Polacy boją się kupować, bo myślą, że nie ma wartości. Dietetyczka obala mit

Niektórzy bez zastanowienia sięgają po mleko UHT, które można długo przechowywać poza lodówką. Zwłaszcza osoby, które posiadają domową spiżarnię mogą pozwolić sobie na taki luksus i dzięki temu są zwolnione z codziennych zakupów. Jednak wiele osób stroni od tego typu mleka, uważając, że o wiele zdrowszym wyborem są produkty pasteryzowane. Dietetyczka Hanna Stolińska rozwiewa wątpliwości.

Czy mleko UHT jest gorsze niż pasteryzowane?Czy mleko UHT jest gorsze niż pasteryzowane?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Osoby, które w świadomy sposób podchodzą do swojej diety, sięgają po mleko, aby przede wszystkim uzupełnić niedobory wapnia. Wchłanianiu tego pierwiastka sprzyja witamina D – jest ona rozpuszczalna w tłuszczach i nie ginie podczas obróbki termicznej, nawet w wysokiej temperaturze. Jak proces produkcji mleka wpływa na jego pozostałe składniki odżywcze?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczne rogaliki śniadaniowe. Wychodzą za każdym razem

Mleko pasteryzowane a mleko UHT – różnice w produkcji

Mleko pasteryzowane w procesie produkcyjnym jest podgrzewane do temperatury 71-75 stopni Celsjusza przez minimum 15 sekund, a następnie jest szybko schładzane. W ten sposób ginie większość szkodliwych mikroorganizmów, ale nie wszystkie – dlatego tego typu mleko ma krótszy termin ważności. Plusem jest to, że dzięki tym niektórym mikroorganizmom jest odpowiednie do przygotowywania domowych jogurtów i serów. Lepiej sprawdza się także do wypiekania ciast drożdżowych.

Z kolei mleko UHT jest jest poddawane o wiele wyższej temperaturze, wynoszącej 135-150 stopni Celsjusza, przez od 2 do 5 sekund. W ten sposób eliminowane są wszystkie mikroorganizmy. Dlatego mleko UHT ma tak długi termin ważności, a przed otwarciem może być przechowywane w temperaturze pokojowej nawet przez kilka miesięcy.

Straty witamin i minerałów

Dietetyczka Hanna Stolińska zauważa, że straty witamin wynikające z obu procesów produkcyjnych mleka są niewielkie. Podczas pasteryzacji ubytek wynosi ok. 10 proc, a podczas produkcji mleka UHT od 10 do 20 proc. O wiele większe straty powoduje przechowywanie czy obróbka termiczna w domu.

Co więcej, w wyniku podgrzewania mleka zmniejsza się zawartość jedynie witamin, a nie minerałów – mleko UHT będzie zawierało o wiele mniej witaminy C i witamin grupy B niż mleko pasteryzowane. Jednak zawartość białka, tłuszczów i wapnia pozostanie niemalże na takim samym poziomie. 

Hanna Stolińska widzi również plusy spożywania mleka UHT. Piszę na facebooku, że:

"Mleko UHT zdecydowanie sprawdza się, kiedy nie mamy dostępu do lodówki. Nie można go demonizować, bo nie ma w nim dużych strat witamin i składników mineralnych. Większe starty są w produkcji, transporcie, przechowywaniu i przetwarzaniu żywności w domu".

W materiale wideo dodaje także, że:

 – W mleku UHT część laktozy zmieniona jest na laktulozę, która ma działanie prebiotyczne.
Dietetyczka obala mit o mleku UHT
Dietetyczka obala mit o mleku UHT © Canva, Facebook

Zastosowanie mleka pasteryzowanego i UHT w kuchni

Mleko UHT jest bardziej praktyczne – sprawdza się na wyjazdach, ale jest przeznaczone raczej tylko do bezpośredniego spożywania. Z tego typu mleka nie zrobisz domowego jogurtu czy sera. Wysoka temperatura stosowana w procesie UHT denaturuje białka mleka, co utrudnia prawidłowe krzepnięcie i formowanie się skrzepu.

Również w produkcji ciast drożdżowych lepiej sprawdzi się mleko pasteryzowane. Podczas wyrastania ciasta bardzo ważna jest aktywność drożdży, które najlepiej pracują w środowisku zawierającym więcej naturalnych składników.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯