Pomelo - do czego używać w kuchni?
Ma więcej witaminy C od pomarańczy i mandarynek, wzmacnia odporność i jest świetnym składnikiem diet wyszczuplających. Podobnie jak grejpfrut, w naturalny sposób pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej.
Zakazany owoc czy bomba witamin?
Największy owoc z rodziny cytrusów w końcu doczekał się większej popularności. Do tej pory wiele osób uważało go za chiński wymysł, nienaturalną hybrydę między pomarańczami a grejpfrutami. Tymczasem wiele badań potwierdza, że pomelo to bardzo zdrowy składnik diety, po który warto często sięgać. Ma więcej witaminy C od pomarańczy i mandarynek, wzmacnia odporność i jest świetnym składnikiem diet wyszczuplających. Podobnie jak grejpfrut, w naturalny sposób pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej. W dodatku 200 g tego owocu ma tylko 72 kalorie! Dzięki dużej zawartości błonnika, wystarczy zjeść kilka kawałków, by zapełnić żołądek.
Miąższ dla młodości
Pomelo to źródło cennych przeciwutleniaczy, które mi.in. spowalniają procesy starzenia się skóry i chronią przed rakiem. W tym owocu na uwagę zasługuje także duża zawartość potasu, czyli pierwiastka o zbawiennym wpływie na serce. Zapewnia on m.in. prawidłowe ciśnienie krwi.
Jak wybrać najlepszy owoc?
Nazywane pomarańczą olbrzymią pomelo może osiągać nawet 2 kg wagi. I to właśnie takie jest najlepsze! Im większy owoc, tym słodszy i bardziej soczysty. Można go kupić w sklepach w trzech odmianach: białej, różowej i zielonej. Wszystkie różnią się od siebie nieco smakiem. Owoc jest bardzo popularny zwłaszcza w kuchni tajskiej, gdzie używa się go do wielu sosów, mięs i marynat. Zebraliśmy dla was najciekawsze pomysły na wykorzystanie pomelo w kuchni. Słodycz z odrobiną goryczki uszlachetnia smak wielu dań i dodaje im orientalnego charakteru.
Orzeźwiający sos do sałatek
W blenderze zmiksuj miąższ z połówki pomelo z kawałkiem (ok 1 cm) świeżego imbiru. Dodaj łyżeczką sosu rybnego, 4 łyżki soku z pomelo, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól i świeżo mielony pieprz. Używaj do różnego rodzaju sałat. Taki sos nie tylko dostarczy nam potrzebnej witaminy C, ale także sprawi, że liście sałaty dłużej zachowają świeżość, chrupkość i jędrność.
Guacamole w nowej wersji
Z pomelo można przygotować pyszną meksykańską salsę, np. do czipsów lub tortilli. Dwa pomelo i dwa awokado myjemy i obieramy ze skórki. Usuwamy większe pestki. Wrzucamy do blendera. Dodajemy trzy małe rzodkiewki i jedną małą papryczkę chili bez pestek. Dodajemy sok z połowy limonki i łyżeczkę soli. Miksujemy na gładką masę.
Oryginalny dodatek do ryb
W soku z pomelo można marynować pstrąga, łososia czy halibuta. Mięso będzie bardziej soczyste, a wyraźnie cytrusowy aromat zdominuje zapach ryby, który przecież nie wszyscy lubią. Ryby można piec w panierce z drobno posiekanej skórki pomelo wymieszanej z uprażonymi migdałami. Smakuje obłędnie!
Słodki sos do deserów
Pomelo podziel na małe cząsteczki. Wrzuć do miksera. Dodaj dwie łyżeczki syropu daktylowego, pół łyżeczki oleju kokosowego i zmiksuj. Takim sosem można polewać lody lub ciasta, np. sernik. Zyska zupełnie nowy, egzotyczny smak.
Marta Rowicka/ Kuchnia WP