Trwa ładowanie...
d1srwbc
d1srwbc

Placki jogurtowe. Szybko i lekko na śniadanie

Przepis

Placki jogurtowe to błyskawiczny pomysł na smaczny posiłek. Można je podać na śniadanie, podwieczorek lub deser. Zasmakują małym i dużym łasuchom. Ich zaletą jest to, że placki jogurtowe można podać z dowolnymi dodatkami.

3.1
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4-6

Placki jogurtowe
123RF
Składniki
  • 200 g jogurtu naturalnego (lub greckiego)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru białego lub 1 dojrzały banan
  • 2 jajka klasy L
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 140 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
Przepis
  • W misce wymieszaj jogurt z jajkami i cukrem na jednolitą masę, używając rózgi lub miksera.
  • Dodaj rozgniecionego widelcem na miazgę banana (jeśli używasz).
  • Do drugiej miski przesiej mąkę i dodaj do niej proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
  • Przesyp do miski z mokrymi składnikami i dokładnie wyrób, by nie było w cieście grudek mąki.
  • Odstaw ciasto na 10-15 minut.
  • Rozgrzej patelnię i namoczonym w oleju ręczniku kuchennym przetrzyj jej powierzchnię.
  • Nakładaj porcje ciasta (będzie rzadkie) łyżką stołową, zachowując odstępy pomiędzy plackami.
  • Gdy urosną, przewróć każdy placek na drugą stronę i smaż, aż się zrumieni.

Podawaj na ciepło ze świeżymi owocami, miodem, syropem klonowym lub dżemem.
Możesz też przygotować wersję z jabłkami, przypominającą klasyczne racuchy. Wówczas do gotowego ciasta wkrój 1 jabłko pokrojone na niewielkie kawałki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​​

Placki jogurtowe. Szybko i lekko na śniadanie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

15
4
Share
d1srwbc
d1srwbc
d1srwbc
d1srwbc
Więcej tematów
d1srwbc