Pomelo - do czego używać w kuchni?
Zakazany owoc czy bomba witamin?
Ma więcej witaminy C od pomarańczy i mandarynek, wzmacnia odporność i jest świetnym składnikiem diet wyszczuplających. Podobnie jak grejpfrut, w naturalny sposób pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej.
Największy owoc z rodziny cytrusów w końcu doczekał się większej popularności. Do tej pory wiele osób uważało go za chiński wymysł, nienaturalną hybrydę między pomarańczami a grejpfrutami. Tymczasem wiele badań potwierdza, że pomelo to bardzo zdrowy składnik diety, po który warto często sięgać. Ma więcej witaminy C od pomarańczy i mandarynek, wzmacnia odporność i jest świetnym składnikiem diet wyszczuplających. Podobnie jak grejpfrut, w naturalny sposób pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej. W dodatku 200 g tego owocu ma tylko 72 kalorie! Dzięki dużej zawartości błonnika, wystarczy zjeść kilka kawałków, by zapełnić żołądek.