Pita z kurczakiem i warzywami
Domowe pity z kurczakiem i warzywami to fantastyczna propozycja na obiad. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Składniki na 4 sztuki:
- 150 g wody
- 4 g suchych drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- 250 g mąki pszennej
- 8 g oliwy z oliwek
- 2 płaska łyżeczka soli
Farsz:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- 1 cebula pokrojona w drobniutką kostkę
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka musztardy
- 60 g ketchupu pikantnego
- 60 g oleju
- ostra papryka (opcjonalnie)
- W rondelku podgrzać wodę z cukrem mieszać do rozpuszczenia.
- W misce umieścić resztę składników wlać ciepłą wodę z cukrem i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części z każdej uformować kule i odłożyć do ponownego wyrośnięcia na około 30 min.
- Piekarnik rozgrzać do 240 stopni C.
- Każdą kulę ciasta rozwałkować na placek o średnicy ok. 15 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 10 min.
- Piersi z kurczaka pokroić w paski. Z reszty składników przygotować marynatę do mięsa. Zamarynować kurczaka, a następnie usmażyć na patelni.
- Pitę naciąć, włożyć do środka sałatę, pomidora, kurczaka, cebulę. Całość polać ulubionym sosem.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze