Pizza, przez którą się zaczerwienicie. Czerwony Piec kusi smakiem

Pizza. Włoski placek, na punkcie którego zwariował niemal cały świat. Tyle jej wersji, i tyle pomysłów na dodatki, ile fantazji mają przygotowujący je kucharze. A fantazji właśnie w Czerwonym Piecu nie brakuje.

Czerwony Piec serwuje pizzę na piątkę z plusem
Źródło zdjęć: © WP.PL | Magda Drozdek
Urszula Korąkiewicz

Koncept, który początkowo cieszył się dużą popularnością w Gdyni, teraz zakotwiczył także w Gdańsku. W samym centrum, w Słonym Spichlerzu. A że warto tam zajrzeć, tych, którzy choć raz byli w Czerwonym Piecu przekonywać nie trzeba. Tu główną rolę gra wielki, tradycyjny piec, który zapowiada prawdziwą włoską przygodę. Tych zaś, których trzeba przekonać, z pewnością też nie będzie trudno.

Dlaczego? Odpowiedź jest najprostsza z możliwych. Śmiało można powiedzieć, że to jedna z najlepszych w Trójmieście. Na idealnie cienkim cieście i z dodatkami, które zadowolą nawet najbardziej wybrednego smakosza. W karcie znajdziemy oczywiście klasyczne pozycje, jak margaritę, pepperoni, napoli czy quattro formagi.

Obraz
© WP.PL

Jeśli jednak najdzie was ochota na niebanalne połączenia smaków, ekipa Czerwonego Pieca z chęcią podsunie wam mniej oczywiste wybory. Bo w końcu pizza z krewetkami, palonym masłem i kokosem czy długo dojrzewającą polędwicą i oliwą truflową nie tylko dobrze brzmi, ale z pewnością świetnie smakuje. Ceny? Naprawdę przystępne, od 17 do 34 zł.

Obraz
© WP.PL

W odwiedziny do Czerwonego Pieca można się wybrać solo, ale "testowanie" pizzy będzie smakować zdecydowanie lepiej w towarzystwie. Ja wybrałam się z koleżanką i bez wahania poprosiłyśmy o pizzę, która zdaniem ekipy kuchni jest najbardziej efektowna. Zaserwowano nam parmę, która, możecie mi wierzyć, smakuje równie dobrze, co wygląda. Wprost ugina się pod ciężarem szynki parmeńskiej, rukoli i parmezanu. I naprawdę trudno się od niej oderwać. Haczyk? Warto jeść ją szybko, zanim ser zacznie się topić.

Obraz
© WP.PL

Na oddzielny wątek zasługuje pera. Pizza z gruszką, która, krótko mówiąc, jest grzechu warta. Intensywny smak gorgonzoli przełamuje słodka i soczysta gruszka. Jedzenie jej to wyjątkowo przyjemne doznanie. Całości dopełniają pokruszone, przyjemnie chrupiące orzechy laskowe. Warto się na nią skusić i warto po nią wracać. Ja z pewnością wrócę.

Obraz
© WP.PL

Czerwony Piec to miejsce w Słonym Spichlerzu dla "szybkich i głodnych". Pizze podawane są naprawdę sprawnie, w dodatku z domową lemoniadą i domową mrożoną herbatą. Wolicie opcję wieczorową? Możecie być pewni, że Czerwony Piec zaserwuje wam do pizzy odpowiedni włoski trunek. Urokliwy widok na Motławę jest gratis.

Już cieknie wam ślinka? Skosztujcie, nie będziecie żałować.

Obraz
© WP.PL
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru