Placki ziemniaczane z kurczakiem
Na obiad polecają się placki z młodych ziemniaków. Chrupiące, delikatne i rumiane placuszki będą się świetnie komponowały z piersią kurczaka duszoną w aromatycznym sosie z pieczarkami. Spróbujcie koniecznie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Składniki na placki:
- ½ kg młodych ziemniaków
- 1 całe jajko
- sól
- 3 łyżki mąki pszennej
Składniki dodatkowe:
- 10 dag sera żółtego
- Ziemniaki obieram, myję, ścieram na tarce o małych oczkach. Wbijam jajko, wsypuję sól oraz mąkę. Dokładnie mieszam i nakładam łyżką na rozgrzany olej w kształcie kotleta schabowego. Placki smażę z obu stron, po usmażeniu układam w naczyniu żaroodpornym.
- Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę, doprawiam solą oraz przyprawą do kurczaka.
- Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju.
- Do cebuli dodaję mięso, jak mięso zmieni kolor dodaję pieczarki drobno pokrojone. Smażę około 10 minut po tym czasie dodaję ketchup oraz koncentrat pomidorowy.
- Mięso z grzybami układam na każdym placku ziemniaczanym i posypuję żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach.
- Placki zapiekam w rozgrzanym piekarniku 180 st. C do chwili rozpuszczenia się sera.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze