Placki jogurtowe. Szybko i lekko na śniadanie
Placki jogurtowe to błyskawiczny pomysł na smaczny posiłek. Można je podać na śniadanie, podwieczorek lub deser. Zasmakują małym i dużym łasuchom. Ich zaletą jest to, że placki jogurtowe można podać z dowolnymi dodatkami.
Karolina Rozmus
Składniki
- 200 g jogurtu naturalnego (lub greckiego)
 - 1 opakowanie cukru waniliowego
 - 1 łyżeczka cukru białego lub 1 dojrzały banan
 - 2 jajka klasy L
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 0,5 łyżeczki sody
 - 140 g mąki pszennej
 - szczypta soli
 - 0,5 łyżeczki cynamonu
 
Przepis
- W misce wymieszaj jogurt z jajkami i cukrem na jednolitą masę, używając rózgi lub miksera.
 - Dodaj rozgniecionego widelcem na miazgę banana (jeśli używasz).
 - Do drugiej miski przesiej mąkę i dodaj do niej proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
 - Przesyp do miski z mokrymi składnikami i dokładnie wyrób, by nie było w cieście grudek mąki.
 - Odstaw ciasto na 10-15 minut.
 - Rozgrzej patelnię i namoczonym w oleju ręczniku kuchennym przetrzyj jej powierzchnię.
 - Nakładaj porcje ciasta (będzie rzadkie) łyżką stołową, zachowując odstępy pomiędzy plackami.
 - Gdy urosną, przewróć każdy placek na drugą stronę i smaż, aż się zrumieni.
 
Podawaj na ciepło ze świeżymi owocami, miodem, syropem klonowym lub dżemem. 
Możesz też przygotować wersję z jabłkami, przypominającą klasyczne racuchy. Wówczas do gotowego ciasta wkrój 1 jabłko pokrojone na niewielkie kawałki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl