Placki jogurtowe. Szybko i lekko na śniadanie

Placki jogurtowe to błyskawiczny pomysł na smaczny posiłek. Można je podać na śniadanie, podwieczorek lub deser. Zasmakują małym i dużym łasuchom. Ich zaletą jest to, że placki jogurtowe można podać z dowolnymi dodatkami.

Placki jogurtowePlacki jogurtowe
Karolina Rozmus

Składniki

  • 200 g jogurtu naturalnego (lub greckiego)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru białego lub 1 dojrzały banan
  • 2 jajka klasy L
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 140 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Przepis

  • W misce wymieszaj jogurt z jajkami i cukrem na jednolitą masę, używając rózgi lub miksera.
  • Dodaj rozgniecionego widelcem na miazgę banana (jeśli używasz).
  • Do drugiej miski przesiej mąkę i dodaj do niej proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
  • Przesyp do miski z mokrymi składnikami i dokładnie wyrób, by nie było w cieście grudek mąki.
  • Odstaw ciasto na 10-15 minut.
  • Rozgrzej patelnię i namoczonym w oleju ręczniku kuchennym przetrzyj jej powierzchnię.
  • Nakładaj porcje ciasta (będzie rzadkie) łyżką stołową, zachowując odstępy pomiędzy plackami.
  • Gdy urosną, przewróć każdy placek na drugą stronę i smaż, aż się zrumieni.

Podawaj na ciepło ze świeżymi owocami, miodem, syropem klonowym lub dżemem.
Możesz też przygotować wersję z jabłkami, przypominającą klasyczne racuchy. Wówczas do gotowego ciasta wkrój 1 jabłko pokrojone na niewielkie kawałki.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru