Placuszki z kalafiora i marynowana cukinia
Smak naturalnie słodkich i chrupiących placuszków z kalafiora równoważy tu cudownie kwaskowata cukinia zamarynowana dzień wcześniej w musztardzie i kurkumie. Pamiętaj: nie obieraj jej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Marynowana cukinia:
- 2 cukinie
- pół obranej żółtej cebuli
- 1 i 1/2 łyżki soli
- 300 ml cydrowego octu jabłkowego
- 3/5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka musztardy w proszku
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżka żółtej gorczycy
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- tłoczonego na zimno
Placuszki z kalafiora:
- 200 g kalafiora
- 4/5 szklanki tartego sera żółtego, np. parmezanu
- 4 jaja
- 4/5 szklanki mąki z ciecierzycy
- 2/5 szklanki siekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 4 łyżki oleju kokosowego opcjonalnie jogurt lub jogurt grecki (do podania)
Marynowana cukinia:
- Umyj cukinię w zimnej wodzie.
- Obetnij końce. Pokrój cukinię w plasterki grubości 5 mm na mandolinie lub nożem. Cebulę poszatkuj jeszcze cieniej.
- W misce wymieszaj cebulę i cukinię z solą. Zalej zimną wodą i odstaw na godzinę.
- W garnku wymieszaj ocet, cukier, musztardę, kurkumę i gorczycę. Doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut. Odstaw do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.
- Odcedź cebulę i cukinię na durszlaku. Delikatnie odciśnij wodę rękami.
- Włóż warzywa do zalewy, przykryj pokrywką i przechowuj w zimnie co najmniej jeden dzień przed podaniem (wytrzymuje do 2 miesięcy).
- Przed podaniem wymieszaj z olejem rzepakowym.
Placuszki z kalafiora:
- Zetrzyj kalafior na tarce z dużymi oczkami, ewentualnie posiekaj grubo nożem. Dodaj tarty ser, jaja, mąkę, pietruszkę i kurkumę. Dobrze wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 20 min.
- Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z łyżką oleju kokosowego. Dużą łyżką uformuj na patelni 3–4 placki i smaż, aż się zezłocą (ok. 3 min z każdej strony).
- Podawaj z marynowaną cukinią i opcjonalnie z jogurtem.
- Uwaga! Udekorowaliśmy to danie kwiatami rzepaku i natką pietruszki.
Przepis pochodzi z książki Niklasa Ekstedt i Henrika Ennarta "Happy Food Green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu".
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze