Placki ziemniaczane z aromatycznym sosem

Choć z nazwy są węgierskie, to na Węgrzech są mało znaną potrawą. Natomiast w Polsce bardzo je lubimy i chyba trudno znaleźć kogoś, kto nie lubiłby placków ziemniaczanych po węgiersku. Placki z tartych ziemniaków w polskim wydaniu są dość pracochłonne w przygotowaniu, ale zapewniamy, że ich smak wynagrodzi ci każdą minutę spędzoną w kuchni.

Placki ziemniaczane z aromatycznym sosemPlacki ziemniaczane z aromatycznym sosem
Karolina Wójciga

Składniki

1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego z łopatki, 1 l wody, 2 czerwone papryki, 1 kg ziemniaków, jajko, 3 łyżki mąki pszennej, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 180 g śmietany 18 proc., olej rzepakowy, łyżka słodkiej papryki w proszku, majeranek, sól i pieprz do smaku.

Przepis

Zacznij od pokrojenia mięsa w dość dużą kostkę, włóż je do miski, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, słodką paprykę w proszku, majeranek i skrop wszystko olejem, wymieszaj i wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie przełóż je do garnka z rozgrzanym olejem i smaż, aż się przyrumieni. Teraz dolej wody i całość zagotuj, a w tym czasie umytą i oczyszczoną paprykę pokrój w kostkę, cebulę obierz i następnie drobno posiekaj. Podsmaż warzywa na rozgrzanym oleju przez ok. 5 minut, aż zmiękną, a następnie wrzuć je do gotującego się mięsa, zmniejsz ogień i duś przez ok. 20 minut.
Do śmietany dodaj łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do gulaszu, cały czas mieszając go. Zawartość garnka zagotuj, a na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz dodać ostrą mieloną paprykę. Teraz czas na placki ziemniaczane – ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach i odsącz z nadmiaru wody. Cebulę obierz, bardzo drobno posiekaj i dodaj do startych ziemniaków. Dodaj 2 łyżki mąki, jajko, dosyp sól oraz pieprz do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i zacznij nakładać dość spore porcje masy ziemniaczanej. Smaż placki na złoty kolor, a kiedy będą już gotowe, przy pomocy ręcznika papierowego odsącz z nich nadmiar tłuszczu. Usmażone placki polej sosem – możesz serwować je z kleksem kwaśniej śmietany i posypane pietruszką.
Rada: aby placki ziemnaczane nie przywierały do powierzchni patelni, przed rozpoczęciem smażenia, natrzyj ją solą.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟