydę między pomarańczami a grejpfrutami. Tymczasem wiele badań potwierdza, że pomelo to bardzo zdrowy składnik diety, po który warto często sięgać. Ma więcej witaminy C od pomarańczy i mandarynek, wzmacnia odporność i jest świetnym składnikiem diet wyszczuplających. Podobnie jak grejpfrut, w naturalny sposób pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej. W dodatku 200 g tego owocu ma tylko 72 kalorie! Dzięki dużej zawartości błonnika, wystarczy zjeść kilka kawałków, by zapełnić żołądek.

/ 7Miąższ dla młodości

Obraz
© 123RF.COM

Pomelo to źródło cennych przeciwutleniaczy, które mi.in. spowalniają procesy starzenia się skóry i chronią przed rakiem. W tym owocu na uwagę zasługuje także duża zawartość potasu, czyli pierwiastka o zbawiennym wpływie na serce. Zapewnia on m.in. prawidłowe ciśnienie krwi.

/ 7Jak wybrać najlepszy owoc?

Obraz
© 123RF.COM

Nazywane pomarańczą olbrzymią pomelo może osiągać nawet 2 kg wagi. I to właśnie takie jest najlepsze! Im większy owoc, tym słodszy i bardziej soczysty. Można go kupić w sklepach w trzech odmianach: białej, różowej i zielonej. Wszystkie różnią się od siebie nieco smakiem. Owoc jest bardzo popularny zwłaszcza w kuchni tajskiej, gdzie używa się go do wielu sosów, mięs i marynat. Zebraliśmy dla was najciekawsze pomysły na wykorzystanie pomelo w kuchni. Słodycz z odrobiną goryczki uszlachetnia smak wielu dań i dodaje im orientalnego charakteru.

/ 7Orzeźwiający sos do sałatek

Obraz
© 123RF.COM

W blenderze zmiksuj miąższ z połówki pomelo z kawałkiem (ok 1 cm) świeżego imbiru. Dodaj łyżeczką sosu rybnego, 4 łyżki soku z pomelo, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól i świeżo mielony pieprz. Używaj do różnego rodzaju sałat. Taki sos nie tylko dostarczy nam potrzebnej witaminy C, ale także sprawi, że liście sałaty dłużej zachowają świeżość, chrupkość i jędrność.

/ 7Guacamole w nowej wersji

Obraz
© 123RF.COM

Z pomelo można przygotować pyszną meksykańską salsę, np. do czipsów lub tortilli. Dwa pomelo i dwa awokado myjemy i obieramy ze skórki. Usuwamy większe pestki. Wrzucamy do blendera. Dodajemy trzy małe rzodkiewki i jedną małą papryczkę chili bez pestek. Dodajemy sok z połowy limonki i łyżeczkę soli. Miksujemy na gładką masę.

/ 7Oryginalny dodatek do ryb

Obraz
© 123RF.COM

W soku z pomelo można marynować pstrąga, łososia czy halibuta. Mięso będzie bardziej soczyste, a wyraźnie cytrusowy aromat zdominuje zapach ryby, który przecież nie wszyscy lubią. Ryby można piec w panierce z drobno posiekanej skórki pomelo wymieszanej z uprażonymi migdałami. Smakuje obłędnie!

/ 7Słodki sos do deserów

Obraz
© Shutterstock.com

Pomelo podziel na małe cząsteczki. Wrzuć do miksera. Dodaj dwie łyżeczki syropu daktylowego, pół łyżeczki oleju kokosowego i zmiksuj. Takim sosem można polewać lody lub ciasta, np. sernik. Zyska zupełnie nowy, egzotyczny smak.

Marta Rowicka/ Kuchnia WP

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia