Placki jogurtowe. Szybko i lekko na śniadanie
Placki jogurtowe to błyskawiczny pomysł na smaczny posiłek. Można je podać na śniadanie, podwieczorek lub deser. Zasmakują małym i dużym łasuchom. Ich zaletą jest to, że placki jogurtowe można podać z dowolnymi dodatkami.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4-6 |
- 200 g jogurtu naturalnego (lub greckiego)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cukru białego lub 1 dojrzały banan
- 2 jajka klasy L
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 140 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- W misce wymieszaj jogurt z jajkami i cukrem na jednolitą masę, używając rózgi lub miksera.
- Dodaj rozgniecionego widelcem na miazgę banana (jeśli używasz).
- Do drugiej miski przesiej mąkę i dodaj do niej proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
- Przesyp do miski z mokrymi składnikami i dokładnie wyrób, by nie było w cieście grudek mąki.
- Odstaw ciasto na 10-15 minut.
- Rozgrzej patelnię i namoczonym w oleju ręczniku kuchennym przetrzyj jej powierzchnię.
- Nakładaj porcje ciasta (będzie rzadkie) łyżką stołową, zachowując odstępy pomiędzy plackami.
- Gdy urosną, przewróć każdy placek na drugą stronę i smaż, aż się zrumieni.
Podawaj na ciepło ze świeżymi owocami, miodem, syropem klonowym lub dżemem.
Możesz też przygotować wersję z jabłkami, przypominającą klasyczne racuchy. Wówczas do gotowego ciasta wkrój 1 jabłko pokrojone na niewielkie kawałki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl:external}
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze