Pomelo - do czego używać w kuchni?

Ma więcej witaminy C od pomarańczy i mandarynek, wzmacnia odporność i jest świetnym składnikiem diet wyszczuplających. Podobnie jak grejpfrut, w naturalny sposób pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Zakazany owoc czy bomba witamin?

Obraz
© 123RF.COM

Największy owoc z rodziny cytrusów w końcu doczekał się większej popularności. Do tej pory wiele osób uważało go za chiński wymysł, nienaturalną hybrydę między pomarańczami a grejpfrutami. Tymczasem wiele badań potwierdza, że pomelo to bardzo zdrowy składnik diety, po który warto często sięgać. Ma więcej witaminy C od pomarańczy i mandarynek, wzmacnia odporność i jest świetnym składnikiem diet wyszczuplających. Podobnie jak grejpfrut, w naturalny sposób pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej. W dodatku 200 g tego owocu ma tylko 72 kalorie! Dzięki dużej zawartości błonnika, wystarczy zjeść kilka kawałków, by zapełnić żołądek.

/ 7Miąższ dla młodości

Obraz
© 123RF.COM

Pomelo to źródło cennych przeciwutleniaczy, które mi.in. spowalniają procesy starzenia się skóry i chronią przed rakiem. W tym owocu na uwagę zasługuje także duża zawartość potasu, czyli pierwiastka o zbawiennym wpływie na serce. Zapewnia on m.in. prawidłowe ciśnienie krwi.

/ 7Jak wybrać najlepszy owoc?

Obraz
© 123RF.COM

Nazywane pomarańczą olbrzymią pomelo może osiągać nawet 2 kg wagi. I to właśnie takie jest najlepsze! Im większy owoc, tym słodszy i bardziej soczysty. Można go kupić w sklepach w trzech odmianach: białej, różowej i zielonej. Wszystkie różnią się od siebie nieco smakiem. Owoc jest bardzo popularny zwłaszcza w kuchni tajskiej, gdzie używa się go do wielu sosów, mięs i marynat. Zebraliśmy dla was najciekawsze pomysły na wykorzystanie pomelo w kuchni. Słodycz z odrobiną goryczki uszlachetnia smak wielu dań i dodaje im orientalnego charakteru.

/ 7Orzeźwiający sos do sałatek

Obraz
© 123RF.COM

W blenderze zmiksuj miąższ z połówki pomelo z kawałkiem (ok 1 cm) świeżego imbiru. Dodaj łyżeczką sosu rybnego, 4 łyżki soku z pomelo, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól i świeżo mielony pieprz. Używaj do różnego rodzaju sałat. Taki sos nie tylko dostarczy nam potrzebnej witaminy C, ale także sprawi, że liście sałaty dłużej zachowają świeżość, chrupkość i jędrność.

/ 7Guacamole w nowej wersji

Obraz
© 123RF.COM

Z pomelo można przygotować pyszną meksykańską salsę, np. do czipsów lub tortilli. Dwa pomelo i dwa awokado myjemy i obieramy ze skórki. Usuwamy większe pestki. Wrzucamy do blendera. Dodajemy trzy małe rzodkiewki i jedną małą papryczkę chili bez pestek. Dodajemy sok z połowy limonki i łyżeczkę soli. Miksujemy na gładką masę.

/ 7Oryginalny dodatek do ryb

Obraz
© 123RF.COM

W soku z pomelo można marynować pstrąga, łososia czy halibuta. Mięso będzie bardziej soczyste, a wyraźnie cytrusowy aromat zdominuje zapach ryby, który przecież nie wszyscy lubią. Ryby można piec w panierce z drobno posiekanej skórki pomelo wymieszanej z uprażonymi migdałami. Smakuje obłędnie!

/ 7Słodki sos do deserów

Obraz
© Shutterstock.com

Pomelo podziel na małe cząsteczki. Wrzuć do miksera. Dodaj dwie łyżeczki syropu daktylowego, pół łyżeczki oleju kokosowego i zmiksuj. Takim sosem można polewać lody lub ciasta, np. sernik. Zyska zupełnie nowy, egzotyczny smak.

Marta Rowicka/ Kuchnia WP

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier