Pizza z cukinią i serem pleśniowym. Przełam włoską klasykę

Znudziła ci się klasyczna włoska pizza z sosem pomidorowym i ciągnącym się serem? Mamy dla was przepyszną propozycję. Cukinia, wyrazisty w smaku pleśniowy ser i świeże zioła tworzą przepyszną kompozycję, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przepis z bloga "Kulinarne przygody Gatity".

Pizza z cukinią i serem pleśniowym. Przełam włoską klasykęPizza z cukinią i serem pleśniowym. Przełam włoską klasykę
Agata Witowska

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 160 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek EV

Wierzch pizzy:

  • 2 małe podłużne cukinie
  • 1/2 cebuli
  • 2 plastry sera pleśniowego
  • sól morska
  • płatki chili
  • oliwa z oliwek EV
  • listki świeżych ziół

Przepis

Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie. Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i odstawić na 10 minut. Po czym dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić i odstawić przykryte do wyrośnięcia na 60 minut. W międzyczasie cukinię kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka, a ser pleśniowy kruszymy.

Przepis

Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie okrągłe placki, które przekładamy później na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Ciasto smarujemy oliwą, układamy na plasterki cukinii i piórka cebuli. Wszystko posypujemy solą, płatkami chili i pokruszonym serem. Placki delikatnie skrapiamy oliwą. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje, pizzę wkładamy do środka i pieczemy 10-12 minut. Po upieczeniu na wierzchu pizzy układamy świeże listki Waszych ulubionych ziół.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia