Trwa ładowanie...
daqq90i
daqq90i

Pizza z cukinią i serem pleśniowym. Przełam włoską klasykę

Przepis

Znudziła ci się klasyczna włoska pizza z sosem pomidorowym i ciągnącym się serem? Mamy dla was przepyszną propozycję. Cukinia, wyrazisty w smaku pleśniowy ser i świeże zioła tworzą przepyszną kompozycję, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przepis z bloga "Kulinarne przygody Gatity".

2.8
(16 głosów)
Oceń:
daqq90i
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Pizza z cukinią i serem pleśniowym. Przełam włoską klasykę
kulinarne przygody gatity
Składniki

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 160 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek EV

Wierzch pizzy:

  • 2 małe podłużne cukinie
  • 1/2 cebuli
  • 2 plastry sera pleśniowego
  • sól morska
  • płatki chili
  • oliwa z oliwek EV
  • listki świeżych ziół
Przepis

Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie. Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i odstawić na 10 minut. Po czym dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić i odstawić przykryte do wyrośnięcia na 60 minut. W międzyczasie cukinię kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka, a ser pleśniowy kruszymy.

Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie okrągłe placki, które przekładamy później na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Ciasto smarujemy oliwą, układamy na plasterki cukinii i piórka cebuli. Wszystko posypujemy solą, płatkami chili i pokruszonym serem. Placki delikatnie skrapiamy oliwą. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje, pizzę wkładamy do środka i pieczemy 10-12 minut. Po upieczeniu na wierzchu pizzy układamy świeże listki Waszych ulubionych ziół.

Pizza z cukinią i serem pleśniowym. Przełam włoską klasykę
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

21
23
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

daqq90i
daqq90i
daqq90i
daqq90i
daqq90i
daqq90i