Placuszki na pobudkę. Pokochasz poranki

Najszybszy sposób na jabłkowe racuszki. Bez mąki, drożdży i cukru. - Te placuszki nigdy mi się nie nudzą. To przepis paleo, czyli jaskiniowy: wykorzystuje te same proste składniki, którymi setki tysięcy lat temu żywili się nasi przodkowie. Nie ma prostszego i smaczniejszego śniadania – przygotujesz je w kilka minut - radzi autorka książki "Trzyskładnikowe wypieki".

Placuszki na pobudkę. Pokochasz porankiPlacuszki na pobudkę. Pokochasz poranki
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 duże jajko
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 czerwone jabłko

Przepis

W średniej misce ubij jajko, a później dodaj do niego cynamon. Obierz i zetrzyj na drobnej tarce jabłko, dodaj je do miski z jajkiem i dobrze wymieszaj całość. Odstaw masę na przynajmniej pół godziny, żeby zgęstniała (ale przykryj miskę dokładnie folią spożywczą, żeby jabłko nie zbrązowiało). Kiedy będziesz gotowy smażyć placuszki, rozpuść gałkę masła na średniej patelni. Wylej na nią dwa kleksy ciasta – każdy z dwóch dużych łyżek – zostawiając między nimi kilka centymetrów odstępu. Smaż placuszki na średnim ogniu, aż spód się przyrumieni. Nie powinno to zająć więcej niż 2–3 minuty. Odwróć placuszki za pomocą łopatki albo płaskiego noża (albo przerzuć je na drugą stronę prosto z patelni, jeśli masz na tyle odwagi) i smaż jeszcze kilka minut. Przełóż gotowe placki na talerz i podawaj. Najłatwiej smażyć te placuszki po dwa, żeby nie zastanawiać się, jak odmierzyć pół jajka czy startego jabłka. Jeśli chcesz kogoś poczęstować, po prostu zwiększ odpowiednio ilość składników – dla głodomorów usmaż po cztery placki. Podawaj je z jogurtem naturalnym i startym jabłkiem, cukrem pudrem albo posiekanymi orzechami. Jabłko możesz zastąpić małym rozgniecionym bananem, a cynamon – łyżeczką startej gorzkiej czekolady, wiórków kokosowych albo zaparzonej kawy.

Wybrane dla Ciebie

Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb