Polski sport narodowy, czyli wielkie grzybobranie. Pochwal się swoimi zbiorami

W tym roku pogoda sprzyja grzybiarzom – zarówno tym zapalonym, jak i amatorom, którzy do lasu z koszykiem idą raz na jakiś czas. Warto wybrać się na grzybobranie, bo z darów lasu można wyczarować wiele dań. A czy w waszych lasach są grzyby? Zanim przyniesiecie je do kuchni i przygotujecie coś pysznego, podzielcie się swoimi zbiorami. Prześlijcie nam swoje zdjęcia na dziejesie@wp.pl, a my zrobimy z nich galerię, żeby pokazać, jak piękne cuda natury można znaleźć w polskich lasach.

Grzybobranie to polski sport narodowy. Bardzo lubimy zbierać grzyby, ale trzeba być ostrożnym i wkładać do koszyka tylko te okazy, które znamy.
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

Mimo że chodzenie na grzyby traktujemy jak sport narodowy, opinie Polaków na temat wartości odżywczych grzybów są negatywne. Cenimy je raczej za smak i aromat, jednak pod względem zawartych w nich wartości odżywczych są niedoceniane.

Świadomość, iż grzyby posiadają też właściwości prozdrowotne i zawierają sporo substancji bioaktywnych, jest stosunkowo nowa. Publikacje naukowe poruszające tę tematykę mają raptem 20 lat.

Zobacz także wideo: Jak bezpiecznie zbierać grzyby?

Grzyby zawierają wysoce przyswajalne białka, cukry i niewielką ilość tłuszczu. Zaskakujące jest to, że dary polskich lasów zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, a niektórych z nich jest więcej niż w marchewce czy kalafiorze. Dodatkowo składniki zawarte w grzybach obniżają ciśnienie krwi oraz wpływają na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Dobrą wiadomością jest też fakt, że jedne z najpopularniejszych polskich grzybów, które zbieramy najczęściej, są bardzo wartościowe, jeśli chodzi o zawarte w nich składniki odżywcze. Oczywiście chodzi o boczniaki, borowiki, maślaki zwyczajne czy koźlarze czerwone.

Należy jednak pamiętać o podstawowej zasadzie, która powinna przyświecać każdemu grzybiarzowi. Nigdy nie zbieramy grzybów, których nie jesteśmy pewni w 100 proc. Jeśli mamy choć cień wątpliwości – lepiej je zostawiamy.

Przesyłając zdjęcie lub filmik na adres dziejesie@wp.pl potwierdzasz, że jesteś jego autorem i zgadzasz się na jego wykorzystanie na portalu Wirtualna Polska, naszych profilach na Facebooku i Instagramie oraz w Telewizji WP, jak również, że wszystkie osoby utrwalone w tych materiałach wyraziły zgodę na takie wykorzystanie.

Grzybobranie - polski sport narodowy

Telewizję WP można oglądać w sieciach telewizji naziemnej i kablowych! UPC: kanał 158 lub 116. VECTRA: kanał 194. TOYA: kanał 17. INEA: kanał 28. NETIA: kanał 29.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów