Pomelo - do czego używać w kuchni?

Ma więcej witaminy C od pomarańczy i mandarynek, wzmacnia odporność i jest świetnym składnikiem diet wyszczuplających. Podobnie jak grejpfrut, w naturalny sposób pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Zakazany owoc czy bomba witamin?

Obraz
© 123RF.COM

Największy owoc z rodziny cytrusów w końcu doczekał się większej popularności. Do tej pory wiele osób uważało go za chiński wymysł, nienaturalną hybrydę między pomarańczami a grejpfrutami. Tymczasem wiele badań potwierdza, że pomelo to bardzo zdrowy składnik diety, po który warto często sięgać. Ma więcej witaminy C od pomarańczy i mandarynek, wzmacnia odporność i jest świetnym składnikiem diet wyszczuplających. Podobnie jak grejpfrut, w naturalny sposób pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej. W dodatku 200 g tego owocu ma tylko 72 kalorie! Dzięki dużej zawartości błonnika, wystarczy zjeść kilka kawałków, by zapełnić żołądek.

/ 7Miąższ dla młodości

Obraz
© 123RF.COM

Pomelo to źródło cennych przeciwutleniaczy, które mi.in. spowalniają procesy starzenia się skóry i chronią przed rakiem. W tym owocu na uwagę zasługuje także duża zawartość potasu, czyli pierwiastka o zbawiennym wpływie na serce. Zapewnia on m.in. prawidłowe ciśnienie krwi.

/ 7Jak wybrać najlepszy owoc?

Obraz
© 123RF.COM

Nazywane pomarańczą olbrzymią pomelo może osiągać nawet 2 kg wagi. I to właśnie takie jest najlepsze! Im większy owoc, tym słodszy i bardziej soczysty. Można go kupić w sklepach w trzech odmianach: białej, różowej i zielonej. Wszystkie różnią się od siebie nieco smakiem. Owoc jest bardzo popularny zwłaszcza w kuchni tajskiej, gdzie używa się go do wielu sosów, mięs i marynat. Zebraliśmy dla was najciekawsze pomysły na wykorzystanie pomelo w kuchni. Słodycz z odrobiną goryczki uszlachetnia smak wielu dań i dodaje im orientalnego charakteru.

/ 7Orzeźwiający sos do sałatek

Obraz
© 123RF.COM

W blenderze zmiksuj miąższ z połówki pomelo z kawałkiem (ok 1 cm) świeżego imbiru. Dodaj łyżeczką sosu rybnego, 4 łyżki soku z pomelo, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól i świeżo mielony pieprz. Używaj do różnego rodzaju sałat. Taki sos nie tylko dostarczy nam potrzebnej witaminy C, ale także sprawi, że liście sałaty dłużej zachowają świeżość, chrupkość i jędrność.

/ 7Guacamole w nowej wersji

Obraz
© 123RF.COM

Z pomelo można przygotować pyszną meksykańską salsę, np. do czipsów lub tortilli. Dwa pomelo i dwa awokado myjemy i obieramy ze skórki. Usuwamy większe pestki. Wrzucamy do blendera. Dodajemy trzy małe rzodkiewki i jedną małą papryczkę chili bez pestek. Dodajemy sok z połowy limonki i łyżeczkę soli. Miksujemy na gładką masę.

/ 7Oryginalny dodatek do ryb

Obraz
© 123RF.COM

W soku z pomelo można marynować pstrąga, łososia czy halibuta. Mięso będzie bardziej soczyste, a wyraźnie cytrusowy aromat zdominuje zapach ryby, który przecież nie wszyscy lubią. Ryby można piec w panierce z drobno posiekanej skórki pomelo wymieszanej z uprażonymi migdałami. Smakuje obłędnie!

/ 7Słodki sos do deserów

Obraz
© Shutterstock.com

Pomelo podziel na małe cząsteczki. Wrzuć do miksera. Dodaj dwie łyżeczki syropu daktylowego, pół łyżeczki oleju kokosowego i zmiksuj. Takim sosem można polewać lody lub ciasta, np. sernik. Zyska zupełnie nowy, egzotyczny smak.

Marta Rowicka/ Kuchnia WP

Wybrane dla Ciebie
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze