Pizza z cukinią i serem pleśniowym. Przełam włoską klasykę
Znudziła ci się klasyczna włoska pizza z sosem pomidorowym i ciągnącym się serem? Mamy dla was przepyszną propozycję. Cukinia, wyrazisty w smaku pleśniowy ser i świeże zioła tworzą przepyszną kompozycję, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przepis z bloga "Kulinarne przygody Gatity".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 160 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek EV
Wierzch pizzy:
- 2 małe podłużne cukinie
- 1/2 cebuli
- 2 plastry sera pleśniowego
- sól morska
- płatki chili
- oliwa z oliwek EV
- listki świeżych ziół
Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie. Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i odstawić na 10 minut. Po czym dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić i odstawić przykryte do wyrośnięcia na 60 minut. W międzyczasie cukinię kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka, a ser pleśniowy kruszymy.
Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie okrągłe placki, które przekładamy później na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Ciasto smarujemy oliwą, układamy na plasterki cukinii i piórka cebuli. Wszystko posypujemy solą, płatkami chili i pokruszonym serem. Placki delikatnie skrapiamy oliwą. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje, pizzę wkładamy do środka i pieczemy 10-12 minut. Po upieczeniu na wierzchu pizzy układamy świeże listki Waszych ulubionych ziół.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze