WP

Pizza z cukinią i serem pleśniowym. Przełam włoską klasykę - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie kulinarne przygody gatity
Podziel się

Znudziła ci się klasyczna włoska pizza z sosem pomidorowym i ciągnącym się serem? Mamy dla was przepyszną propozycję. Cukinia, wyrazisty w smaku pleśniowy ser i świeże zioła tworzą przepyszną kompozycję, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przepis z bloga "Kulinarne przygody Gatity".

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 160 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek EV

Wierzch pizzy:

  • 2 małe podłużne cukinie
  • 1/2 cebuli
  • 2 plastry sera pleśniowego
  • sól morska
  • płatki chili
  • oliwa z oliwek EV   
  • listki świeżych ziół
Przepis

Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie. Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i odstawić na 10 minut. Po czym dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić i odstawić przykryte do wyrośnięcia na 60 minut. W międzyczasie cukinię kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka, a ser pleśniowy kruszymy.

WP

Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie okrągłe placki, które przekładamy później na wyłożone papierem do pieczenia blaszki. Ciasto smarujemy oliwą, układamy na plasterki cukinii i piórka cebuli. Wszystko posypujemy solą, płatkami chili i pokruszonym serem. Placki delikatnie skrapiamy oliwą. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje, pizzę wkładamy do środka i  pieczemy 10-12 minut. Po upieczeniu na wierzchu pizzy układamy świeże listki Waszych ulubionych ziół.

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP