Polacy boją się kupować, bo myślą, że nie ma wartości. Dietetyczka obala mit

Niektórzy bez zastanowienia sięgają po mleko UHT, które można długo przechowywać poza lodówką. Zwłaszcza osoby, które posiadają domową spiżarnię mogą pozwolić sobie na taki luksus i dzięki temu są zwolnione z codziennych zakupów. Jednak wiele osób stroni od tego typu mleka, uważając, że o wiele zdrowszym wyborem są produkty pasteryzowane. Dietetyczka Hanna Stolińska rozwiewa wątpliwości.

Czy mleko UHT jest gorsze niż pasteryzowane?Czy mleko UHT jest gorsze niż pasteryzowane?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Osoby, które w świadomy sposób podchodzą do swojej diety, sięgają po mleko, aby przede wszystkim uzupełnić niedobory wapnia. Wchłanianiu tego pierwiastka sprzyja witamina D – jest ona rozpuszczalna w tłuszczach i nie ginie podczas obróbki termicznej, nawet w wysokiej temperaturze. Jak proces produkcji mleka wpływa na jego pozostałe składniki odżywcze?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczne rogaliki śniadaniowe. Wychodzą za każdym razem

Mleko pasteryzowane a mleko UHT – różnice w produkcji

Mleko pasteryzowane w procesie produkcyjnym jest podgrzewane do temperatury 71-75 stopni Celsjusza przez minimum 15 sekund, a następnie jest szybko schładzane. W ten sposób ginie większość szkodliwych mikroorganizmów, ale nie wszystkie – dlatego tego typu mleko ma krótszy termin ważności. Plusem jest to, że dzięki tym niektórym mikroorganizmom jest odpowiednie do przygotowywania domowych jogurtów i serów. Lepiej sprawdza się także do wypiekania ciast drożdżowych.

Z kolei mleko UHT jest jest poddawane o wiele wyższej temperaturze, wynoszącej 135-150 stopni Celsjusza, przez od 2 do 5 sekund. W ten sposób eliminowane są wszystkie mikroorganizmy. Dlatego mleko UHT ma tak długi termin ważności, a przed otwarciem może być przechowywane w temperaturze pokojowej nawet przez kilka miesięcy.

Straty witamin i minerałów

Dietetyczka Hanna Stolińska zauważa, że straty witamin wynikające z obu procesów produkcyjnych mleka są niewielkie. Podczas pasteryzacji ubytek wynosi ok. 10 proc, a podczas produkcji mleka UHT od 10 do 20 proc. O wiele większe straty powoduje przechowywanie czy obróbka termiczna w domu.

Co więcej, w wyniku podgrzewania mleka zmniejsza się zawartość jedynie witamin, a nie minerałów – mleko UHT będzie zawierało o wiele mniej witaminy C i witamin grupy B niż mleko pasteryzowane. Jednak zawartość białka, tłuszczów i wapnia pozostanie niemalże na takim samym poziomie. 

Hanna Stolińska widzi również plusy spożywania mleka UHT. Piszę na facebooku, że:

"Mleko UHT zdecydowanie sprawdza się, kiedy nie mamy dostępu do lodówki. Nie można go demonizować, bo nie ma w nim dużych strat witamin i składników mineralnych. Większe starty są w produkcji, transporcie, przechowywaniu i przetwarzaniu żywności w domu".

W materiale wideo dodaje także, że:

 – W mleku UHT część laktozy zmieniona jest na laktulozę, która ma działanie prebiotyczne.
Dietetyczka obala mit o mleku UHT
Dietetyczka obala mit o mleku UHT © Canva, Facebook

Zastosowanie mleka pasteryzowanego i UHT w kuchni

Mleko UHT jest bardziej praktyczne – sprawdza się na wyjazdach, ale jest przeznaczone raczej tylko do bezpośredniego spożywania. Z tego typu mleka nie zrobisz domowego jogurtu czy sera. Wysoka temperatura stosowana w procesie UHT denaturuje białka mleka, co utrudnia prawidłowe krzepnięcie i formowanie się skrzepu.

Również w produkcji ciast drożdżowych lepiej sprawdzi się mleko pasteryzowane. Podczas wyrastania ciasta bardzo ważna jest aktywność drożdży, które najlepiej pracują w środowisku zawierającym więcej naturalnych składników.

Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce