Trwa ładowanie...
da2b04y
oprac. Katarzyna Gileta

Placuszki z kalafiora i marynowana cukinia

Przepis

Smak naturalnie słodkich i chrupiących placuszków z kalafiora równoważy tu cudownie kwaskowata cukinia zamarynowana dzień wcześniej w musztardzie i kurkumie. Pamiętaj: nie obieraj jej.

da2b04y
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
"Happy Food Green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu"
Źródło: "Happy Food Green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu", fot: David Loftus
Składniki

Marynowana cukinia:

  • 2 cukinie
  • pół obranej żółtej cebuli
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 300 ml cydrowego octu jabłkowego
  • 3/5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżka żółtej gorczycy
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • tłoczonego na zimno

Placuszki z kalafiora:

  • 200 g kalafiora
  • 4/5 szklanki tartego sera żółtego, np. parmezanu
  • 4 jaja
  • 4/5 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 2/5 szklanki siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 4 łyżki oleju kokosowego opcjonalnie jogurt lub jogurt grecki (do podania)
Przepis

Marynowana cukinia:

  • Umyj cukinię w zimnej wodzie.
  • Obetnij końce. Pokrój cukinię w plasterki grubości 5 mm na mandolinie lub nożem. Cebulę poszatkuj jeszcze cieniej.
  • W misce wymieszaj cebulę i cukinię z solą. Zalej zimną wodą i odstaw na godzinę.
  • W garnku wymieszaj ocet, cukier, musztardę, kurkumę i gorczycę. Doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut. Odstaw do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.
  • Odcedź cebulę i cukinię na durszlaku. Delikatnie odciśnij wodę rękami.
  • Włóż warzywa do zalewy, przykryj pokrywką i przechowuj w zimnie co najmniej jeden dzień przed podaniem (wytrzymuje do 2 miesięcy).
  • Przed podaniem wymieszaj z olejem rzepakowym.

Placuszki z kalafiora:

  • Zetrzyj kalafior na tarce z dużymi oczkami, ewentualnie posiekaj grubo nożem. Dodaj tarty ser, jaja, mąkę, pietruszkę i kurkumę. Dobrze wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 20 min.
  • Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z łyżką oleju kokosowego. Dużą łyżką uformuj na patelni 3–4 placki i smaż, aż się zezłocą (ok. 3 min z każdej strony).
  • Podawaj z marynowaną cukinią i opcjonalnie z jogurtem.
  • Uwaga! Udekorowaliśmy to danie kwiatami rzepaku i natką pietruszki.

Przepis pochodzi z książki Niklasa Ekstedt i Henrika Ennarta "Happy Food Green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu".

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Placuszki z kalafiora i marynowana cukinia
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
da2b04y
da2b04y
da2b04y
da2b04y
da2b04y
Więcej tematów
da2b04y