Placuszki z kalafiora i marynowana cukinia

Smak naturalnie słodkich i chrupiących placuszków z kalafiora równoważy tu cudownie kwaskowata cukinia zamarynowana dzień wcześniej w musztardzie i kurkumie. Pamiętaj: nie obieraj jej.

Placuszki z kalafiora i marynowana cukiniaPlacuszki z kalafiora i marynowana cukinia
oprac. Katarzyna Gileta

Marynowana cukinia:

  • 2 cukinie
  • pół obranej żółtej cebuli
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 300 ml cydrowego octu jabłkowego
  • 3/5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżka żółtej gorczycy
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • tłoczonego na zimno

Placuszki z kalafiora:

  • 200 g kalafiora
  • 4/5 szklanki tartego sera żółtego, np. parmezanu
  • 4 jaja
  • 4/5 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 2/5 szklanki siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 4 łyżki oleju kokosowego opcjonalnie jogurt lub jogurt grecki (do podania)

Marynowana cukinia:

  • Umyj cukinię w zimnej wodzie.
  • Obetnij końce. Pokrój cukinię w plasterki grubości 5 mm na mandolinie lub nożem. Cebulę poszatkuj jeszcze cieniej.
  • W misce wymieszaj cebulę i cukinię z solą. Zalej zimną wodą i odstaw na godzinę.
  • W garnku wymieszaj ocet, cukier, musztardę, kurkumę i gorczycę. Doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut. Odstaw do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.
  • Odcedź cebulę i cukinię na durszlaku. Delikatnie odciśnij wodę rękami.
  • Włóż warzywa do zalewy, przykryj pokrywką i przechowuj w zimnie co najmniej jeden dzień przed podaniem (wytrzymuje do 2 miesięcy).
  • Przed podaniem wymieszaj z olejem rzepakowym.

Placuszki z kalafiora:

  • Zetrzyj kalafior na tarce z dużymi oczkami, ewentualnie posiekaj grubo nożem. Dodaj tarty ser, jaja, mąkę, pietruszkę i kurkumę. Dobrze wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 20 min.
  • Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z łyżką oleju kokosowego. Dużą łyżką uformuj na patelni 3–4 placki i smaż, aż się zezłocą (ok. 3 min z każdej strony).
  • Podawaj z marynowaną cukinią i opcjonalnie z jogurtem.
  • Uwaga! Udekorowaliśmy to danie kwiatami rzepaku i natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀