Placuszki z kalafiora i marynowana cukinia

Smak naturalnie słodkich i chrupiących placuszków z kalafiora równoważy tu cudownie kwaskowata cukinia zamarynowana dzień wcześniej w musztardzie i kurkumie. Pamiętaj: nie obieraj jej.

Placuszki z kalafiora i marynowana cukiniaPlacuszki z kalafiora i marynowana cukinia
oprac. Katarzyna Gileta

Marynowana cukinia:

  • 2 cukinie
  • pół obranej żółtej cebuli
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 300 ml cydrowego octu jabłkowego
  • 3/5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżka żółtej gorczycy
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • tłoczonego na zimno

Placuszki z kalafiora:

  • 200 g kalafiora
  • 4/5 szklanki tartego sera żółtego, np. parmezanu
  • 4 jaja
  • 4/5 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 2/5 szklanki siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 4 łyżki oleju kokosowego opcjonalnie jogurt lub jogurt grecki (do podania)

Marynowana cukinia:

  • Umyj cukinię w zimnej wodzie.
  • Obetnij końce. Pokrój cukinię w plasterki grubości 5 mm na mandolinie lub nożem. Cebulę poszatkuj jeszcze cieniej.
  • W misce wymieszaj cebulę i cukinię z solą. Zalej zimną wodą i odstaw na godzinę.
  • W garnku wymieszaj ocet, cukier, musztardę, kurkumę i gorczycę. Doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut. Odstaw do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.
  • Odcedź cebulę i cukinię na durszlaku. Delikatnie odciśnij wodę rękami.
  • Włóż warzywa do zalewy, przykryj pokrywką i przechowuj w zimnie co najmniej jeden dzień przed podaniem (wytrzymuje do 2 miesięcy).
  • Przed podaniem wymieszaj z olejem rzepakowym.

Placuszki z kalafiora:

  • Zetrzyj kalafior na tarce z dużymi oczkami, ewentualnie posiekaj grubo nożem. Dodaj tarty ser, jaja, mąkę, pietruszkę i kurkumę. Dobrze wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 20 min.
  • Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z łyżką oleju kokosowego. Dużą łyżką uformuj na patelni 3–4 placki i smaż, aż się zezłocą (ok. 3 min z każdej strony).
  • Podawaj z marynowaną cukinią i opcjonalnie z jogurtem.
  • Uwaga! Udekorowaliśmy to danie kwiatami rzepaku i natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀