Polski sport narodowy, czyli wielkie grzybobranie. Pochwal się swoimi zbiorami

W tym roku pogoda sprzyja grzybiarzom – zarówno tym zapalonym, jak i amatorom, którzy do lasu z koszykiem idą raz na jakiś czas. Warto wybrać się na grzybobranie, bo z darów lasu można wyczarować wiele dań. A czy w waszych lasach są grzyby? Zanim przyniesiecie je do kuchni i przygotujecie coś pysznego, podzielcie się swoimi zbiorami. Prześlijcie nam swoje zdjęcia na dziejesie@wp.pl, a my zrobimy z nich galerię, żeby pokazać, jak piękne cuda natury można znaleźć w polskich lasach.

Grzybobranie to polski sport narodowy. Bardzo lubimy zbierać grzyby, ale trzeba być ostrożnym i wkładać do koszyka tylko te okazy, które znamy.
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

Mimo że chodzenie na grzyby traktujemy jak sport narodowy, opinie Polaków na temat wartości odżywczych grzybów są negatywne. Cenimy je raczej za smak i aromat, jednak pod względem zawartych w nich wartości odżywczych są niedoceniane.

Świadomość, iż grzyby posiadają też właściwości prozdrowotne i zawierają sporo substancji bioaktywnych, jest stosunkowo nowa. Publikacje naukowe poruszające tę tematykę mają raptem 20 lat.

Zobacz także wideo: Jak bezpiecznie zbierać grzyby?

Grzyby zawierają wysoce przyswajalne białka, cukry i niewielką ilość tłuszczu. Zaskakujące jest to, że dary polskich lasów zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, a niektórych z nich jest więcej niż w marchewce czy kalafiorze. Dodatkowo składniki zawarte w grzybach obniżają ciśnienie krwi oraz wpływają na zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Dobrą wiadomością jest też fakt, że jedne z najpopularniejszych polskich grzybów, które zbieramy najczęściej, są bardzo wartościowe, jeśli chodzi o zawarte w nich składniki odżywcze. Oczywiście chodzi o boczniaki, borowiki, maślaki zwyczajne czy koźlarze czerwone.

Należy jednak pamiętać o podstawowej zasadzie, która powinna przyświecać każdemu grzybiarzowi. Nigdy nie zbieramy grzybów, których nie jesteśmy pewni w 100 proc. Jeśli mamy choć cień wątpliwości – lepiej je zostawiamy.

Przesyłając zdjęcie lub filmik na adres dziejesie@wp.pl potwierdzasz, że jesteś jego autorem i zgadzasz się na jego wykorzystanie na portalu Wirtualna Polska, naszych profilach na Facebooku i Instagramie oraz w Telewizji WP, jak również, że wszystkie osoby utrwalone w tych materiałach wyraziły zgodę na takie wykorzystanie.

Grzybobranie - polski sport narodowy

Telewizję WP można oglądać w sieciach telewizji naziemnej i kablowych! UPC: kanał 158 lub 116. VECTRA: kanał 194. TOYA: kanał 17. INEA: kanał 28. NETIA: kanał 29.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja