Placuszki z kalafiora i marynowana cukinia

Smak naturalnie słodkich i chrupiących placuszków z kalafiora równoważy tu cudownie kwaskowata cukinia zamarynowana dzień wcześniej w musztardzie i kurkumie. Pamiętaj: nie obieraj jej.

Placuszki z kalafiora i marynowana cukiniaPlacuszki z kalafiora i marynowana cukinia
oprac. Katarzyna Gileta

Marynowana cukinia:

  • 2 cukinie
  • pół obranej żółtej cebuli
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 300 ml cydrowego octu jabłkowego
  • 3/5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżka żółtej gorczycy
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • tłoczonego na zimno

Placuszki z kalafiora:

  • 200 g kalafiora
  • 4/5 szklanki tartego sera żółtego, np. parmezanu
  • 4 jaja
  • 4/5 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 2/5 szklanki siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 4 łyżki oleju kokosowego opcjonalnie jogurt lub jogurt grecki (do podania)

Marynowana cukinia:

  • Umyj cukinię w zimnej wodzie.
  • Obetnij końce. Pokrój cukinię w plasterki grubości 5 mm na mandolinie lub nożem. Cebulę poszatkuj jeszcze cieniej.
  • W misce wymieszaj cebulę i cukinię z solą. Zalej zimną wodą i odstaw na godzinę.
  • W garnku wymieszaj ocet, cukier, musztardę, kurkumę i gorczycę. Doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut. Odstaw do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.
  • Odcedź cebulę i cukinię na durszlaku. Delikatnie odciśnij wodę rękami.
  • Włóż warzywa do zalewy, przykryj pokrywką i przechowuj w zimnie co najmniej jeden dzień przed podaniem (wytrzymuje do 2 miesięcy).
  • Przed podaniem wymieszaj z olejem rzepakowym.

Placuszki z kalafiora:

  • Zetrzyj kalafior na tarce z dużymi oczkami, ewentualnie posiekaj grubo nożem. Dodaj tarty ser, jaja, mąkę, pietruszkę i kurkumę. Dobrze wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 20 min.
  • Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z łyżką oleju kokosowego. Dużą łyżką uformuj na patelni 3–4 placki i smaż, aż się zezłocą (ok. 3 min z każdej strony).
  • Podawaj z marynowaną cukinią i opcjonalnie z jogurtem.
  • Uwaga! Udekorowaliśmy to danie kwiatami rzepaku i natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę